Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jesu li Mormoni spremni za metlu?

Niti Mike Brown ne može ovo zajebati. Warriorsi su bez ikakvih problema svladali Jazzere u prvoj utakmici drugog kruga doigravanja. Vidljiv je bio umor kod igrača Quina Snydera. Serija s Clippersima ih je psihički i fizički uništila, te jedan dan „odmora“ im nije bio dovoljan da se osim fizički i taktički pripreme za najbolju ekipu regularne sezone. Totalna suprotnost su bili domaćini koji su metlom počastili Blazerse i tako si priuštili odmor od gotovo tjedan dana.

Taj dan tzv. odmora je Snyderu bio dovoljan da se odluči startati bez Borisa Diawa i umjesto njega je u petorku ušao Iso Joe Johnson. Ovom zamjenom Snyder je u potpunosti, bar mene, iznenadio s odlukom u obrambenom dijelu. George Hill je naravno bio na Stephu Curryju, a Gordona Haywarda je bacio na Draymonda Greena. Pokušao je Snyder otupiti primarnu akciju Warriorsa, samo ima mali problemčić što su sekundarne akcije izrazito ubojite kada vidite da je Johnson morao čuvati Kevina Duranta, dok je Joe Ingles aka Jingles lovio Klaya Thompsona. Trener Warriorsa je postupio prema očekivanjima, Klay je bio glavni čuvar Haywarda, Curry je dobio Hilla, a krilni zadaci su se izmjenjivali kao uostalom i svi obrambeni zadaci kada bi Jazz krenuo s akcijama.

Razlike u obrambenim postavka su bile što Jazz nije tražio od Rudyja Goberta da radi preuzimanje prilikom pick akcija ako je bio uključen već je morao štiti prilaze obruču, dok su Warriorsi s druge strane svaku pick akciju preuzimali, te smo mogli vidjeti u dosta akcija kako Curry drži Goberta i Zaza Pachulia kako se bori s Hillom. Da ekipa Jazza ne iskoristi mismatcheve do kojih je dolazilo ostatak momčadi Golden Statea je pomagao sa slabije strane.

Gosti u utakmicu ulaze kaotično, gube tri lopte, primaju četiri poena iz kontre i šlag na kraju ove prve tri i po minute je alley-oop iz outa kojeg baca Durant za Klaya. Otvorena utakmica sa 7:0. Najčešća akcija u početku utakmice kod Jazza bio je pick and roll s Gobertom koji pokušava završavati na obruču, ali dugonje Green-Durant odlično čuvaju prilaze košu. Osim akcija za Goberta gosti do poena pokušavaju doći na račun što Zaza ostaje na Haywardu ali to All-Star Jazza ne uspijeva iskoristiti. Uzima off balance šuteve s poludistance što je točno voda na mlin domaćinima. Čekali su Jazzeri pune četiri minute na prvi koš koji je bio djelo Jinglesa bounce passom za Goberta. Prije prvih izmjena Utah je počela smanjivati zaostatak na račun Curryja koji je ostajao na Gobertu, te kontra nakon grešaka Warriorsa.

Brown začudo ima dobru reakciju i na teren šalje JaValea McGeeja da uspori Goberta, te Andrea Iguodalu umjesto Greena i Zaze. Ovo automatski znači da Warriorsi više neće preuzimati pick igru s Gobertom već će McGee samo raditi presing na igrača s loptom. Trener Jazza odgovara s Diawom na visokom krilu umjesto Johnsona te pokušava na toj poziciji ostvariti mismatch kojeg mogu koristiti. Također, na klupi završava Jingles a mijenja ga Rodney Hood, dok kod Warriorsa se vraća Shaun Livingston u rotaciju (praktički prvi nastup u doigravanju ove sezone) umjesto Klaya. Jazz iskorištava switch obranu Warriorsa s četiri napadačka skoka i poenima iz tranzicije, a razliku smanjuju na minus jedan (18:17) zahvaljujući boljoj kontroli lopte koja je bila kriminalna u prvih par minuta utakmice (tri izgubljene za prve manje od četiri minute utakmice). Odgovor Browna nismo dugo čekali, prvi napad nakon minute odmora bio je 1-4 pick akcija Curry-Durant nakon koje se na teren vraća Green. Četvrtinu završavaju s pet poena Curryja i ukupno njegovih 12 poena za kompletno odrađeni period i plus šest Warriorsa. Prednost je izgrađena račun 10 poena iz tranzicije i spomenutom odličnom igrom Curryja.

Drugu četvrtinu Warriorsi otvaraju s trećim centrom, Davidom Westom, a postavu predvode Thompson i Green uz Iana Clarka i Iguodalu. Kreatori su Iggy i Green s perimetra dok je West na laktu odakle loptu pokušava distribuirati prema Klayu ili Clarku koji prolaze kroz blokove. Snyder je odlučio drugu petorku odraditi s tri startera, Hill-Ingles-Johnson uz kojih su Shelvin Mack kao razigravač koji prenosi loptu i centar Derrick Favors. Warriorsi prestaju s preuzimanjem u obrani, te Clarka, Klay i Iggy probijaju blokove i ostaju na svojim čuvarima. Prednost dižu na 14 poena s dvije trice i poenima iz tranzicije jer Mack ne uspijeva ništa organizirati u napadačkom djelu. Jazz nema šanse s ovom petorkom i Snyder vraća Goberta i Hooda, no problem je što nastavljaju gubiti lopte i sada su na osam turnovera u 18 minuta što daje šanse ovaj rezervnoj postavi Warriorsa da održavaju prednost dok se ne vrate udarne snage.

Napad Jazz počinje štucati jer switch obrana oduzima njihovo najjače oružje, a to je kretanje igrača i lopte te traženje najboljeg mogućeg šuta. Warriorsi su ih sveli na jedan na jedan napad za koji gosti nemaju dovoljno scorera. Teret na sebe je preuzeo back up razigravač Mack, a onda možete i znati kakav je rezultat takvih akcija. Nitko u njihovim redovima ne uspijeva iskoristiti micmatch što nastane kao npr. Livingston na Gobertu ili West na Haywardu. Slična je stvar na kontra strani samo što Curry i ostatak družine vozaju Jazzere što im daje plus 15 na tri minute do poluvremena.

Stanje Jazza najbolje prikazuje ovaj video….

Brown pokušava praktički zatvoriti utakmicu već sada i kreće s Death Lineupom, Green je na centru, a Snyderu je Mack dopizdio (kasno pališ) i po prvi put uvodi Dantea Exuma kojeg šalje da čuva Curryja. Petorka s Greenom nije dala očekivane rezultate jer su Jazzeri odličnim kruženjem lopte u napadu smanjili na minus 12 poena. Ovakav zaostatak mogu zahvaliti prvenstveno izgubljenim loptama (deset) i 18 primljenih poena iz tranzicije. Sreća za njih da Warriorsi nisu bili šuterski raspoloženi (4/16 trica) inače bi već bili na minus 20.

Gosti u drugo poluvrijeme izlaze s taktikom u napadu da će napadati 1-5 pick, tj. Curryja i Zazu, a Gobert neće ići na završavanje oko obruča već na short roll odakle distribuira lopte za šutere u kornerima koji pospremaju otvorene prilike. Problem je što nastavljaju s užasnom obranom tranzicije nakon promašenih napada, igrači uopće ne komuniciraju niti preuzimaju odgovornost u obrambenim zadacima. Warriorsi se vraćaju na dvoznamenkastu prednost odustajanjem od preuzimanja na 1-5 picku kojeg nakon povećanja vodstva Jazzeri više ne koriste do kraja utakmice. Ovaj dio je obilježio Pachulia sa šest poena i zbog njegovog pogođenog skok šuta za +15 Snyder je prisiljen pozvati minutu odmora.

Odlučuju još agresivnije napadati Curryja u obrani. Svaki napad se vrti preko igrača kojeg Steph čuva i njega ciljaju kao najslabiju kariku u lancu Warriorsa. Rotacija Jazza ostaje identična kao u prvom poluvremenu, Mack-Hood-Hayward-Diaw-Gobert, a sada se razigrao Hood koji je prvi igrač da je koristio činjenicu da ga Zaza preuzima i stavio mu je četiri poena u nizu. Brown reagira promptno i uvodi McGeeja za kojeg naravno pokreće 1-5 pick and roll akciju (čisti pogodak) gdje grešku radi Gobert jer previše izlazi na pomoć Macku koji mora zatvoriti Curryja.

Trener domaćina isto koristi identičnu petorku i kontinuirano napadaju kroz pick Curry-McGee koji otvara puno prostora svima na terenu jer je Curry fantastičan šuter iz driblinga, dok McGee finišira na obruču što god mu bacite. Dodajte njima Draymonda kako vas napada iz sekundarne akcije i imate ozbiljnih problema za obraniti se. Jazzere u igri drži Hood ulazima pod koš i praktički sam s deset poena u trećoj četvrtini održava zaostatak od 11 poena na ulazu u posljednju četvrtinu.

Warriorsi kako drže lijepu prednost cijelu utakmicu tako se Brown ne muči s određivanjem rotacija i nastavlja ustaljenim ritmom, dok Snyder mora pronaći dobitnu kombinaciju jer ga je prošla dovela u dvocifren minus. Šalje na teren petorku Hill-Exum-Hood-Diaw-Favors. Međutim nema pomoći, Green kreće s 2+1 preko Diawa, pogađa tricu nakon prekrasne akcije Clarka koji izlazi od ispod koša prema liniji za tri poena, prima loptu u pokretu i odrađuje slash and kick za posve samog Draymonda na trici, a Iggy zakucava Jazzere na dodavanje Westa i eto Warriorsa na +19 za manje od četiri minute.

Nemaju što gosti više čekati te se u zadnjem pokušaju starteri vraćaju na teren da probaju preokrenuti utakmicu osam minuta prije kraja. Uspjeli su prekinuti 12:0 seriju Warriorsa tricom Johnsona . Ništa nema od ovog pokušaja povratka jer su u prvih šest minuta zadnje četvrtine ubacili svega šest poena, te pri rezultatu 98:79 Snyder baca bijeli ručnik na teren i predaje se, povlači startere i uvodi igrače s kraja klupe.

ZAKLJUČAK

Bilo je ovo odrađivanje posla od strane domaćina kao da su igrali utakmicu regularne sezone gdje su Jazzeri na back to back gostujućem setu. Warriorsi su izgledali kao da igraju s pola snage, a izgleda da gosti nisu imali niti toliko nakon iscrpljujuće serije s Clippersima.

Gledajući sa stavke da li postoji neki napredak ili nova iznenađenja što Snyder može napraviti u budućim utakmicama ja ne vidim niti jednu pametnu ideju koju mu mogu poslati na mail. Mislim da je dovoljno pogledati da su Warriorsi samo s najjačom petorkom, Greenom na centru odigrali svega dvije minute u ovoj utakmici plus Curry uopće nije igrao u posljednjoj četvrtini zbog problema s lijevim gležnjem.

Možda jedino da Snyder minute back up razigravača povjeri Exumu koji bi mu dao obrambenu stabilnost i kvalitetniju realizaciju u switch obrani koju su preferirali cijelu večer. Drugi ekstremni potez bio da igraju u kontra sistemu od Warriorsa tj. da na teren izađu sa startnom kombinacijom Favors-Gobert i pokušaju na snagu i masu uzet koji skok u napadu viška te u potpunosti zatvoriti reket kada su niže postave Warriorsa na terenu kao recimo sa samim Westom kao centrom. Dok sam ovo pisao još sam više shvatio da Utah nema nikakve šanse da nam priredi iznenađenje ili bar zanimljivu seriju. Nadam se da sam potpuno u krivu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE