Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Istraživanje: Prvaci NBA nakon poraza u prošlogodišnjem finalu

Dok je Kobe Bryant plesao na terenu slaveæi tako pobjedu u NBA finalu, Dwight Howard je tugovao na klupi sa svojom momèadi. Dok su Lakersi slavili, Howard je razmišljao o svojem iduæem koraku. Zagrlio je svog suigraèa Jameer Nelsona, zajedno su sjeli na klupu i rekli da žele iduæe godine podiæi trofej Larry O’Brien.

“Nekad moraš izgubiti da bi pobjedio”, rekao je Howard. To je izjava koja seže još u vremena kad je još postojala èipka na lopti. Smetnja koja izgraðuje karakter i postavlja temelje za iduæe uspjehe.

Nakon 20 godina i Bad Boysa iz Detroita, Lakersi su prvi tim koji je nakon poraza u NBA finalu uspio iduæe sezone biti NBA prvak. U prethodne 62 NBA sezone svega 9 puta su se timovi gubitnici iduæe sezone vraæali kao NBA prvaci.

Posljednji put kada je netko ovo uèinio je 1989. godina kad su Detroit Pistonsi osvojili titulu NBA prvaka nakon što su prethodne sezone izgubili u finalu od Los Angeles Lakersa. U toj seriji 1988., koja se igrala u 7 utakmica, herojski se istaknuo Isiah Thomas koji je igrao sa ozljeðenim gležnjom.

Možda je Pistonse tada najviše motivirao Thomas i njegova borba da doðe do vrha. To je bilo kao penjanje na jednu višu razinu. Prvo su pobjedili Boston Celticse u finalu Istoka da bi se popeli na tron pobjedom protiv Lakersa od 4-0.

No èinjenica je da poraz u NBA finalu znaèi i žaljenje za propuštenom prilikom. Sjetimo se samo promašaja Courtney Leeja koji bi donio pobjedu Magicu, ili 2 promašena slobodna bacanja Dwighta Howarda u 4. utakmici. Sigurno je da æe to utjecati na psihièko stanje svih igraèa Magica iduæih par godina.

Utah Jazz Karl Malona i Johna Stocktona su jedina momèad koja je mogla parirati Jordanovim Bullsima u osvajanju 6 NBA titula. Iako su Lakersi, Sunsi, Blazersi i Supersonicsi u svojim redovima imali po nekoliko All-star igraèa, to nije bilo dovoljno da se bar malo približe Bullsima. Ozljede, zamjene igraèa i èudesni pobjednièki šutevi Jordana su razlog zbog kojih ove momèadi nikad nisu pobjeðivale u finalima.

Zanimljivo je da su Lakersi, dok su osvajali 3 uzastopne titule (2000., 2001., 2002.), uvijek igrali protiv razlièitih timova u NBA finalu. Redom su to bili Indiana, Philadelphia i New Jersey.

Maratonski duga NBA sezona traži od svih momèadi konstantnost, disciplinu i zdravlje. Upravo je ozljeda Kevina Garnetta razlog zašto su Celticsi ispali veæ u 2. krugu playoffa ove sezone.

Orlando Magic je zadnji put  bio u finalu 1995. kad su ih predvodili mladi Shaquille O’Neal i Penny Hardaway. Tada su uvjerljivo izgubili 4-0 od Houston Rocketsa, no mislili su da æe pred njima biti još prilika za NBA titulu. Iduæe sezone pomeli su ih Chicago Bullsi u finalu Istoène konferencije. Vidjevši da ne može u Orlandu, O’Neal odlazi u Lakerse srušivši time snove o dinastiji u Orlandu.

Danas, 14 godina poslije, Magic se nakon poraza u finalu, želi vratiti na tron kao prvak.

Mogu li zadržati free agente Hedu Turkougla i Marcel Gortata? Može li Jameer Nelson opet pružiti partije zbog kojih je pozvan na All-star utakmicu? Mogu li iduæe sezone biti još bolji nego ove?

“Ne možete uzeti zdravo za gotovo da æemo opet imati ovakvu priliku”, rekao je trener Magica Stan Van Gundy. Dok su gledali Lakerse kako slave, jesu li Nelson i Howard shvatili da je vratiti se teže nego što to izgleda?

Za kraj, donosimo vam popis timova koji su nakon poraza u NBA finalu, uspjeli doæi do naslova prvaka veæ iduæe sezone.

1954. Minneapolis-Syracuse 4-3
1955. Syracuse-Fort Wayne 4-3

1957. Boston-St. Louis 4-3
1958. St. Louis-Boston 4-2

1958. St. Louis-Boston 4-2
1959. Boston-Minneapolis 4-0

1972. Los Angeles-New York 4-1
1973. New York-Los Angeles 4-1

1982. Los Angeles-Philadelphia 4-2
1983. Philadelphia-Los Angeles 4-0

1984. Boston-Los Angeles 4-3
1985. Los Angeles-Boston 4-2

1985. Los Angeles-Boston 4-2
1986. Boston-Houston 4-2

1988. Los Angeles-Detroit 4-3
1989. Detroit-Los Angeles 4-0

2008. Boston-Los Angeles 4-2
2009. Los Angeles-Orlando 4-1

Latest Posts

NE PROPUSTITE