Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

LeBron James stao na Curryjevu stranu

Krilo Cleveland Cavaliersa LeBron James, posljednjom izjavom je stao u obranu kolege iz Golden State Warriorsa i aktualnog nositelja MVP titule Stephena Curryja. U posljednje vrijeme u medijima su se često pojavljivale izjave umirovljenih igrača koji su pokušavali umanjiti Curryjev zvjezdani uspon i njegovu igru. Igrač kakav je Curry uz igru kakvu pokazuje ove sezone – što bi se vrlo lako moglo nazvati najboljim sezonskim performansom individualca u povijesti lige – ali James sigurno zna nešto o bespotrebnim kritikama. Golden State Warriorsi su trenutno na omjeru 58-6, a Curry će gotovo sigurno ponijeti titulu najkorisnijeg igrača lige već drugu godinu u nizu. S druge strane, Cavaliersi drže prvo mjesto Istočne konferencije s omjerom 46-18 uz nekoliko turbulentnih razdoblja u sezoni.

USA Today nam prenosio dio razgovora s dvostrukim NBA prvakom:

Lično, u karijeri nisam radio ništa osim veličanja igrača koji su trasirali put kroz povijest za nas koji smo tu danas. Pun sam poštovanja prema takvim osobama, vrhunskim košarkašima i moralnim uzorima, igračima koji su doprinosili ekipama s klupe i bili dio šampionske slagalice ili vrhunske momčadi. Uvijek sam bio pun respekta, pa onda mi nije svejedno kada neki od tih košarkaša izjavi nešto u stilu da ne bi bilo isto da smo mi igrali u njihovo vrijeme. Time pokušavaju degradirati naš uspjeh i to nije u redu.”

Čuo sam da je Dennis Rodman izjavio da bih bio prosječan igrač ako bih igrao u njihovoj eri – da, za mene je rekao da bih bio prosjek. Iste stvari kažu za Stepha – da je igrao u tadašnjem vremenu, protivnici bi bili mnogo fizički nadmoćniji i on se ne bi uklopio. I to mi smeta jer pokušavamo ponijeti baklju za iduću generaciju koja dolazi iza nas.”

Sigurno je da postoje igrači koji nisu sposobni igrati na vrhunskom nivou, tada je na mjestu da se izrazi takvo mišljenje. Ali kada govorimo o igračima poput Kevina Duranta, Dwyanea Wadea, Carmela Anthonyja, Stepha, Jamesa Hardena i sličnih – ma dajte.. Mi radimo svoj posao. Radimo na tome da nastavimo činiti ovu igru divnom kakva i jeste.”

Mnoge poznate ličnosti su izašle u javnost s ovakvim stavom prema sličnim izjavama, ali Jamesova riječ svakako ima posebnu težinu. Govori o tome da se dotakao Rodmanovih besmislenih komentara iz 2013. godine i koliko god igrači izjavljivali da ih takve stvari ne dodiruju, nemoguće je ne zapamtiti ih. Curry, kao i James, nikada nije pokazao manjak poštovanja prema velikanima prije sebe. Također nije istaknuto očito: atleticizam igrača i sofisticiranost timske obrane u današnjoj NBA bi izbezumili igrače iz prošlosti. A s druge strane, shvaćanje je da je samo postojanje tih činjenica uvredljivo prema povijesnim velikanima. Košarka uvijek evoluira, te i James i Curry će ostaviti pečat dugo nakon što okončaju karijere, baš kao što je slučaj s Oscarom Robertsonom i Isiahom Thomasom. Razumno je da je Curry nazvao kritike ‘iritirajućim’ i Jamesov istup je dobra stvar. Uzevši u obzir da je James većim dijelom sezone odbijao govoriti o igračima drugih timova, vrlo lako se mogao držati po strani u datoj situaciji. Jasno je, tema je pogodila živac.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE