Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Je li Kendrick Perkins najslabija karika Oklahome?

Teško je naći manu ekipi Oklahome City Thundera, organizaciji s malog tržišta koja bi trebala biti primjer svima u ligi. Počevši od nule, bez velikih razmjena i potpisivanja igrača, koristeći izbore na draftu i napredujući iz sezone u sezonu dostigli su do samog vrha lige. Trenutno su po omjeru najuspješnija ekipa, fantastično posloženi, mladi, a čini se već sada dovoljno iskusni.

Uz toliko analiziranu razmjenu Jamesa Hardena, jedan od zanimljivijih poteza u nekoliko prethodnih godina bilo je dovođenje Kendricka Perkinsa. Zamjena za Jeffa Greena koja je generalnom menadžeru Celticsa priuštila brojne kritike, ne može se nazvati neuspješnom s obzirom na zdravstvene probleme i nastupe Greena, ali je li Oklahoma puno bolje prošla u razmjeni?

Kendrick Perkins je igrač kojemu se ne smije suditi na osnovi statistike. Obrana i prljavi posao koji obavlja prijeko potrebni su svakoj ekipi, a čvrstina i skokovi razlog njegovog dolaska u Oklahomu. No svi navedeni segmenti su u padu u odnosu na vrijeme provedeno u Bostonu. Fantastični Rajon Rondo izvlačio je maksimum njegovih skromnih napadačkih mogućnosti, a u paru s Kevinom Garnetom defenzivno je djelovao moćnije.

Ekipa koja predvodi NBA ligu po broju poena najuspješnija je s niskom petorkom na parketu. Atletske sposobnosti Serga Ibake, Kevina Duranta i Thaba Sefoloshe omogućavaju im čuvanje igrača viših pozicija, a s Kevinom Martinom u petorci napadački su neupitno kvalitetniji. Najbolji primjer mogli smo vidjeti u prošlogodišnjem finalu Zapadne konferencije sa San Antonio Spursima. Pometeni u prva dva susreta, izgubljeni Perkins u brojnim pickovima Spursa, činilo se kako nemaju šanse. Snizili su petorku, preuzimali blokove i jednostavno uništili Spurse u sljedeća četiri susreta.

U potencijalnim susretima doigravanja s Memphisom, Lakersima ili Clippersima usluge Perkinsa, s obzirom na kvalitetu visokih igrača bit će prijeko potrebne. No može li Perkins obrambeno zaustaviti Marca Gasola, Dwighta Howarda ili nadskakati DeAndrea Jordana? Šest skokova po susretu najslabiji je učinak njegove karijere, a uspješnost visokih igrača protiv Oklahome upada u oči. U izravnim dvobojima u nekoliko prethodnih utakmica Kosta Koufos, Marcin Gortat i Nikola Peković predvodili su svoje ekipe, nadskakali Perkinsa i bez većih problema rješavali dvoboje ispod koša.

Napadačka nesposobnost Kendricka omogućava protivnicima udvajanje Duranta i Westbrooka, a sve slabiji učinak u obrani ostavio je trag na minutažu. Veliki broj ekipa u NBA ligi u potrazi je za centrom, pitanje je da li je Oklahoma jedna od tih ekipa?

Latest Posts

NE PROPUSTITE