Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

John Wall: Biti ili ne biti?!

John Wall je već nekoliko godina poznat kao jedan od najbržih i najtalentiranijih bekova lige. No, po čemu će ostati upamćen u povijesti lige?

Primjerice, Dirk Nowitzki je praktički sam sredio Miami Heat u finalu 2011. godine, osvojivši nagradu za MVP-ja i tako ušao u povijest gdje će biti upamćena kao najbolji europski igrač u NBA ligi. Pritom je s godinama i napredovao na ljestvici vječnih strijelaca. No, gdje je u toj priči John Wall?

John Wall – Superstar ili ne?

Glavno pitanje ovog teksta se odnosi na upitnost stvarne kvalitete Johna Walla i je li zapravo on franšizni igrač? Brojke zasigurno idu u njegovu korist. U dosadašnjoj karijeri Wall prosječno bilježio 18,9 poena po utakmici. Kada se na to doda i više od 9 asistencija od strane vrlo brzog igrača s odličnim pregledom igre, tada bi se mogla prihvatiti “nulta hipoteza”.

Postavlja se stoga pitanje zašto je toliko podcijenjen? Wall je iznimno brz i eksplozivan. Atleta sjajnih fizičkih predispozicija koji tijekom čitave karijere igra vrlo dobru obranu i sposoban ju je igrati na najvišoj razini, protiv najboljih bekova na svijetu. 

Mnogi smatraju Russella Westbrooka neusporedivo boljim igračem. No, je li to istina?! NBA je postao okrutan biznis i samo pravi uspjeh u playoffu ili MVP kandidatura bi lansirala Walla “u nebo”. Kroz posljednje četiri sezone, Wizardsi su bilježili prosječno 45 pobjeda, a Wall je nastupao u većini utakmica (oko 79). Upravo četiri posljednja MVP-ja (Harden, Curry, Westbrook, James) su vodili svoje momčadi i do više od 60 pobjeda.

Sve su glasnije kritike medija u glavnom gradu o Wallovim noćnim izlascima, dok su pak neki ljudi bliski igrači pravdali to s rečenicom: “Čak si i LeBron James dozvoli koju čašu vina svako par dana”. Ime i status se grade na terenu i van njega. Premda je često podcijenjen, pogotovo u ESPN-ovim prognozama najboljih 100 igrača u nadolazećoj sezoni koja ga je smjestila na 32. mjesto iza njegovog suigrača Bradleyja Beala, LaMarcusa Aldridgea i CJ McColluma. Zanimljivo, mnoge bi momčadi rado zamijenile spomenute igrače sličnog kalibra za Walla, sudeći prema riječima mnogih GM-ova lige.

Neuspjeh je relativan

Ono što treba Wallu su pobjede. Samo pobjede ga mogu razlikovati od drugih i klasificirati pobjednikom i velikanom. 

“Ako ne osvojim prsten, onda je moja karijera neuspjeh” – izjavio je jednom prilikom Wall…

Neuspjeh je relativan pojam. Pitajte to Charlesa Barkleya, Patricka Ewinga, Tracyja McGradyja ili Jazzerov dvojac Stockton-Malone. To su igrači koji su izgradili karijeru kroz pobjede. Svojim zapaženim utakmicama i serijama pobjeda i koševa. Stoga se danas mnoge igrače uspoređuje s njima bez obzira što nisu osvojili niti jedan prsten.

John Wall mora probiti “barijeru” prve ili druge runde playoffa i ne smije sebi dozvoliti još jednu sezonu s 45 pobjeda. Sada ima jedinstvenu priliku.

LeBron James napokon više ne igra na Istoku. Pa i Hakeem Olajuwon je iskoristio prvu mirovinu Michaela Jordana

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE