Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Istraživanje: Najutjecajnije osobe amerièke košarke / 2. dio

U nastavku teksta donosimo vam drugi dio prièe o najutjcajnijim osobama amerièke košarke. Osoba koja posjeduje moæ u svijetu košarke mora biti sposobna utjecati na bitne promjene u tom sportu. Moæ se ne može svatiti kao talent ili uspješnost i ne bi je se trebalo brkati s individualnim ili ekipnim sportskim dostignuæima igraèa, trenera ili vlasnika kluba. 

11. Bret Bear Bearup – predsjednik CSI Capitala, NBA financijski savjetnik.

Vjerojatno najmoæniji financijski savjetnik, ali i vrlo kontroverzna figura u košarkašskom svijetu. Srednjoškolcima i sveuèilištarcima savjete navodno dijeli besplatno, ali kasnije to masno naplaæuje. Bearup im daje, osim financijskih, i savjete kad nastaviti iæi u školu, a kad prijeæi u profesionalne vode. Za uzvrat ga ti isti ugraèi uzimaju za financijskog savjetnika kad doðu u NBA ligu.

12. Bill Duffy – predsjednik BDA menedžarske agencije.

Ako itko tko može preuzeti znatan dio klijentele svemoænog SFX-a, onda je to agencija Billa Duffyja. 2003. su godine veæ postojeæim klijentima poput Stevea Nasha, Michaela Olowokandija, Antonija Davisa i Speedyja Claxtona, prikljuèili nekoliko rookieja iz klase 2002. – Jaya Williamsa, Drewa Goodena i Kareema Rusha.

13. Myles Brand – predsjednik NCAA.

Brand je 2002. godine preuzeo funkciju predsjednika NCAA, a postao je poznat kad je dao otkaz kontroverznom treneru Bobbyju Knightu još dok je bio predsjednik sveuèilišta Indiane.

14. Maurizio Gherardini – GM Toronto Raptorsa.

Zovu ga europskim Jeryjem Westom, a može se reæi i da predstavlja prvu liniju europske invazije u NBA ligu. Pokazao se kao pravi vizionar kad je u pitanju pronalaženje i odgajanje europskih talenata. Iz Gherardinijevog okrilja prošle su godine u NBA otišli Nikoloz Tskitishvili i Slovenac Boštjan Nachbar. Gherardinijevi ljetni turniri mamac su za gotovo sve NBA klubove, èitavo trenersko osoblje Marka Cubana godinama odlazi na ljetne dogaðaje.

15. Yao Ming – igraè Houston Rocketsa.

Polovina sezone 2002/03. protekla je u njegovom znaku. S vremenom je to splasnulo, a Ming je nastavio dobro igrati, što više nikog ne iznenaðuje. Uz to je otvorio NBA vrata prenapuèenoj Kini koja broji približno 1.300.000.000 ljudi. Koliko to znaèi za NBA tržište i prodavanje prava, nije potrebno posebno naglašavati.

16. Kobe Bryant – igraè Los Angeles Lakersa.

Èetverostruki NBA prvak i jedna od najveæih zvijezda današnjice. Pred njim je velika karijera, a veæ je ostavio košarkaško nasljedstvo koje æe teško itko moæi dostiæi, a kamoli prestiæi. Jedini Kobeov problem je što se klinci u domovini ne mogu poistovjetiti s njim. kritièari mu stoga spoèitavaju nedostatak uliènog kredibiliteta. meðutim, Kobe odliènim igrama lako zatvara usta i najgromoglasnijima meðu njima. Iako bi svi silno željeli vidjeti novog jordana, veæ bi svima trebalo biti jasno da æemo za 10-15 godina oèajnièki tražiti novog Kobea, koji je na dobrom putu da postane najveæi igraè svih vremena.

17. Tim Duncan – igraè San Antonio Spursa.

Èetverostruki NBA prvak i jedna od ponajboljih krilnih centara u NBA ligi. Spursi su ga izabrali u 1. krugu NBA drafta 1997., nakon dolaska u Spurse s centrom Davidom Robinsonom oformio je takozvane “Twin Towerse”. Jedina je šteta što Duncan nema barem malo osobnosti jer bi tada ravnopravno uživao u statusu zvijezde kraj Kobea, Iversona i Shaqa.

18. LeBron James – igraè Cleveland Cavaliersa.

Izabran je u 1. kolu NBA drafta 2003. od strane Cleveland Cavaliersa. Tri puta je biran za najveæu srednjoškolsku nagradu Mr.Ohio. Prije nego što je odigrao prvu utakmicu za Cavse potpisao je ugovor s Nikeom vrijedna 90 milijuna dolara. Pet puta je biran u All Star ekipu, a u sezoni 2008/2009. osvojio je i nagradu za najkorisnijeg igraèa lige (MVP). 2007, Cavse je predvodio u velikom finalu, gdje su bili poraženi od Spursa.

19. Wieden+Kennedy – reklamna agencija za Nike/Jordan Brand.

Njihova Freestyle košarkaška reklama od prije 8 godina bila je jedna od najuspješnijih košarkaških reklama u povijesti. 2004. napravili su crno-bijelu reklamu za Jordanov brand koju je režirao Spike Lee., te spot s Vinceom Carterom na legendarnom njujorškom Rucker Parku. Ova agencija je od poèetka s Nikeom i zaslužna je za vizualnu percepciju èitave košarkašske kulture, poèevši od spotova s legendarim Marsom Blackmonom, do današnjih Just Do It dana.

20. Phil Jackson – trener Los Angeles Lakersa.

Još uvijek je najdominantniji trener u ligi, sa osvojenih 10 naslova prvaka NBA (6 sa Bullsima i 4 sa Lakersima). Èinjenica je da bi bilo koji klub u ligi otišao i preko dopuštenog salary capa da ga ima na klupi.

21. Charles Barkley – komentator TNT-a.

Iako je u mirovini “veliki lajavac” Sir Charles još uvijek je uz košarku i sve što on kaže, nailazi na veliki odjek, bez obzira na to bio on u pravu ili ne. Njegovi komentari su jedinstveni i puno puta ljubitelji košarke ostanu prikovani uz male ekrane samo da bi èuli što æe novo reæi debeljuškasti Barkley.

22. Mark Cuban – vlasnik Dallas Mavericksa.

Od smiješne i gubitnièke momèadi stvorio je jednu od ponajboljih u ligi. Nijedna cijena nije previsoka za Cubana kad su talenti u pitanju, a od poèetka nije skrivao ambicije. Nekonvencionalni milijarder postao je tako jedan od najuspješnijih NBA vlasnika, ali i nasimpatièniji NBA publici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE