Tuesday, December 12, 2023

ZADNJE OBJAVE

Jednoruki košarkaš inspirirao svijet (video)

Svim neutješnim roditeljima hendikepirane djece širom svijeta 19-godišnji amerièki košarkaš Kevin Laue ne prestaje dokazivati da ništa nije nemoguæe.

Laue je 19-godišnji 210 centimetara visoki košarkaš, koji je ovog tjedna dobio sportsku stipendiju za Sveuèilište Manhattan iako igra košarku bez lijeve podlaktice. Zbog prenatalnih problema s cirkulacijom, Laueova je lijeva ruka narasla samo do lakta.

Košarku je poèeo igrati s 14 godina, kada je dovoljno narastao da bi jednom rukom mogao primati i voditi loptu. Danas je njegova šaka toliko snažna i razvijena da bez problema može samo njome baratati loptom: primati je, šutirati, blokirati i loviti u skoku.

Izvan dosega suparnièkih košarkaša u napadu Laue drži loptu mašuæi njome kao vaterpolist, a najveæi dio koševa postiže iz horoka. Zabija takoðer i zakucavanjem. Lijevu ruku koristi ponekad da bi držao loptu, ali i u obrambenim zadaæama, da bi ometao suparnièke košarkaše.

“S jednom rukom Kevin blokira kao bilo koji drugi vrsni bloker. Deèko je èudovište u košarkaškom smislu. Da ima dvije ruke, bio bi bez ikakve dvojbe igraè za najbolje, poput Kentuckyja ili North Caroline” isprièao je Fletcher Arritt, njegov dosadašnji trener na Vojnoj akademiji Fork Union u Virginiji.

Kada mu ga je jedan prijatelj preporuèio, usput mu napomenuvši neka se ne iznenadi kada ga vidi sa samo jednom rukom, Arritt se uhvatio za glavu.

“Imam problema s dvorukim košarkašima. Kako æu onda s jednorukim?! Danas je uporni Laue, poznat kao žestoki radnik koji se nikad ne predaje, postao uzor neutješnim roditeljima diljem svijeta, koji u njemu vide spas za svoju hendikepiranu djecu. Svakodnevno dobija pisma iz Italije, Kalifornije, Teksasa, Francuske… “

Javili su mi se jedan gospodin i gospoða koji su dijete bez ruke dobili prije tri tjedna. Rekli su mi da su prvi put otkad im se dijete rodilo sretni sad kad su èuli moju prièu. Kažu da su odjednom shvatili kako njihovo dijete može sve. Moram priznati da me strahovito raduje svaka takva roditeljska preobrazba” istaknuo je mladi centar.

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=MUM7qbbRa_Q]

Latest Posts

NE PROPUSTITE