Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Javaris Crittenton osuđen na 23 godine zatvora

Javaris Crittenton bio je mladi nadareni košarkaš tek kada je došao u NBA. Nakon jedne sezone na sveučilištu Georgia Tech 2007. godine kao 19. pick prve runde odabrali su ga Lakersi. Zatim je franšiza iz Los Angelesa razmijenila mladog combo beka u Memphis u velikom tradeu u kojem su bili uključeni Marc i Pau Gasol. U Memphisu odigrava prvu veliku utakmicu te Knicksima ubacuje 23 poena.

Ni Memphis ga nije „volio“ te se Javaris seli u Washington 2008. godine gdje postaje globalno popularan jer su nakon svađe on i Gilbert Arenas izvadili pištolje i uperili ih jedan u drugoga. Iako je tek bio početak sezone (12. mjesec) NBA liga ih je automatski suspendirala do kraja sezona, s tim da Crittenton nije odigrao ni minute do tada. Osuđen je zbog nezakonitog posjedovanja oružja i na uvjetnu kaznu od godine dana, a Wizardsi su ga uz to i otpustili sa svog rostera.

Nakon toga život Javarisa Crittentona se strmoglavio. Pokušao je igrati košarku u Kini ali tamošnji klub ga je otpustio nakon nekoliko dana, a povlačiti po NBDL-u mu se nije dalo iako je odigrao nekoliko utakmica za Dakota Wizardse.

Za Crittentona kao košarkaša više se nikada nije čulo, ali jest za Crittentona ubojicu, kriminalca i razbojnika. U kolovozu 2011. godine Javaris je uhićen zbog sumnje da je u rodnoj Atlanti upucao 22-godišnju Jullian Jones, majku četvero djece. Policija je sumnjala da Jones nije bila primarna meta već kolateralna žrtva. Navodno je Crittenton htio pucati na muškarca koji ga je opljačkao u travnju 2011. Kako bilo Jones je pogođena u nogu te je kasnije u bolnici preminula tijekom operacije. Zbog toga slučaja Crittentona je uhitio FBI, ali su ga ubrzo pustili nakon što je zanijekao bilo kakvu upletenost, a za slobodu do suđenja je platio jamčevinu od 230.000 američkih dolara.

Tužilaštvo je podignulo optužnicu u kojoj su Crittentona optužili za 12 kaznenih radnji u vezi tog slučaja od kojih su neki: upletenost u ubojstvo, krivično djelo ubojstva, sudjelovanje u kriminalnim radnjama na ulici, napad smrtonosnim oružjem, davanje lažnog svjedočanstva, pokušaj ubojstva itd.

Suđenje je trajalo sve do jučer kada je sud napokon dobio Crittentonovo priznanje da je dobrovoljno sudjelovao u napadu vatrenim oružjem. Kao dio nagodbe, tužilaštvo je odlučilo povući optužbu za pokušaj ubojstva (valjda zato jer Jones nije bila meta napada) i bivši NBA košarkaš osuđen je na 23 godine zatvora.

Osim ovog slučaja Crittenton je bio osuđen da je kao član zloglasne losanđeleske bande Cripsa sudjelovao u pucnjavi na braću Trontaviousa i Demontineza Stephensa, inače članove Bloodsa druge zloglasne bande iz LA-a s kojima su Cripsi u sukobu.

Ni tu nije kraj, Crittenton je bio osumnjičen i za rasparčavanje kokaina i marihuane po ulicama Atlante.

Crittentonu je tek 27 godina, a iduće 23 provest će iza rešetaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE