Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Izašao najavni spot dokumentarca o Dream Teamu

Dugooèekivani dokumentarni film kojim se obilježava 20-obljetnica nastupa košarkaškog Dream Teama na Olimpijskim igrama u Barceloni premijerno æe biti prikazan 13. lipnja na NBA TV-u.

Objavljen je foršpan koji ionako zanimljivu graðu filma dramatizira do usijanja: govori se o sakrivenom porazu momèadi koju je vodio Chuck Daly od selekcije ponajboljih studentskih amerièkih košarkaša u tom trenutku, kao i o mnogim osobnim napetostima u sastavu 11 najveæih zvijezda svjetske košarke dovedenih da zajedno predstavljaju Sjedinjene Amerièke Države.

“Želio sam otkazati nastup. Predomislio sam se shvativši da, ako odustanem, nikad više neæu imati priliku zaigrati s takvim igraèima. Ono što smo napravili jedna je od najveæih stvari u povijesti” priznao je Michael Jordan.

Dosad neviðene snimke s treninga i službenih predstavljanja otkrivaju mnoga podbadanja i tenzije unutar momèadi. Jednom prilikom, dok se zajednièki fotografirao s Larryjem Birdom i Michaelom Jordanom, svojim najveæim rivalima, Magic Johnson kazao je malo u šali, malo istinito, da nije pametno previše se približiti Jordanu:

“Bojim se da æe mi, ako ti stanem preblizu, netko svirati osobnu pogrešku!” bocnuo je Johnson tadašnjeg prvaka NBA lige Jordana.

Scottie Pippen otvoreno je priznao da je bilo pregršt ratova unutar sastava sastavljenog od dugogodišnjih rivala, te da je osobno imao osjeæaj da ne zaslužuje biti u toj momèadi. Charles Barkley kategorièki je pak ustvrdio da bi, u sluèaju poraza u Barceloni, to bio najveæi debakl u povijesti modernog sporta.

“Izbornik Daly odradio je fantastièan posao jer bio je u najtežoj moguæoj situaciji: u sluèaju pobjede znao je da njemu nitko neæe pripisati nikakve zasluge, a u sluèaju poraza znao je da æe biti iskljuèivi krivac!” izjavio je Pat Ewing.

To se na kraju nije dogodilo. Amerikanci su nizali redom uvjerljive pobjede nadigravši u finalu Hrvatsku 117-85.

Pa ipak, Dream Team je izgubio jednu utakmicu, i to od sveuèilištaraca tijekom pripremnog razdoblja.

“Klinci su nam isprašili guzice” rekao Pippen, dok je Karl Malone dodao:

“Taj nas je poraz probudio iz sna. Ti su nam klinci pokazali da možemo izgubiti. Imao sam osjeæaj da nekoliko njih bez problema može igrati u našem sastavu.”

Za sveuèilišnu su momèad tada igrale mnoge buduæe NBA zvijezde poput Granta Hilla (Duke), Allana Houstona (Tennessee), Anferneeja Hardawaya (Memphis State), Erica Montrossa (North Carolina), Rodneyja Rodgersa (Wake Forest), Chrisa Webbera (Michigan) i Jamala Mashburna (Kentucky).

Teška borba za pozicije u momèadi nastavila se na treninzima sve do samoga olimpijskog turnira.

“Razina nadmetanja veæ na prvim treninzima poprimila je neviðene razmjere. Bilo je jasno da nas èeka svakodnevni rat” izjavio je David Robinson, a složio se i Ewing:

“Ti su treninzi bili daleko bolji i zahtjevniji no što su bile utakmice koje smo igrali u Barceloni.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE