Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Iverson zaslužuje bolje, puno bolje…

Da, svjestan sam da samo ponavljam rijeèi Larrya Browna o buduænosti nekadašnjeg MVP-a lige i idola klincima na cijelom svijetu, ali ne mogu si pomoæi. Ne mogu shvatiti da nijedna momèad s one strane bare ne želi dovesti The Answera, živu legendu amerièke košarke i jednog od najuzbudljivijih igraèa svih vremena…

Sramotno je da Allen Iverson treba otiæi u turski Bešiktaš okonèati karijeru, umjesto da oko njegovog imena licitiraju mnogi NBA klubovi, posebice oni koji žele upotpuniti svoj mozaik iskusnim veteranom koji im može pomoæi u borbi za naslov. Èinjenice, ili bolje reèeno nagaðanja, o eventualnom Iversonovom dolasku u Istanbul (ili Carigrad, kako ga još uvijek naziva Slavko Cvitkoviæ), vjerojatno veæ i vrapci na grani znaju. Ali ja nekako odbijam povjerovati u tu prièu, smatram nevjerojatnom  samu moguænost da ovakva igraèina neke od posljednjih crossovera napravi tamo negdje na brdovitom Balkanu, u nekakvoj dvorani u Vršcu, gdje æe ga svaki smrtnik, pa i ja osobno ili bilo koji drugi èitatelj ovog portala, moæi doæi vidjeti uživo uz simboliène troškove.

Znam, znam, dolazili su u Europu prije njega i Bob McAdoo i Dominique Wilkins, ali u renomirane klubove koji su tada drmali Europom i osvajali trofeje. Bešiktaš, koji nije niti najbolji klub u vlastitom gradu ipak ne zaslužuje Iversona, koliko god im uprava bila agilna, sposobna ili potkožena. Usput reèeno, èak i ova ponuda od dva milijunèiæa eura po sezoni izgleda gotovo kao uvreda, kada se spominje uz Iversonovo ime. Istina, kada se odbije amerièki porez, Iverson bi toliko zaraðivao i u svojoj domovini, ali zar ne bi barem financijski dio trebao bit daleko privlaèniji nego u NBA, kada veæ nije onaj košarkaški ili natjecateljski? Na kraju krajeva, isti sportski kolektiv je ove godine veæ iskrcao brdo novca za ipak prosjeène nogometaše kao što su Guti i Quaresma, pa što ne bi gazda mogao odriješiti kesu i za Iversona. Šeici koji zovu Ryana Giggsa na Bliski Istok znaju da ga jedino novac može odvuæi od Manchestera, zato mu i jest ponudio basnoslovnu cifru za tjednu plaæu. Bešiktaš oèito igra na kartu da Iversona nitko drugi ne želi, ali toplo se nadam da æe se turska djeèica – koja veæ sad skandiraju njegovo ime po ulicama – grdno razoèarati.

Još veæa muka me hvata kada se sjetim da u NBA ligi postoje klubovi koji veæ godinama ciljano dovode veterane i iskusne igraèe pred zalaskom karijere. A ti isti klubovi se bore za prstenje prvaka i odazivaju se na imena poput Celtics, Spurs, ili èak Lakers. Èinjenica jest da Iverson do odreðene mjere ima reputaciju troublemakera i nepredvidivog igraèa, ali nije èovjek Dennis Rodman pa da æe izvoditi akrobacije i biti izbaèen iz kluba kao ovaj u zadnjoj sezoni s Mavericksima. Zašto Iverson ne može biti back-up play u Celticsima Doca Riversa, istog Riversa koji je doveo manje talentiranog i jednako prgavog Marburya kada se opraštao od NBA karijere? Ok, Kelti imaju veæ Robinsona i Westa kao zamjene za Ronda, ali ništa mu ne bi nedostajalo ni u Spursima, èiji je roster stariji od Biblije. Mogao ga je pozvati i Larry Brown u svoje Bobcatse, kada ga veæ toliko žali i voli? Neshvatljivo.

Kako mediji kazuju, Allen Iverson je izjavio kako jedva èeka doæi u Tursku jer je èuo koliko ga tamo ljudi željno išèekuju i cijene. I taj dio mu vjerujem, jer poštovanje je nešto što želi i mora dobiti svaki igraè njegove karijere i reputacije. Ako mora otiæi do Istanbula, gdje u vrijeme njegova roðenja vjerojatno nisu znali što je košarka,  da bi dobio to poštovanje, onda ga nije teško razumijeti kada kaže da æe to i uèiniti. Ovako nekako su se Hakeema Olajuwona odrekli Houston Rocketsi, nakon što im je donio sve što su ikad imali. Iako još uvijek vjerujem da æe se nešto promijeniti u poslijednji trenutak, ispada da se Allena Iversona odrekla cijela NBA liga. A doèekali Šeherezada i Onur.

Latest Posts

NE PROPUSTITE