Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Je li John Wall legitiman MVP kandidat?

John Wall, playmaker Washington Wizardsa neprestano je zabrinut zbog mišljenja da ga podcjenjuju. Većinu svoje karijere raspravlja o rangiranju samog sebe u hijerarhiji NBA lige. Bez obzira je li to otvorena debata s Bradleyjem Bealom o visini ugovora, ili tvrdeći da je najbolji play u ligi, ako uzmemo u obzir igru na obje strane terena. Wall također stalno promovira vrijednost sebe i svojih suigrača.

Ova sezona još nije ni započela, a Wall se već vratio starim navikama. Tijekom razgovora s ESPN-ovim Brianom Windhorstom, 27-godišnja zvijezda Washingtonskih čarobnjaka je komentirala uvijek aktualnu debatu, onu o MVP nagradi regularne sezone NBA lige:

“Osjećam se kao da sam najbolji playmaker u istočnoj konferenciji”, rekao je John Wall. Možda me ljudi nisu toliko vidjeli prošle godine na nacionalnoj televiziji, ali ove će godine sigurno.”

“Želim biti dijelom MVP debate. Moja očekivanja su vrlo visoka.”

Razmotrimo malo ovo što je izjavio. Jedni misle da je Irving jedini razigravač istočne konferencije koji se vještinom može usporediti s vještinom koju posjeduje Wall, tako da će mu on zasigurno predstavljati najveću konkurenciju za naslov najboljeg playmakera istočne konferencije. Wall ima veliki problem što je vrlo nekonzistentan šuter i može se reći jedan od lošijih All-star šutera za razliku od Kyriea koji je jedan od najboljih. Isto tako možemo konstatirati da je Irving više pokazao u prijelomnim utakmicama, kao što su utakmice finala NBA lige 2016. godine, dok je Wall u najvažnijoj utakmici dosadašnje karijere, sedmoj utakmici protiv Celticsa imao loše šutersko izdanje.

Irvingov napadački učinak je možda izraženiji, no Wall je u tri uzastopne sezone imao deset ili više asistencija u prosjeku, izabran je u najbolji obrambeni tim te je po prvi put u karijeri postizao najmanje 20 koševa po utakmici.

Što se tiče njegovog položaja u MVP utrci, odsutnost trećeg superstara u ekipi im ipak otežava da budu legitimni kandidati za naslov, ali može pomoći Wallu u borbi za MVP nagradu. Postizanje koševa igrača s klupe je osiromašeno odlaskom Bojana Bogdanovića, koji je ovo ljeto potpisao za Indiana Pacerse. Ovo stavlja Walla u poziciju da se ponovno mora nositi s teškim teretom igranja 82 ili više utakmica, slično onome što je Russell Westbrook morao podnijeti tijekom prošle MVP sezone.

Što se tiče ostatka lige? Stephen Curry i Kevin Durant su praktički onemogućili jedan drugome borbu za MVP regularne sezone, jer im je ipak važnije osvojiti naslov, nego pumpati vlastite brojke. Slično se može reći i za Oklahomu, mišljenja sam da novokomponirani trojac Westbrook, Anthony, George neće biti fokusiran na osobnu statistiku, već na postizanje zadovoljavajućih rezultata. Westbrookove triple-double brojke ovu sezonu vrlo vjerojatno neće biti niti približne prošlosezonskim, jer realno je za očekivati da će posljedica remonta ekipe biti ta da će Westbrook trošiti manje lopti. Isto vrijedi i za Jamesa Hardena koji sada uz sebe ima jednog od, ako ne i najboljeg playmakera lige, Chrisa Paula. Možda ste mislili da sam zaboravio LeBrona Jamesa, upravo suprotno. Mislim da je Lebron više skoncentriran na performans ekipe u playoffu, nego na svoje brojke tijekom regularnog dijela sezone.

Kawhi Leonard je neznatno veći kalibar igrača nego Wall, ali postoje sličnosti. MVP očekivanja za oba igrača potkrijepljene su njihovom individualnom važnošću za njihove ekipe, a i obojica su imenovana u najbolji obrambeni tim. Većina igrača bi vjerojatno htjela bolju vlastitu statistiku nauštrb timskom uspjehu, ali Wall je igrač kojem je timski uspjeh najvažniji. Ostaje za vidjeti hoće li borba za MVP nagradu biti tako zanimljiva kao u prošloj sezoni, kada su igrači pružali nevjerojatne brojke, rušivši pritom i neke od NBA rekorda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE