Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jalen Rose otvara vlastitu akademiju u Detroitu

Bišvi NBA košarkaš Jalen Rose mogao bi komotno živjeti od milijuna koje je zaradio igrajuæi košarku i radeæi kao analitièar za ESPN, ali on je odluèan u namjeri da pomogne mladima.

Rose je 2000. godine pokrenuo zakladu koja je pomogla 40 studenata da upišu fakultet sa stipendijama, te je na taj naèin izražavao svoju zahvalu za sreæu koju je imao tijkom karijere. Sada mu je velika želja otvoriti Akademiju Jalen Rose Leadership u rodnom Detroitu, koja bi bila uz bok najboljim privatnim instituacijima za edukaciju u cijeloj zemlji.

“Umjesto da pomognem petoro djece da upišu fakultet svake godine, želja mi je da pomognem njima 120” rekao je Rose.

Tih 120 studenata bit æe odabrano lutrijom odnosno izvlaèenjem, a cilj je prikupiti 10 milijuna dolara do 2013. godine kako bi se škola proširila, te mogla primiti 480 studenata.

Rose je nedavno osvojio novèanu nagradu na golf-natjecanju, te je primio nekoliko donacija od “dobrih ljudi” poput èlana Košarkaške kuæe slavnih Isiaha Thomasa.

“Mislim da je to što Jalen radi sjajno, pa mu stoga želim pomoæi da pokrene taj projekt” rekao je Thomas.

Rose kaže da je bio inspiriran idejom vidjevši što su sa svojim školama postigli bivši svjetski broj jedan tenisa Andre Agassi u Las Vegasu i još jedan bivši košarkaš, Kevin Johnson, u Sacramentu.

Detroit je jedan od gradova s najgorim postotkom uspješnosti studenata zbog èega roditelji šalju svoju djecu u privatne i javne škole u predgraðe Detroita. Rose æe takoðer biti jedan od profesora na akademiji koji æe predavati lekcije iz sporta.

– Život nije nužno ono što vam se dogodi, veæ što uèinite za vrijeme svog življenja – rekao je Rose.

Za vrijeme svoje košarkaške karijere Rose je dva puta bio finalist studentskog sveuèilišnog prvenstva NCAA-a s Michiganom, dok je u NBA-u igrao veliko finale s Indianom u kojem je poražen od Los Angeles Lakersa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE