Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jason Kidd ambiciozan u vezi Brooklyn Netsa

U NBA ligi uskoro dolazi vrijeme ljetne lige koja će se igrati u Orlandu i Las Vegasu, mladi novaci i igrači željni dokazivanja će osjetiti što je to profesionalna košarka, pa makar to bilo u  “Summer League”.

Momčadi su većinom vođene pomoćnim trenerima, dok su glavni treneri ili u publici, ili uopće nisu nazočni. Međutim, kada Brooklyn Netsi odigraju prvu utakmicu ljetne lige protiv Detroit Pistonsa u nedjelju, Jason Kidd će biti na klupi, a to će mu biti prva utakmica gdje će osjetiti što to znači biti glavni trener.

Niti šest tjedana nije prošlo od zadnje utakmice 40-godišnjeg Kidda u dresu New York Knicksa, a već se sprema za trenerski posao u šestodnevnoj ligi. Iako je u NBA cirkusu proveo 19 punih sezona u kojima je uvijek glasio za izuzetno inteligentnog igrača i vođu na terenu, Kidd je još uvijek bojažljiv oko njegovog trenerskog iskustva i početka u novim vodama.

Kidd će u Netsima pokušati promijeniti stil igre, većinom se vodeći lekcijama koje je naučio dok je igrao u Dallas Mavericksima za izvrsnog trenera Ricka Carlislea, a tamo je uostalom osvojio svoj jedini NBA naslov 2011. godine u velikom finalu protiv Miami Heata.

Novi trener Netsa će se najviše oslanjati na povjerenje među suigračima u ofenzivnom i defenzivnom dijelu igre. U napadu će se tražiti brzi protok lopte i nesebična igra, dok će se u obrani tražiti pravovremena preuzimanja i komunikacija.

“Ako pogledate dobre obrambene ekipe, onda je vidljivo da svaka radi na principu pomaganja. Valjda možete reći zona u Chicagu i Indiani. Princip pomaganja u obrani je u ovom trenutku veliki dio lige, a to je ono što smo mi radili u Dallasu”, rekao je Kidd.

Kidd se osvrnuo i na napad Brooklyn Netsa te se nada da će se izolacije svesti na minimum. Prošle sezone Netsi su često zabijali iz izolacijskih napada, što nekada zna biti dovoljno protiv slabijih ekipa, ali protiv ozbiljnih obrana je takva igra košarkaško samoubojstvo. Kidd želi unijeti taj protok lopte i nesebičnost naglašavajući da takav pristup pomaže i manje talentiranim igračima da pokažu svoj maksimalni doseg.

“Kada se lopta kreće, vi ne želite biti igrač koji će kočiti napad, pa košarka odjednom postane zabavna. Po meni je ljepota takve igre što je teška za braniti jer kada se lopta kreće, nikada ne znate tko će šutnuti. Tu skautiranje ne pomaže jer se s takvom igrom često stvore miss-matchevi”, nastavio je Kidd.

Kao jedan od najboljih tranzicijskih razigravača u povijesti lige, Kidd će sigurno ubrzati igru i unijeti jednu dozu run’n’guna. Netsi su prošle godine bili jedna od sporijih ekipa NBA lige, a to se mora promijeniti. Zasigurno neće trčati kao Denver Nuggetsi, ali samo takav pristup može osigurati brže postavljanje akcija kod napada na postavljenu obranu, što osigurava više vremena.

Kidd se za kraj osvrnuo na Derona Williamsa i njegovu ulogu u ekipi: “Što se tiče Derona, njega ću pogurati i pričat ću s njim svakodnevno, to će ga ohrabriti. Ako stavi svog suigrača u pravu poziciju i ovaj promaši, mora ostati strpljiv i pozitivan.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE