Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Je li 100 poena Wilta Chamberlaina precijenjeno?

Na današnji dan, prije točno 62 godine, Wilt Chamberlain ušao je u povijest američke košarke i NBA lige zabivši 100 poena u utakmici protiv New Yorka. Time je postavio rekord koji do današnjeg dana nitko nije uspio srušiti, a najbliže što mu je itko došao bio je Kobe Bryant s 81 poenom. Međutim, postavlja se pitanje: je li tih famoznih 100 poena precijenjeno?

Pogledajmo neke detalje s te utakmice. Philadelphia za koju je Wilt igrao u utakmicu je ušla s omjerom 46-29, dok su im protivnici iz New Yorka imali sramežljivih 27-45 i bili predzadnja momčad na tablici. Koliko je ta ekipa bila loša može potvrditi podatak da su najzvučnija imena u Knicksima bili Willie Naulls i Richie Guerin.

New York je bio u problemima već prije samog početka utakmice. Osim što su bili gotovo na začelju ljestvice, Knicksi nisu raspolagali sa svojom najjačom petorkom. Startni centar Phil Jordon, koji je tu večer trebao čuvati Chamberlaina, tu je utakmicu navodno propustio zbog gripe, ali njegovi suigrači kasnije su priznali da nije igrao zbog mamurluka. Njegovo mjesto u početnoj petorci morao je preuzeti Darrall Imhoff, kojemu je to bila tek druga sezona u ligi. Međutim, on je igrao samo 20 minuta zbog problema s prekršajima, a ostalu minutažu čuvanja nezaustavljivog Wilta morao je preuzeti rookie Cleveland Buckner koji je, osim što je bio neiskusan, bio i 10 centimetara niži od Chamberlaina. Zanimljivo je da je nakon svog trećeg prekršaja u ranoj fazi utakmice isfrustrirani Imhoff sarkastično rekao sudcu: “Najbolje da čovjeku odmah upišite 100 poena pa da svi možemo kući.” Sigurno je kasnije pregrizao jezik.

Wiltu je sve išlo u prilog tu večer, ali čak i kada uzmemo sve navedeno u obzir i dalje je teško doći do troznamenkastog broja koševa, što znači da su još neki faktori igrali ulogu u tom rekordnom nastupu. Samo se pet ostalih igrača Philadelphije upisalo u strijelce tu večer, a nitko od njih nije zabio više od 17 poena. Chamberlain je tu večer šutirao 36/63 iz igre i 28/32 s linije slobodnih bacanja. 63 pokušaja u jednoj utakmici je stvarno previše, pogotovo ako usporedimo s Bryantovom rekordnom utakmicom, kada je za 81 poen šutirao 28/46, čak 17 pokušaja manje. U povijesti NBA lige nitko osim Wilta nije uzeo više od 50 šuteva u utakmici, iako je najbliže tome bio Michael Jordan, koji je 1993. protiv Orlanda uzeo 49 šuteva. Malo koji igrač bi uzeo toliko šuteva, osim ako to njegovi suigrači žele, što je upravo bio slučaj u Wiltovoj utakmici.

Chamberlain je u svojoj izjavi priznao: “Moji suigrači su željeli da to napravim. Dodavali su mi lopte čak i kada su imali otvoren šut. Stvarno mislim da sam previše šutirao tu večer, pogotovo u zadnjoj četvrtini kada su svi željeli da zabijem 100.” Također, prema izvještaju Roycea Younga, Philadelphija je cijelu zadnju četvrtinu namjerno faulirala protivnike kako bi dobili loptu natrag i dali je Wiltu. Da stvar bude još gora, igrači New Yorka su također namjerno radili prekršaje na Chamberlainu baš kao što danas igrači čine na Dwightu Howardu, zato što je bio užasno loš s linije slobodnih bacanja (51,1% realizacije u karijeri). Na njihovu žalost, Wilt je tu večer zabio čak 28 bacanja iz 32 pokušaja. Reklo bi se – tad i više nikad.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, ne možemo reći da Wiltu nije bilo teško zabiti 100 poena u utakmici, ali uistinu nije mu bilo niti lako. Ono što je napravio tu večer nevjerojatno je postignuće i vjerojatno jedan rekord koji nikada neće biti srušen, ali uvijek kada se sjetimo da je zabio 100 poena u utakmici, moramo imati na umu da je, između ostaloga, imao i jako puno sreće.

Latest Posts

NE PROPUSTITE