Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jae Crowder – nova snaga Bostona

Prošlo je nešto više od godinu dana od razmjene koja je poslala Rajona Ronda u Dallas. Posljednji igrač iz ekipe koja je osvojila naslov 2008. godine napustio je Boston Celticse. I dok su navijači Mavericksa bili oduševljeni, jer činilo se da je upravo Rondo dio slagalice koja nedostaje da opet osvoje naslov, navijači Bostona bili su u očaju – za All-Star igrača dobili su Brandana Wrighta, Jameera Nelsona, Jaea Crowdera i nešto sitno pickova.

Ostatak priče znamo – Rondo za Mavse ono malo što je igrao, odigrao je očajno, a oni su već u prvom krugu doigravanja ispali od Houston Rocketsa. Celticsi su napravili još neke poteze, a osim pickova, iz ove razmjene ostao im je jedino Jae Crowder. On je došao u ekipu koja je bila u procesu rebuilda, ali u kojoj je dobio jedino što mu je nedostajalo u Dallasu – minutažu.

Godinu dana kasnije, specijalist za obranu postao je puno više od toga i puno više no što je bilo tko mogao očekivati. Ove sezone bilježi 14,6 poena, 5,3 skoka i dvije asistencije za 32 minute igre, a s 1,8 osvojenih lopti po utakmci jedan je od najboljih „kradljivaca“ u ligi. Osim Crowdera, u ligi postoji samo pet igrača njegovih godina (ili mlađih) koji u prosjeku bilježe više od 14-5-2: Giannis Antetokounmpo, Kawhi Leonard, Nikola Vučević i DeMarcus Cousins. Dakle, elitno društvo.

Crowder se u nepunih godinu dana razvio u 3&D tipa igrača, a s ugovorom od 35 milijuna dolara za 5 godina definitivno je postao i ključan igač za eventualni budući uspjeh Celticsa. Iako je preko ljeta imao, kako je on rekao, čak ponude od pet klubova (i jedan mu je nudio više novca nego Boston), ipak je odlučio ostati u zelenom dresu: Shvatio sam da je Boston poglavlje u mojoj karijeri koje je još otvoreno, stoga sam odlučio produžiti ugovor već drugog dana. Vjerujem u odanost, a Celticsi su mi dali priliku i na tome sam im zahvalan i zato im ostajem odan.“

No, što to čini Crowdera tako posebnim igračem? Iako oko obruča realizira 65% šuta, 44% s puludistance i 35% s trice (što nije loše), njegova posebnost ipak se krije u obrani. Sa svojih 198 cm iznadprosječno brani čak tri pozicije (dvojku, trojku i četvorku), a izlazi na kraj i s centrima i playmakerima. Na početku sezone govorilo se da je Crowder zapravo DeMaree Carroll za siromašne (uostalom, dobio je i točno duplo manji ugovor od njega), ali kako sada stvari stoje postao je i bolji od Carrolla.

Dan Feldman s NBC Sportsa čak ide toliko daleko da Crowdera smatra lošijom verzijom Draymonda Greena: „Inače sam prvi koji ne voli usporedbe s Draymondom Greenom jer je njegov spektar mogućnosti stvarno poseban. Što on radi, to ne može svatko. No, Crowder definitivno ima nekih sličnosti. Dovoljno je visok i jak da brani jače igrače u postu, a dovoljno je pokretan i da brani niže igrače. Dovoljno dobro šutira da raširi igru, jedino nije ni približno dobar kreator kao Green, ali lopta se i dalje kreće dok je on u igri.“

Njegov napredak vidljiv je iz dana u dan i već sada bilježi rekorde karijere u svakom segmentu svoje igre. Sa samo 25 godina, prostora za dodatan razvitak ostalo je još mnogo i teško je reći da će tu stati. I dok su Celticsi i dalje u potrazi za zvijezdom, igračem koji će ih dignuti iz prosječne ekipe u contendera, nesumnjivo je da sve dok ne dobiju takvog igrača, a čak i kada dobiju, upravo će Crowder igrati ključnu ulogu za najveće domete. Organizacija Celticsa i njihovi navijači mogu biti zahvalni što je odlučio igrati upravo za njih, jer najbolje tek slijedi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE