Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Iverson: Žao mi je što nisam više slušao Larryja Browna

“Želio bih da sam više upio onoga što mi je trener Larry Brown pokušao prenijeti. Nažalost nisam zbog moga prkosa. Bio sam š*pak ni za što. On mi je želio samo najbolje.”

“Nisam prihvaćao konstruktivne kritike koje sam trebao prihvatiti. Znate na koji način mislim? U mojim očima on je najbolji trener ikada. Za mene. Nisam prihvatio ono što mi je Bog davao. Poslao mi ga je, a ja sam bio prkosan cijelo vrijeme.”

Brown i Iverson su napravili jednu on najboljih momčadi Sixersa ikada. Brown, kao trener kojemu su mnogi igrači prošli kroz ruke te Iverson hip hop utjelovljenje na košarkaškom terenu, uzbudljiv, nepredvidljiv, osoba koja nije vidjela prepreke ni na terenu i van njega su bili kao dream team za stanovnike Philliya.

Brown je u odnosu s Allenom vidjeo veličinu.

“Uvijek je bilo teško kad moraš trenirati osobu velikoga talenta. Želiš ga naučiti igrati na najbolje što je u stanju. Kada sam prvi puta imao priliku trenirati Allena, njegova ideja kako igrati i moja ideja kako bi on trebao igrati su bile malo drugačije. Ali mislim da smo stekli jedan poseban odnos.”

“6 godina sam s bio s njim, i nije bilo ni jedne noći da on nije učinio nešto što ja do tada nisam vidjeo. Možda je bio i najatletičniji igrač s kojim sam radio i s najviše natjecateljske agresivnosti koju sam ikad vidjeo.”

Zahvalit ću se svima koji su me mrzili

Iverson je rekao kao će dio vremena na govoru povodom ulaska u HOF kuću slavnih posvetiti svima onima koji su ga mrzili tijekom karijere.

“Sve one koji su bili su bili negativnog stava u vezi mene sam uvjerio u suprotno. Osporio sam sve što su rekli o meni. Osporio sam sve to nošenjem ove (Hall of fame) jakne na sebi. Ti hateri, su mi također pomogli.”

11-stostruki All-Star, u prosijeku 26.7 poena i 6.2 asistencije u 14 godina karijere. No nisu to jedine stvari po kojima će ostati zapamćen. Njegov lik se odvajao od ostatka lige. Njegove tetovaže, njegova frizura, njegova hip hop kultura se odvajala od korporativne slike NBA. To je bilo nešto što je mnogima smetalo.

Godinama nakon što je Michael Jordan došao u ligu i utvrdio se kao fantastičan igrač na terenu i fantastična osoba van terena, pojavila se drugačija vrsta zvijezde.

“Kada sam počeo s košarkom htio sam biti kao Mike. Ne želi li to svatko? Ali nisam želio pričati kao on. Bilo je dovoljno da budem osoba koju moja majka voli.” 

Nekada na zanimljiv, nekada na emotivan način, Allen je shvatio da je činio pogreške, od kojih je većina dolazila kao dio odgovornosti jednog 21-godišnjaka koji na leđima nosi jednu od povijesno najuspješnijih organizacija u ligi.

“Bio sam klinac. Nisam ni bio svjestan da radim greške. Bio sam siromašan cijeli život. Onda odjednom preko noći postaneš bogat. Iako više nisam NBA igrač i dalje učim. I dalje se tražim.”

Njegovo uvrštenje u kuću slavnih će biti prilika onima koji ga nisu voljeli da kažu:” Učinio je ono što nisam mislio da će učiniti.”

“To je fantastičan osjećaj” rekao je. “Bit ću priča u brijačnicama, svi će spomenuti: Hej, pa taj dečko je postao besmrtan ulaskom tamo.”

Allen će sutra i službeno postati član kuće slavnih. U ligi je sve manje igrača koji su kao on, bez dlake na jeziku te pripada u skupinu igrača koji su najviše promijenili NBA. Ovaj ulazak je vrhunac njegove karijere unatoč tome što ju je već davnih dana završio.

Latest Posts

NE PROPUSTITE