Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jefferson i Biedrins ostaju u Warriorsima za “masnu” cijenu

Golden State Warriorsi su ove sezone ostvarili sve svoje ciljeve te s veseljem očekuju naredne godine. Situacija bi bila i bolja da Richard Jefferson i Andris Biedrins ne planiraju ostati u ekipi još jednu sezonu za preveliku cijenu u odnosu na pruženo na parketu.

Obojica igrača imaju opcije po kojima mogu raskinuti svoje ugovore i postati slobodni igrači već ovoga ljeta, no očekivano to neće napraviti, nego će još jednu godinu teretiti salary cap Warriorsa. Agent Biedrinsa je prošloga tjedna potvrdio da će Andris ostati u ekipi, a jučer je isto učinio i Jeffersonov agent.

Razlog njihovog ostanka nije zbog očekivanja da će napasti naslov sljedeće godine ili da će imati veliku minutažu, nego zbog toga što će biti plaćeni puno više nego što to zaslužuju. Jefferson će tako za posljednju godinu ugovora zaraditi čak 11 milijuna dolara, a ni plaća Biedrinsa nije daleko, 9 milijuna dolara.

Sami iznosi ne govore puno. Tek kada se pogleda njihov učinak očito je zašto su oni možda i najpreplaćeniji igrači u NBA ligi. Jefferson je ove sezone odigrao 56 utakmica, tijekom kojih je prosječno bilježio 3,1 poen i 1,5 skokova po utakmici, dok je u cijelom doigravanju ove sezone igrao samo 7 minuta, što znači da trener Mark Jackson uopće ne računa na njegove usluge.

Slična je situacija s Biedrinsom, čak još i gora. On je ove sezone odigrao 53 utakmice, tijekom kojih je bilježio 0,5 poena (!!) i 2,9 skoka po utakmici. Ni on u doigravanju nije puno igrao, samo 17 minuta ukupno, tijekom kojih nije postigao koš, nije čak niti uputio loptu prema košu, a uhvatio je ukupno 7 skokova.

Možemo malo karikirati pa reći da je Jefferson za svaki postignuti poen (postigao ih je ukupno 176 ove sezone) dobio 53.777 dolara, dok je Biedrins za svaki poen (24 u sezoni) dobio čak 375.000 dolara.

Oni će tako zajedno u sljedećoj sezoni dobiti 20 milijuna dolara, a parket gotovo da ni neće vidjeti. S njihovim ostankom Warriorsi će biti veoma blizu plaćanja “poreza na luksuz” jer za sljedeću sezonu moraju, prema trenutnoj situaciji, platiti oko 75 milijuna dolara. Problem je još što Jarrett Jack postaje slobodan igrač, a s obzirom na platežnu mogućnost ekipe, lako bi mogao preseliti negdje gdje će moći više zaraditi.

Ipak, nakon sljedeće sezone situacija će biti mnogo bolja. Oslobodit će se prevelikih ugovora Jeffersona i Biedrinsa, a ističe ugovor i Andrewa Boguta, koji će sljedeće sezone biti najplaćeniji igrač ekipe s 14 milijuna dolara plaće. Realno je za očekivati da produže ugovor s Bogutom, za puno manju cijenu, a tada će imati dovoljno prostora i za pokušaj dovođenja neke od zvijezda lige, a Golden State će biti veoma privlačna destinacija jer ekipa obiluje mladim i talentiranim igračima pred kojima je sjajna budućnost, a predvodi ih Stephen Curry.

Latest Posts

NE PROPUSTITE