Wednesday, October 4, 2023

ZADNJE OBJAVE

Jednadžba s dvije nepoznanice

Matematiku i profesore matematike sigurno svi vole. Objasne vam sve fino i krasno one standardne lagane zadatke, pa vas na ispitu dočekaju s nekim novim cirkusnim problemom.  Slično se dogodilo i Cavaliersima. Cijelu godinu su vježbali jednostavne zadatke s maksimalno jednom nepoznanicom, dok nisu došli do finala. Završni ispit je ispao malo teži jer trebaju pronaći rješenje za X i Y. U ovom slučaju njihov X je kako zaustaviti Kevina Duranta, a Y je kako pokrenuti statični -izolacijski napad. Profesori na ovom drugom satu Warriorsa i Cavaliersa pokušat će biti Elio Tomić i Ivan Kuštra.

Kako zaustaviti Duranta

Ivan Kuštra

Rekao bi da je momak u misiji dokazivanja nečega (trenutni MVP finala)jer nastupi u prve dvije utakmice su bili maestralni. Prva na granici triple-double učinka, a druga fantastična all-round prezentacija u kojoj se istaknuo s pet blokada. Držat ću se većinom druge utakmice jer je Toni lijepo objasnio prvu utakmicu. Cavsi na Durantu veliku većinu vremena drže LeBrona Jamesa jer je on jedini koji ima fizičke predispozicije da mu bar malo smeta na šutu, a u nekim trenucima su pokušali s ostalom ergelom alibi bekova i krilnih igrača što imaju na rosteru. Ništa od svega im nije pomoglo jer su Warriorsi otvarali Duranta kroz seriju blokova, pick igrom sa Stephom Curryjem i pin down blokova gdje bi dobio poziciju bliže košu, a glavna akcija se često odvijala daleko od njega gdje je on bio u ulozi drugog kreatora koji napada na velikom prostoru Jamesa jedan na jedan. Povratkom Stevea Kerra na klupu dobio je zadatak da predvodi drugu petorku kao primarni napadač, te je u tom periodu briljirao u izolacijama. Rezultat svega su 33 poena i 60% šuta uz šest asistencija i samo dvije izgubljene lopte.

Tyronn Lue definitivno mora smisliti način kako braniti Duranta. Ideje da krene s nekim drugim igračem na Durantu koji se ne preziva James je skoro ravno samoubojstvu. Glavna prilagodba bi trebala biti da pošalju više pomoći na strani gdje se Durant nalazi, te u situaciji kada su starteri na terenu tu ulogu bi trebao imati Kevin Love koji nema puno posla sa Zazom Pachulijom ako nije uključen u 1-5 pick akciju. Znači, to bi izgledalo ovako, Warriorsi često otvaraju napad kroz 1-4 pick i u tom slučaju bi se Love trebao korak-dva pomaknuti više u smjeru Duranta da zatvori ulaz, dok James mora odraditi jedan na jedan obranu. Ako bi Warriorsi otvarali s pick akcijom 1-5 tada bi Tristan Thompson bio više usmjeren na Duranta  i tu bi preuzeli rizik da ih Draymond Green kažnjava. Treća situacija i možda najvažnija je motion napad Warriorsa koji eksplodira kada Andre Iguodala uđe na teren. Ovdje ne preostaje puno opcija već sve pada na leđa Jamesa koji mora u stopu pratiti svaki pokret Duranta bez preuzimanja od strane ostalih bekova/krila, a pogotovo ne visokih igrača. Ostaje nam posljednja najfrekventnija akcija Warriorsa, Curry – Durant pick igra u kojoj kao i kod motiona napada ne smije doći do preuzimanja jer sigurno ne želiš da ti obrana ovisi o J.R. Smithu-Shumpertu u izolaciji u low postu ili na laktu protiv Duranta.

Elio Tomić

Jedan od ključnih matchupova ove serije je James- Durant, dva najpolivalentnija niska krila u ligi. Iako je James odigrao standardno dobro, zabilježio odlične brojke, dojam je nekako na strani Duranta jer de facto je nevjerojatno kako lako dolazi do poena. Bilo to zakucavanjima, šutevima iz nemogućih pozicija i energetičnim ulazima, on jednostavno oduševljava, a kad svemu tome pridodate odličnu obranu kao i konstantnu sposobnost kreiranja za druge iznad svoje razine u napadu čovjek se čini nezaustavljiv. Problem Cavsa je što James ipak ne može ga ispratiti onoliko koliko je potrebno jer  kroz njega ide i početak i razrada i kraj svakog napada. Cavsi jednostavno nemaju čovjeka kojeg će staviti na Duranta. Warriorsi protiv Smitha šutiraju 90% iz igre, Jefferson je dva koraka u zaostatku i prije nego što Durant primi loptu, Love je jednostavno Kevin Love. Ipak, jedna solucija se možda mogla naslutiti u drugoj četvrtini prošle utakmice, kad ga je Shumpert čuvao, a pritom je uspio i iznuditi dva prekršaja i zabiti šut preko Duranta. Međutim, jesi li se spreman pouzdati u njega da može to raditi kroz cijelu seriju? A pogotovo u trenutku kad si u zaostatku dvije pobjede? Vrijedi spomenuti i Derricka Williamsa koji bi mogao zahvaljujući fizikalijama zasmetati Durantu, ali nije legitimno govoriti tako o čovjeku koji još nema ni jedan pravi nastup u Finalu. Još veći problem je što sada nema ni Jamesa ni Thompsona kojeg je očito zatekla kletva Kardashianki da barem održe drugu liniju obrane, Durant se nakon što probije prvog čovjeka praktički došeta do koša

Vrlo jednostavan odgovor je da odgovora nema. Pri ovakvoj igri obje ekipe, super brzom tempu, kad Durant uz sebe ima uvijek barem još dva igrača koja mogu kreirati za njega kao i suigrače koji se fantastično snalaze u situacijama bez lopte i znat će se postaviti kad ga se duplira ili preuzme, a na drugoj strani imaš cijelu artiljeriju obrambenih igrača koje možeš baciti na Jamesa da Durantu ne odnosi previše umora- odgovora nema. Tek ako se odlučiš smanjiti tempo, ili ga bar pokušati smanjiti možemo pričati o nekom zaustavljanju Duranta. Jer onda možeš donekle birati kako želiš da te napadaju, koje matchupove želiš,  a ne da forsiraš tempo pa Durant povuče kontru i u panici ili svi bježe od njega ili ga preuzme Deron Williams. Lue je pokušao te kontre Warriorsa zaustaviti tako što se James uvijek vraća nazad, ali Dubsi naprijed kreću kompletni dvjesto na sat.

 

Kako pokrenuti statični napad

Elio Tomić

Iako na trenutke napad Cavsa zna izgledati dobro, to je isključivo zbog Jamesa. Zapravo zabijaju samo 97 poena na 100 posjeda od čega ih samo 56 posto dolazi na asistenciju. A na skoro svaku asistenciju povežu izgubljenu loptu.  Cijela njegova  pomoć se svede na izolaciju Irvinga, PnR i inspirativne Loveove trenutke . U trenutcima kad se lomi utakmica Smith, Shumpert i ostatak podrške nisu pokazali da mogu ispratiti pritisak i to je velik problem jer kad oni ne mogu pogoditi otvorene šuteve napad postane još statičniji.

Ali da sumiramo, Cavsi su u ovu seriju u prve dvije utakmice ušli, za usporedbu s kickbox mečom, s namjerom da se bore samo s dvije šake (James i Irving), a da izmijene što više udaraca. Protivnik ima i dvije šake i noge i još kad je ovima zakazala jedna šaka (Irving )logično da ćeš primiti teški nokaut. Mislim, ako u seriji koja se igra na 105 posjeda tebi napad izgleda statičnije nego kad D.J.Augustin gradi zid izolacijama i ti uporno želiš igrati brže i brže jer smatraš da će ti to donijeti više šuteva, a kvaliteta tih šuteva te ne zanima, to je samoubojstvo. Kad ti startni bek šuter u godini zaradi 4 puta više milijuna nego što je poena zabio dosad, a najbolji izolacijski igrač za svaki poen potroši više od jednog šuta, ako tad nastaviš forsirati brzu igru, napad ti neće magično prodisati, a obrana je već pokazala da ne može braniti koliko je i kad je potrebno i tad rezultat čak izgleda i dobro. Lue sada ima dvije opcije;
a) forsirati „vjeru“ u role playere da će pogoditi svoje šuteve i da će Irving proraditi
b) pokušati smanjiti tempo

Realno, ni jedna opcija ti ne garantira ništa. Ali druga je bar smislenija jer Irving će napadati iz izolacija igralo se na 95 ili 105 posjeda, a čistom matematikom i logikom dođemo do rješenja da na manje posjeda možeš zeznuti manje obrambenih stavki i promašiti manje šuteva. Daleko od toga da Cleveland nema adekvatne djeliće da napad „prodiše“, samo protiv ovih Warriorsa su trenutno ostali bez kisika.

Ivan Kuštra

Napad Cavaliersa je malo oživio u drugom susretu ali to se sve može pripisati izgubljenim loptama Warriorsa (20 izgubljenih u drugoj utakmici) i većim brojem poena iz tranzicije (30 poena u odnosu na 9 poena iz prvog susreta), te činjenici da je Green  odigrao svega pola utakmice zbog problema s prekršajima. Rating u napadu su enormno povećali s 91 poena na 100 posjeda u 106 poena na 106 posjeda u drugoj utakmici. Efikasnost je također poboljšana, no to se sve može pripisati maloprije spomenutim stvarima kao poenima iz tranzicije. Problem im ostaje kada igraju na half courtu jer čim im ne prođe inicijalna akcija postaju jedan na pet ekipa, a lopta je u rukama Jamesa na kojem je Iggy, Durant ili Green, te Kyrieja Irvinga kojeg drži Klay Thompson. Warriorsi toliko precizno preuzimaju zahvaljujući obrambenom dirigentu Greenu jer on fantastično čita akcije Cavsa tako da rijetko kada ostavljaju nepovoljan mismatch protiv glavnih napadača Cavsa.

Pokrenuti napad i stvoriti kvalitetne šuteve protiv ovakve obrane Warriorsa je nevjerojatno teško, Zach Lowe je fantastično objasnio o čemu se radi. Cavsi imaju tih nekoliko akcija koje pokušavaju okrenuti samo je problem kada one propadne nema plana B. Možda bi bilo najbolje da se okrenu jednostavnosti. Prvenstveno trebaju igrati duže napade. Postoji nekoliko opcija što bi mogli pokušati. Na terenu su sa startnom petorkom, a primarni kreator je Irving koji zove dupli blok Lovea i Tristana gdje se Love odmotava na centralni šut za tri poena, Tristan rola prema obruču, Smith stoji u desnom korneru, dok James napada sa slabije, lijeve strane napada gdje se nalazi na poludistanci prema lijevom korneru. Reakcija Irvinga ovisi o tome što mu obrana ostavlja, dok je njegova glavna zadaća probiti Klaya. Također, identičnu akciju može pokrenuti James samo tada Irving otvara prostor sve do wing ili korner trice. Cilj je što više uključiti Tristana u napad u ulozi screenera jer nema puno vrlina osim još napadačkog skoka. Ovako bi Lue automatski dobio i kvalitetniji obrambeni dio jer je Tristan uz Jamesa njihov najbolji obrambeni igrač. No, kako je Lue odlučio nauštrb napada Tristana držati svega 20-tak minuta na terenu tako mu se otvorio veći prostor za manevar. Love je u tim situacijama centar s kojim se mogu igrati napada na sve načine. Idemo opet do Irvinga kao igrača s loptom u rukama jer on zove pick and pop igru s Loveom. Tricu u desnom kutu drži npr. Jefferson, na lijevoj wing trici je Smith ili Korver, dok je James u low postu kao screener za protrčavanje jednog od bekova što izlaze na wing tricu. Možemo sve totalno pojednostaviti i gurati loptu Jamesu u low post kao što je bio slučaj u njihovom prvom finalu ili ciljati pick igru u kojoj će uvijek uključiti Curryja. Sve ove akcije propadaju ako Irving nastavi s ovakvom lošom kombinacijom realizacije te praktički identičnim brojem asistencija i izgubljenih lopti. Definitivno ne smiju odustati od 1-3 i 3-1 pick igre koja im mora postati glavno oružje ako se misle vratiti u seriju i napraviti da nam iduće utakmice budu zanimljivije.

Latest Posts

NE PROPUSTITE