Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Izjave legendi o Draženu

Chuck Daly, posljednji Draženov trener u New Jersey Netsima:

“Pamtit ću Dražena kao sretnog momka koji se uvijek smijao. Sjećat ću se Dražena kao pobjednika. Postao je sve što je želio. Čak i na slobodne dane je radio, dizao utege. Uvijek sam smatrao da radi previše, ali se nisam mogao naljutiti na njega.”

Mirko Novosel, legenda hrvatske košarke:

“Bio je pobjednik, osim tog prokletog ponedjeljka kada nije imao šanse preokrenuti poraz u pobjedu.”

Michael Jordan, osvajač trofeja Dražen Petrović na McDonald’s turniru u Parizu 1997.:
“Uživao sam igrajući protiv Dražena. Velik igrač. Nije se bojao, do kraja koncentriran. Borben i samouvjeren. Kad god bismo se sučelili, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao. Naši dvoboji su uvijek bili maksimalni, do ruba. Imali smo nekoliko sjajnih dvoboja, nažalost, bili su to kratki dvoboji. Za kratko vrijeme ostavio je dubok trag. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Europljanima kako mogu uspjeti.”

Goran Ivanišević, teniska legenda i pobjednik Wimbledona 2001. koji je posvetio Draženu:

“Često mislim na njega, svaki dan. O svemu što ima veze s njim, o njemu samome, o reprezentaciji bez njega, o činjenici da je bio europski Michael Jordan.”

Clyde Drexler, suigrač iz Portland Trail Blazersa:
“Krasan čovjek, jedan od najdražih mladića koje sam ikad upoznao. Stvarno sam ga volio. Živio je košarku, nevjerojatan radnik. Nije bilo boljeg košarkaša izvan Amerike. Dražen je zaista bio najveći europski košarkaš.”

Willis Reed, nekadašnji GM Netsa i čovjek koji je Dražena doveo u New Jersey:

“Došao je iz male zemlje, naučio je igrati kao Amerikanac, a to je veoma teško ostvariti. Dobit ćemo drugog igrača, ali nikada nećemo zamijeniti Dražena Petrovića. Meni je gubitak Dražena bio kao da sam izgubio sina.”

Derrick Coleman, suigrač iz New Jersey Netsa:

“Kada sam čuo tragične vijesti bio je to za mene potpuni šok. Dražen je bio sjajan suigrač te također sjajna osoba.”

David Stern, komesar NBA lige:

“Dražen je bio izuzetan mladić i istinski pionir košarke kao svjetskog pokreta. Bio je zvijezda u europskoj košarci, NBA, na Olimpijadi. Pokazao je da je košarka uistinu globalni sport i preko svojih vještina i karaktera bio je junak navijačima diljem svijeta.”

Bill Russell, NBA legenda Boston Celticsa i najveći pobjednik u povijesti NBA lige:

“Sjajan je bio onaj momak koji je poginuo u prometnoj nesreći. Dražen Petrović mi se sviđao kao igrač, on je bio jedan od onih koji su mogli ravnopravno igrati u NBA ligi.”

Charles Barkley, NBA legenda, član Dream Teama s Olimpijade u Barceloni 1992. i MVP McDonald’s turnira 1993.:
“Petro je bio velik igrač. Kada sam čuo vijest da je stradao, igrao sam za Phoenix finale protiv Bullsa i svi u NBA smo osjećali kao da nam je umro netko u obitelji.”

Danny Ainge, suigrač iz Portlanda:

“Želio je postati All-Star i tada se vratiti kući kako bi tamo završio karijeru. Zaista je želio dokazati da netko tko je odrastao igrajući u Europi može uspjeti u NBA ligi.”

Wayne Cooper, suigrač iz Portlanda:

“Ne znam ako postoji netko tko je volio košarku više od Dražena.”

Chris Dudley, bivši suigrač iz New Jersey Netsa:

“Marljivije i napornije je radio da poboljša svoju igru nego bilo koji igrač kojeg znam. Nakon što bi šuterski treninzi završili on bi opet otišao do teretane i još malo dizao utege i vozio bicikl. Zatim bi još malo šutirao, došlo je i vrijeme kada su mu treneri morali govoriti da mu je dosta treninga za taj dan.”

Dudley, Chris Morris i GM Willis Reed bili su jedini predstavnici Netsa na sprovodu u Zagrebu.

“Tada sam vidio zašto je Dražen volio Zagreb,” rekao je Dudley. “Iako nije rođen u Zagrebu, tamo se želio na kraju skrasiti. Zagreb je očaravajući grad.”

Vlasnik Portland Trail Blazersa Paul Allen:

“Volim gledati kako se mladi igrači razvijaju. Uvijek sam uživao gledati momke kao što su Cliff Robinson i Dražen Petrović.”

Warren LeGarie, Draženov menadžer govori o tome kako je Dražen reagirao na vijest da je izabran u treću petorku lige zajedno s Timom Hardawayom, Scottiejem Pippenom, Derrickom Colemanom i Davidom Robinsonom:

“Eksplodirao je s emocijama kada sam mu rekao. Bio je kao dječak. Bio je to jedan od najljepših trenutaka u njegovom životu.”

Wayne Thompson, dugogodišnji novinar The Oregoniana (39 godina), danas u mirovini:

“Gledao sam sve njegove utakmice u Portlandu te mnoge njegove treninge. Bio je omiljen među suigračima i mnogi su smatrali da su Blazersi napravili ogromnu pogrešku mijenjajući ga u New Jersey. Divio sam se Draženovom brzom izbačaju, za mene je on najbolji šuter u povijesti Portlanda.”

Dwight Jaynes, dugogodišnji novinar The Oregoniana, danas novinar Portland Tribunea:

“Dražen je bio jedan od mojih najomiljenijih igrača ikada. Njegova volja za uspjehom i ljubav prema košarci bili su veoma posebni, a uvijek je tu bio i njegov smiješak. Kada je poginuo, bio je to ogroman gubitak za košarku, ali i za mene.”

Kerry Eggers, dugogodišnji novinar The Oregoniana, danas novinar Portland Tribunea:

“Zaista sam volio Dražena, a da je živ mislim da bi danas rekao da smo bili veoma bliski, što možda nije najbolja stvar za novinara koji prati momčad, ali to je istina.”

Toni Kukoč, suigrač iz reprezentacije:

“Svi znaju da je Dražen bio igračina, košarkaš koji se rađa jednom u 100 godina. Dražen je bio veliki čovjek, prijatelj koji nije bio nimalo sebičan. On nam je svima bio zvijezda vodilja.”

Dino Rađa, suigrač iz reprezentacije:

“Slušao sam puno puta o tome tko je najbolji košarkaš svih vremena u Hrvatskoj. Uglavnom su se uvijek vrtjela tri imena: Krešo Ćosić, Dražen Petrović i Toni Kukoč! Za mene dvojbe nema: Dražen je broj jedan! Nitko u hrvatskoj košarci nije bio toliki pobjednik kao genijalni Dražen. Ne samo da je on za mene najbolji hrvatski košarkaš, uvjeren sam da je on i najbolji europski košarkaš svih vremena.”

Vlade Divac, Draženov suigrač iz bivše reprezentacije Jugoslavije:

“Dražena sam obožavao, užasno me pogodilo što smo se razdvojili i što je otišao a da nikad nisam imao prilike razjasniti neke stvari.”

Peter Vilfan, legenda slovenske košarke:

“Otišao je u Portland gdje ga je neki Adelman sezonu i pol držao na klupi, pa nije izgubio nimalo volje. Sumnjam da bi to izdržao bilo koji član zlatne generacije, Kićanović, Ćosić, Dalipagić, Slavnić bi odustali od toga i otišli drugdje, ali ne i Dražen. Svi ti neamerikanci koji danas igraju u NBA ligi bi se trebali zahvaliti Draženu.”

Juan Antonio Samaranch, bivši predsjednik MOO-a i veliki zaljubljenik u Dražena:
“U mojoj rodnoj Španjolskoj Dražen je igrao samo jednu sezonu, ali i dan-danas tamo ga svi neobično cijene. On je bio uzor mnogim igračima i siguran sam da na svijetu nema čovjeka koji je volio košarku kao Dražen.”

Jacques Rogge, sadašnji predsjednik MOO-a:

“Riječ je o fantastičnoj osobi, velikom igraču i najboljem uzoru kojeg mladi ljudi mogu imati.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE