Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jackson nezadovoljan povratkom Isiaha Thomasa u New York

Nedavno je košarkaškim svijetom odjeknula vijest kako se Isiah Thomas, bivši sjajni igrač i nešto manje sjajni generalni menadžer planira vratiti u košarkaške vode, i to kao predsjednik WNBA momčadi New York Liberty. Ta je vijest neugodno iznenadila mnoge pratitelje košarke s obzirom na nered koji je Thomas ostavio iza sebe kao GM New York Knicksa, a jedan od njih je i Phil Jackson.

„Phil nije sretan zbog toga, ali što može učiniti“, rekao je anonimni izvor, „Ovo je samo početak“.

Naime, Liberty, Knickse i dvoranu Madison Square Garden povezuje isti vlasnik – James Dolan. Dolan je predsjednik kompanije MSG, golemog sportskog holdinga koji uz Knickse i Liberty u vlasništvu ima i NHL franšizu New York Rangerse, kao i niz televizijskih kompanija. Dolan i Thomas su vrlo bliski prijatelji i iz nekog razloga poznatog samo njemu, Dolan uporno stavlja Thomasa na pozicije kojima nije dorastao.

Najprije dobre vijesti: Thomas ima dobar nos za podcijenjen talent na draftu. Kao GM Knicksa uzeo je Davida Leeja kao zadnji izbor prve runde, Trevora Arizu kao 43. izbor i solidnog Wilsona Chandlera kao 23. izbor. Nažalost, ovdje završavaju dobri potezi i počinje urnebesni vrtlog upitnih odluka: dao je dva izbora prve runde Chicagu za Eddyja Curryja koji je više zabavljao publiku svojom prekomjernom težinom nego dobrim potezima. Tim izborima su kasnije odabrani LaMarcus Aldridge i Joakim Noah. Dao je Jeromeu Jamesu, potpunom anonimcu iz Seattlea s prosjekom karijere od 4 koša i 3 skoka 30 milijuna dolara. Spojio je Stevea Francisa i Stephona Marburyja kao bekovski par i onda se čudio kako stvar ne funkcionira; istom tom Marburyju je dao 76 milijuna dolara za četiri godine (dobro, tehnički je potpisao taj ugovor dok je bio u Phoenixu, ali Knicksi su ga svjesno preuzeli) da bi mu ubrzo dao pola tog novca samo da ode što dalje. U zadnjoj Thomasovoj sezoni, Knicksi su zabilježili omjer 23-59, istodobno zabilježivši rekord kao najskuplja momčad u ligi (ukupna vrijednost plaća 126 milijuna dolara). Međutim, sve to nije bilo ono najgore što je Thomas učinio.

Thomas je optužen za seksualno uznemiravanje kolegice Anuche Browne Sanders, nazivao ju je pogrdnim imenima (koja neću citirati ovdje jer nas ipak čitaju i mlađi), što je primoralo kompaniju MSG na sudsku nagodbu kojom je gospođi Sanders isplatila 11 i pol milijuna dolara. Dakle, taj i takav Thomas upravo je unajmljen kako bi vodio žensku – ŽENSKU – košarkašku momčad.

Iako ovo imenovanje mora proći Upravni odbor WNBA lige (a uopće nije sigurno kako će se to dogoditi), ljude oko Knicksa pomalo hvata jeza od cijele priče. Dolan, međutim, ima optimističniji pogled na stvari: „Sjajno procjenjuje talent igrača i siguran sam kako će uložiti sve svoje znanje i iskustvo kako bi učinio Liberty što kompetitivnijom i uspješnijom momčadi“, izjavio je o Thomasu.

Iskreno se nadam kako će sve ovo dobro završiti po Thomasa i Liberty, ali nakon svega navedenog, nekako nisam optimističan.

Latest Posts

NE PROPUSTITE