Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Javi se, Danko!

Hrvatska je na rubu ispadanja veæ u ranoj fazi natjecanja na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u košarci. Mnogi veæ sada spominju da bi ovo mogla biti najveæa sramota hrvatske košarke u posljednjih nekoliko godina, a kako prièamo o najgorim razdobljima od osamostaljena države onda te rijeèi imaju dodatnu težinu.

Prièamo o jednom od najjaèih europskih prvenstava u povijesti, ali prièamo i o europskom prvenstvu na kojem bi naši momci morali izboriti u najmanju ruku drugi dio natjecanja kojeg æemo sutra èekati do kasnih sati jer teoretski nam ni pobjeda protiv Grèke to više ne osigurava.

Nakon ždrijeba preskakale su se stepenice, pobjede protiv bivših država Jugoslavije upisale su se unaprijed, kvalifikanta da ni ne spominjem. Istina, naša skupina se križa s još jednom podosta lakom grupom pa je bilo nekako logièko najaviti èetvrtfinale, ali i tu se išlo korak predaleko.

Naša košarka veæ godinama radi greške u koracima, ali usprkos tome promjena nema. Ne, nemojte reæi da je sramota izgubiti od ekipe koju vode Domercant i Teletoviæ, ali moramo javno reæi kako je sramota od momèadi koja još prije deset dana djelovala kao ”raspadnuta banda” primiti 92 poena.

Pogodili su mnogo trica, nije ni važno koliko, ali nakon svake naše utakmice se izdvaja kako protivnici pogaðaju. Kako su nas Finci zamalo dobili, kako su se Crnogorci uspjeli vratiti, i kako su nas na kraju dobili Makedonci.

Tko je sljedeæi – Maðarska, Austrija (oni su nas veæ poèeli u mlaðim kategorijama), pa uskoro Albanija, San Marino, Malta?

Nekada europska velesila sa mnogo velemajstora na košarkaškim parketima, danas europski prosjek ispod dva obruèa. Realnost ili sramota? Što god izaberete mislim da niste pogriješili, jer imam osjeæaj da je to naša realnost, pa ujedno i sramota, ali do kada?

Mislim da više nema osobe koja je barem malo upuæena u ovaj ‘napaæeni narod’ da ne zna tko je za to glavni krivac. Jednostavno ne mogu izbjeæi Danka Radiæa koji iz dana u dan uništava hrvatsku košarku. Ne samo da veæ godinama nismo uspjeli postiæi nekakav ozbiljan rezultat, veæ nam se i prvenstvo stavlja pod upitnik regularnosti, a da ne govorim o marketingu, PR i drugim veoma važnim stvarima.

Nikako ne mogu izbjeæi ovdje Slovence koji su po radu saveza toliko daleko od nas kao i nogometni klub Zadar od europskog natjecanja. Slovenci ne samo da su dobili kandidaturu za europsko prvenstvo, ne samo da imaju najviše navijaèa u Litvi, ne samo da imaju jednog vrlo dobrog trenera, njima i prvenstvo i mlaðe kategorije rade kao švicarski sat. Sve utakmice od A do Ž, i od 9 do 50 godina koji su pod njihovim okriljem su organizirani na više nego solidnom nivou. A o našim ligama, o našim smiješnim kandidaturama, o našim mnogobrojnim navijaèima neæu ni gubiti rijeèi. Ali hoæu o našem vrlo dobrom talentiranom treneru.

Sa neiskusnim izbornikom koji kao najveæu referencu istièe zlato na mediteranskim igrama ili osvojeno prvenstvo Bosne i Hercegovine ne možemo više niti oèekivati. Žao mi je jednog poštenog èovjeka, dobrog igraèa, ali u prvom redu neozbiljnog, neautoritativnog trenera koji se prerano vratio u reprezentaciju. Najtužnije je èitati i slušati sve te njegove izjave, gdje iz dana u dan izlazi velika doza optimizma – bolja, teènija, kombinatorièna igra, i što je najgore èak je tvrdio da imamo i bolju obranu. Da nije žalosno bilo bi smiješno. Ali nije to njegov najveæi feler.

Izostanak s popisa Marka Baniæa najveæa je sramota naše reprezentacije, ali i izbornika koji je time dokazao kako ne vodi u Litvu 12 njegovih izabranika, nego 12 ‘njegovih’!!! Nakon fenomenalne sezone u ACB ligi, nakon što je uspio preskoèiti Real u polufinalu španjolskog prvenstva, ispred njega dobivaju prednost Luka Žoriæ, Damir Markota, Lukša Andriæ. Zbrojite 1+1+1 pa æete vidjeti zašto i kako je došlo do tog izbora, ako niste uspjeli onda nemojte ni èitati ovo više.

I za kraj æu još jednu usporedbu sa susjedima. Nama su premladi Katiæ i Šariæ. Naravno, buduænost naše reprezentacije su Rudež i Stipèeviæ. I dok mi i dalje radimo pod privatnim zapovijedima, u susjednoj Sloveniji Božidar Maljkoviæ na prvenstvo vodi jednog 18-godišnjeg Luku Rupnika koji je danas dobio lijepu rolu protiv Belgije. Minute koje æe jednog dana možda presuditi u duelu protiv Šariæa, Katiæa, Hezonje i drugih. A možda nas nakon ovog prvenstva èekaju bolji dani za našu reprezentaciju. Ali ipak samo možda?

“Danko Radiæ je zakopa, pokopa i uništia hrvatsku košarku!“

Latest Posts

NE PROPUSTITE