Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jerry Krause posthumno u Košarkaškoj Kući slavnih

Jerry Krause, generalni menadžer Chicago Bullsa čiji je mandat trajao za vrijeme osvajanja šest titula će biti posthumno izabran u Naismith Basketball Hall of Fame’s Class of 2017. Biti će izabran u kategoriji onoga koji je najviše pridonio.

Evo kraćeg osvrta na njegovu karijeru:

Rođen je 6.4.1939. u Chicagu gdje je i odrastao. Krause je za života bio profesionalni košarkaški i bejzbolaški skaut i generalni menadžer. Prva franšiza u kojoj je radio kao skaut je bila Baltimore Bullets, radio je i u Phoenix Sunsima, Philadelphia 76ersima, Los Angeles Lakersima i Chicago Bullsima prije nego što je prešao na bejzbol. Ipak, 1985. vraća se u Bullse kao GM. Za vrijeme svoje vladavine u vjetrovitome gradu mnogo puta se sukobio sa Michaelom Jordanom. Prvo je na draftu 1986. umjesto „poželjnog“ Johnnya Dawkinsa izabrao Brada Sellersa protiv kojega su bili Jordan i trenersko osoblje. Nakon toga je razmijenio Airovog najboljeg prijatelja Charlesa Oakleya (da, istog onog kojeg je nedavno policija izvela iz MSG-a) za Billa Catwrigtha. Zatim je uslijedio problem sa Tonijem Kukočem. Njega su Jordan i Pippen iz nekog razloga mrzili i nisu ga željeli u momčadi.  Za nijedan od ovih poteza (osim Sellersa) mu se ne može prigovoriti da je bio pogrešan jer je sa svakim ojačao momčad i na koncu konca osvojio šest naslova. Dva puta je podigao nagradu za NBA’s Executive of the Year.

Mnogo je puta bio u svađama sa Philom Jacksonom, a sve je doživjelo svoj vrhunac kada je otvoreno u javnosti Krause opisao Jacksona kao dvoličnu osobu. Kako oni koji rade griješe tako je i Jerry imao svojih gafova. Osim što je izabrao Pippena i Horacea Granta koji su bili pun pogodak, među ostalima loše je birao Staceya Kinga, Marka Randalla, Willa Perduea i Marcusa Fizera. Većina njih su ili ubrzo zamijenjena ili otpuštena.

Karijeru kao generalni menadžer je priveo kraju nakon 2003. zbog navodnih zdravstvenih problema. Nastavio se baviti bejzbolom i biti skaut za Yankeese, Metse, White Soxe i Diamondbackse.

21.3.2017. je preminuo, u dobi od 77 godina.

Latest Posts

NE PROPUSTITE