Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jacque Vaughn dobio otkaz

Jučer smo nagovještavali da bi moglo doći do ovoga, a danas je potvrđeno, Jacque Vaughn više nije trener Orlando Magica, te će privremeni trener Magica biti njegov pomoćnik James Borrego.  Glavni trener nije jedini ostao bez posla, otkaz su još dobili pomoćni treneri Wes Unseld Jr., Brett Gunning i Zack Guthrie.

Najveći razlog za otkaz je bio negativan niz od deset uzastopnih poraza, a dodamo li još 13 poraza u zadnjih 15 utakmica uz to su primili preko 100 poena u prethodnih 11 utakmica jasno nam je zašto se GM Rob Hennigan uz podršku uprave odlučio na ovakav potez. Nedopustivo je da ekipa s nekoliko mladih i talentiranih igrača u obrambenom segmentu je 25 momčad lige po obrambenom ratingu sa 108,3 primljena poena na 100 posjeda, a tu prije svega mislimo na Victora Oladipa, Elfrida Paytona, Aarona Gordona, te solidne visoke igrače. Treba reći da se Vaughn “prodavao” kao obrambeni trener i da se u tom dijelu specijalizirao, a napadački dio igre je bio još gori. Trenutno su 28 napad lige s napadačkim ratingom od 101,6, a nije da su Nikola Vučević, Tobias Harris loši scoreri potpomognuti odličnim tricašem Channingom Fryeom.

Ovakvi učinci su rezultirali omjerom 15 – 37 i 13. mjestom na Istoku, te borbom za što bolji izbor na predstojećem draftu gdje bi mogli posegnuti za visokim igračem. S ovakvim dostignućem Vaughn se pridružio Mikeu Maloneu iz Kingsa na NBA trenerskoj burzi kao drugi koji je dobio otkaz u ovoj sezoni, a možemo reći da je odluka potpuno pravedna za razliku od odluke Kingsa o kojoj smo govorili u jednoj od naših nedjeljnih tema u Okrugljaku.

Magic će odluku o novom treneru donijeti za vrijeme All – Star pauze, a kao prvo ime i glavni kandidat spominje se njihov bivši igrač Scott Skiles koji je proveo pet sezona u klubu kao startni razigravač i bilježio najbolje prosjeke u svojoj karijeri. Najbolje sezone su mu bile 1990/91 kada je imao 17 poena uz realizaciju od 45% iz igre, dok je za tri poena pogađao u 40% slučajeva, te 90% s linije slobodnih bacanje i 8,4 asistencije u prosjeku i dobio je nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Njegov najznačajniji igrački uspjeh se dogodio 30. prosinca 1990. godine u dresu Magica na utakmici protiv Denver Nuggetsa kada je u Orlando Areni ubilježio rekord NBA lige s 30 asistencija (koji je i danas važeći) na susretu i odveo svoju ekipu do pobjede 155:116, te je srušio rekord Kevina Portera od 29 asistencija. Posljednja trenerska stanica bila mu je u Milwaukeeju gdje se zadržao četiri godine i koje je dva puta uveo u doigravanje, a ukupni omjer na klupi mu je 443 – 433 ili 50,6%.

Latest Posts

NE PROPUSTITE