Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Je li Denver sada bolja ekipa?

Prošlo je gotovo mjesec dana od jednog od najveæih tradeova NBA lige, u kojem su sudjelovali Denver Nuggetsi i New York Knicksi, i u kojem su naveliko promijenili izglede svojih ekipa.

Glavna zvijezda, sa naglaskom na umišljena zvijezda, je bio Carmelo Anthony, kojemu je dosadio život u planinama Stijenjaka i državi Colorado. U Denveru je igrao samo za sebe, dizao brojke koševa, sa milijun ispucanih šuteva, a na asistenciju je bilo teško i pomisliti. Nije ni èudo što je i Denver jedva èekao da ga se riješi.

Sapunice su pisane svakodnevno gdje æe otiæi Melo? No, mnogi pravi poznavaoci lige, nikad, ali nikad nisu niti dvojili koji æe dres Carmelo odjenuti. Za njega su životna želja bili New York Knicksi, svijetla velegrada i vjeèita inspiracija Madison Garden. No, dosta o Carmelo, koliko se prièa o njemu vrlo brzo bi mogao postati bajka.

Ovdje æemo se malo pozabaviti  sadašnjim Nuggetsima, Nuggetsima nakon velikog tradea. Denver je od tada odigrao ukupno deset utakmica, a pobijedili su u njih osam, a jedine poraze su doživjeli od Portlanda 107 – 106, i Clippersa 100 – 94.

Denver je postao druga ekipa, koja više ne ovisi o šuterskoj veèeri Carmela Anthonya, veæ su tu sada Raymond Felton, Wilson Chandler, Danilo Gallinari, koji su stigli iz New Yorka. Neposredna žrtva razmjene je postao Chauncey Billups, igraè koji je bio ikona Denvera, kojeg su navijaèi obožavali, a treneri hvalili. Meðutim, Denver je morao dati još nešto uz Carmela i na žalost mnogih izbor je pao na Mr. Big Shota. Ni sam Billups nije bio pretjerano sretan, i sam je govorio kako je u Denveru zajedno sa svojom obitelji stvorio život izvan parketa i da tu želi ostati živjeti. Ali što je tu je, sada je u Velikoj Jabuci, ali Billups je oduvijek bio profesionalac, i nema sumnje da æe kao takav i ostati.

No vratimo se mi Denveru. Denver sada ima mnogo veæi izbor igraèa, mnogo veæi broj kvalitetnih šutera. Osim ove trojice novih igraèa, sada mnogo veæu minutažu dobivaju Ty Lawson, Arron Afflalo i J.R Smith. Sve u svemu vanjska linija je fantastièna, sa velikim izborom raznovrsnih igraèa. Kada njima prikljuèimo Nenea, Kenyon Martina, Chris ”The Birdman” Andersena te Al Harringtona, dobivamo sasvim solidnu (ako ne i nešto više) ekipu, vrlo jaku na svim pozicijama.

Konaèno se u Denveru može primjetiti kemija u ekipi, ” Svi se osjeæaju odlièno. Kada uðete u našu svlaèionicu, svi su sretni, zato æemo pokušati nastaviti sa ovakvim igrama i pobjedama”, rekao je Ty Lawson nakon poslijednje pobjede nad Hornetsima.

Od osam pobjeda Denvera, èak sedam su ostvarili sa više od 10 razlike, a jedina neizvjesna pobjeda je bila nad Jazzerima 103 – 101. Kompletna napadaèka igra se promijenila. Sada najèešæe igraju sa dva razigravaèa, Ty Lawsonom i Raymond Feltonom, što je doprinijelo da Denver ostvaruje 25.4 asistencije po utakmici, odnosno 5.2 više nego što je bilo u Carmelovo doba. ” Svi dodavaju loptu, ukljuèujuæi i Kenyona. Vrlo je zabavno kada tako igramo, a tada smo najèešæe nezaustavljivi”, rekao je Chris Andersen.

Kada se lopta tako dobro kreæe, kada nema soliranja, vrlo lako se pronalaze slobodni igraèi, a kada se to ostvari, ubacivanje u obruè je najmanji problem. Iza linije za tri poena su možda najbolja ekipa u ligi. Veæ sam spominjao igraèe na vanjskoj liniji, ali æu sada posebno izdvojiti J.R. Smitha.

Meni jedan od najboljih šutera u ligi, koji sada ima puno više prilike i puno više šuteva. J.R. je jedini igraè u povijesti koji je na dvije utakmice ostvario najmanje 10 trica (ej, deset trica), a protiv Detroita u subotu je ubacio devet. Ali da tih devet ipak ostvare nekakav rekord, napravio je tako da je u poslijednjoj èetvrtini ubacio sedam. ”Sve je ulazilo, momci su radili odlièan posao na terenu, pronalazili me u pravom trenutku, a meni je glavni zadatak primiti i pucati. I to sam radio odlièno.” Slijedeæu veèer protiv Hornetsa je ubacio ”samo” pet. Jednostavno ga je užitak gledati, još samo da nema mali propuh u glavi, gdje bi mu bio kraj.

Pod obruèima borbu vodi Brazilac Nene, centar koji takoðer dobiva veliki broj pohvala od struènjaka. Nene je igraè sa najboljim postotkom šuta u ligi, sa 63%. Spomenimo da je iza njega Dwight Howard sa 59%. Nene je veæ dugi niz godina jedan od stožernih igraèa Denvera, a njegova igra iz godine u godinu napreduje, a ove je èak i veliki Charles Barkleya rekao da je zaslužio All – Star poziv, ali na žalost u velikoj konkurenciji Zapada nije dobio priliku. To je igraè koji se izvanredno uklapa u igru Denvera, jer je iznimno pokretan za centra, te ostvaruje prednost u tom pogledu nad ostalim centrima, a veliki broj kontri upravo on završava.

Moram spomenuti da su trenutno ozlijeðeni Arron Afflalo i Danilo Galinari, koji su propustili poslijednjih nekoliko utakmica, ali to za sada èini se ne smeta Denveru.

Ono što mnogi sada hvale jest obrana Denvera, koja je sada ne jednoj veæoj razini. Vrlo lako moguæe da je ta veæa razina došla zbog odlaska Mela, za kojeg obrana predstavlja znanstvenu fantastiku, te sada nema igraèa koji obranu koristi za odmaranje. Obrambeni specijalci i dalje ostaju Kenyon Martin i Chris Andersen, ali i ostatak ekipe se trudi.

Sve ovo je èini mi se naveliko razveselilo trenera George Karla, koji nakon nekoliko godina ponovno uživa u košarci. Potpisao je i novi ugovor, te bi jedan od najdugovjeènijih trenera trebao još tri godine sjediti na klupi Nuggetsa. I upravo mi je radi njega drago da Denver igra dobru košarku, da Carmelov ego nije uspio stvoriti probleme izmeðu uprave i trenera, odnosno da se u Denveru nije dogodio slièan sluèaj kao u Utahi izmeðu Jerry Sloana i Derron Williamsa.

Karl je trener koji æe sigurno uæi u Kuæu slavnih, te bi upravo njegovo iskustvo moglo igrati znaèajnu za ovu mladu ekipu, ” Vjerujem da æemo biti još bolja ekipa, ne samo u slijedeæim mjesecima, nego i u slijedeæim godinama. Mislim da æemo uæi u borbu za naslov”, rekao je Karl za sadašnju ekipu.

U vrijeme pisanja èlanka, Nuggetse oèekuju tri teške gostujuæe utakmice protiv ponajboljih ekipa na Istoku, Atlante, Miamia i Orlanda, te bi se u ovim utakmicama trebali dokazati koliko su ustvari dobri i koliko mogu.

Denver se sada nalazi na petom mjestu na Zapadu, te sa ovakom igrom ulazak u doigravanje ne bi trebao predstavljati probleme, a poslije je sve moguæe. A možda veæ ove godine Nuggetsi osvoje naslov, ili je za to možda ipak prerano.

Latest Posts

NE PROPUSTITE