Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

John Wooden

John Wooden bez ikakve je sumnje najbolji trener u povijesti sveuèilišne košarke. U trenerskoj karijeri osvojio je nevjerojatnih deset NCAA naslova, od toga sedam zaredom. Ono što je on napravio u NCAA više nitko nikada neæe ponoviti.

Roðeni pobjednik
John Wooden roðen je 14. listopada 1910. u Centervilleu, u saveznoj državi Indiani. John je u srednjoj školi u Martinsvilleu ubrzo postao voða košarkaške momèadi. Momèad je igrala utakmice u dvorani koja je imala 5200 sjedeæih mjesta – što je bilo za 400 više od ukupnog broja stanovnika u gradu. Ali usprkos tomu rijetko kad je bilo koje prazno mjesto u dvorani. U srednjoj školi Wooden je odveo Martinsville do tri finala državnog prvenstva, ali su osvojili samo jedan naslov.

1928. upisuje se na sveuèilište Purdue. Pod njegovim vodstvom Purdue je osvojilo NCAA naslov 1932. godine, a on je izabran za sveuèilišnog igraèa godine, a i prvi je igraè  s Purduea koji je triput zaredom izabran u All-American momèad (1930-1932).

Diplomirao je engleski jezik i ubrzo nakon toga preuzeo je posao uèitelja u srednjoj školi Dayton u Kentuckyju, a bio je i trener u nekoliko sportova. Tamo se zadržao dvije sezone. 1934. vratio se u Indianu kako bi postao uèitelj engleskog jezika u srednjoj školi South Bend Regional High. Tamo je osim košarke trenirao i baseball.

Usporedno s treniranjem i pouèavanjem na srednjoj školi jedno vrijeme je igrao i profesionalnu košarku za Indianapolis Kautskyse.

Woodenova uèiteljska i trenerska karijera bila je nakratko prekinuta zbog Drugog svjetskog rata, u kojem je služio gotovo tri godine kao poruènik u mornarici.

1946. postaje sportski direktor te košarkaški trener na sveuèilištu Indiana Teachers College, koje je kasnije preimenovano u Indiana State. Tamo je proveo dvije sezone.

1948. Wooden je bio u velikoj nedoumici jer su mu ponuðena dva trenerska mjesta: jedno na sveuèilištu Minnesota, a drugo na UCLA. Bio je spreman prihvatiti posao glavnog trenera u Minnesoti, ali zbog više sile to nije mogao uèiniti. Naime, u odreðeno vrijeme trebali su ga nazvati èelnici Minnesote ili UCLA-a i pitati ga prihvaæa li posao trenera na njihovom sveuèilištu. Èelnici sveuèilišta UCLA dali su mu odreðeni vremenski rok do kada ih mora nazvati i reæi hoæe li biti novi trener UCLA. Wooden je rekao èelnicima Minnesote da su mu na UCLA-u dali vremenski rok, a èelnici Minnesote su trebali nazvati sat vremena prije nego UCLA. Wooden je èekao do zadnjeg trenutka jer mu je prvi izbor bila Minnesota. Ali buduæi da se èelnici Minnesote nisu javljali, a njemu je isticao rok, on je nazvao u Los Angeles i pristao je biti novi trener UCLA. Ubrzo nakon toga javili su mu se i èelnici Minnesote i objasnili da zbog snježne meæave nisu na vrijeme mogli doæi do telefona. Minnesota je još uvijek željela Woodena. Ali on nije htio prekršiti obeæanje koje je dao èelnicima UCLA. Wooden je rekao: “Dao sam im rijeè, ne mogu sada odustati.

Godinama kasnije Wooden je dodao: “Da sudbina nije intervenirala, ne bih nikad otišao na UCLA.” Ali kasnije æe se pokazati da je to bila najbolja odluka koju je Wooden donio u životu.

Ali poèetak mu nije bio nimalo lak. U to vrijeme Bruinsi su bili smatrani najslabijom ekipom Pacific konferencije, a i uvjeti su bili veoma loši: na sveuèilišnom kampusu nisu imali vlastitu dvoranu u kojoj bi igrali domaæe utakmice, a u prve tri Woodenove godine Bruinsi su igrali utakmice u malenoj dvorani za trening. Sljedeæih 14 sezona, UCLA je svoje domaæe utakmice igrao na takvim mjestima kao što su bili Santa Monica City College i Venice High School. Pa ipak, i u takvim uvjetima Wooden je pronašao naèin kako da motivira momèad da pobjeðuje. U prvoj sezoni na UCLA Wooden je ostvario odlièan omjer 22-7. U prvih 13 sezona, Bruinsi su na NCAA turniru bili samo tri puta, i svaki put bili su eliminirani odmah u prvoj utakmici. U 14 sezoni napokon su prošli tu nesretnu prvu utakmicu i došli su do Final Foura 1962, ali su ispali u polufinalu.

Wooden osvaja prvi NCAA naslov dvije godine kasnije (1964), kada je UCLA porazio Duke 98-83 i time na fantastièan naèin zakljuèio sezonu bez poraza (30-0). Sljedeæe sezone Bruinsi (omjer 28-2) u finalu pobjeðuju Michigan 91-80 i postaju peto sveuèilište u povijesti koje je osvojilo naslove u uzastopnim sezonama.

Iduæe sezone Bruinsi se nisu kvalificirali na NCAA turnir, iako su imali omjer 18-8. Ali u sezoni 1966/67. igraè druge godine Lew Alcindor smio je igrati za glavnu košarkašku momèad (u to vrijeme freshmani nisu smjeli igrati za glavnu momèad sveuèilišta). Alcindor je bio nezaustavljiv u pohodu na NCAA tron. Ponajviše zahvaljujuæi njemu Bruinsi su te sezone ostvarili omjer 30-0 i pobijedili Dayton 79-64 u NCAA finalu.

Sezona 1967/68. takoðer je bila sjajna. Uspjeh su im tek malo pokvarili Houston Cougarsi predvoðeni Elvinom Hayesom. Naime, 20. sijeènja 1968. odigrala se jedna od najuzbudljivijih utakmica u povijesti sveuèilišne košarke. Tada su prvoplasirani Bruinsi igrali protiv drugoplasiranih Houston Cougarsa u Astrodomeu u Houstonu pred tada rekordna 52693 gledatelja. Houston je pobijedio 71-69, a utakmica je nazvana “Game of the Century” (Utakmica stoljeæa).

Taj poraz prekinuo je niz od 47 uzastopnih pobjeda UCLA. Ali Bruinsi su osvetili jedini poraz te sezone na Final Fouru kada su u polufinalu uništili Houston 101-69, a nakon toga su osvojili drugi naslov zaredom u pobjedi 78-55 protiv North Caroline.

1968/69. bila je Alcindorova posljednja sezona na sveuèilištu, a trener Wooden vodio je momèad do omjera 29-1 (identièan omjer kao i sezonu prije), a u NCAA finalu pobijedili su Purdue 92-72.

Godinu dana kasnije Bruinsi su ostvarili omjer 28-2 i osvojili èetvrti naslov zaredom u pobjedi 80-69 protiv Jacksonvillea. Nezaustavljivi Woodenov stroj niti iduæih sezona nije se zaustavljao. 1970/71. imaju omjer 29-1 i pobjeðuju Villanovu 68-62 u NCAA finalu. Nakon toga dolaze dvije sezone bez poraza (30-0), u prvoj Bruinsi pobjeðuju Floridu State 81-76, a u drugoj Memphis State 87-66. Pobjedom protiv Memphis Statea osvajaju sedmi naslov zaredom.

Ali nevjerojatni niz od sedam naslova kao i 38 uzastopnih pobjeda na NCAA turniru prekinut je 1974. kada su Bruinsi u polufinalu u dva produžetka izgubili od sveuèilišta North Carolina State koje je predvodio odlièni David Thompson (80-77).

Sezona 1974/75. bila je posljednja u prebogatoj Woodenovoj trenerskoj karijeri. Nakon što su pobijedili Louisville u polufinalu tada 64-godišnji Wooden rekao je svojim igraèima da odlazi u mirovinu nakon finala.

“Nitko nije znao da æu to reæi,” rekao je Wooden. “Niti sam nisam znao sve dok nisam to izgovorio. Ali znao sam da je vrijeme da se povuèem.”

Dva dana kasnije Wooden je postao jedini trener u NCAA povijesti s dvoznamenkastim brojem naslova (10), u finalu je pao Kentucky 92-85. Mnogi smatraju da je taj posljednji osvojeni naslov njegov najbolji trenerski posao. Bruinsi su poèeli sezonu sa samo jednim starterom iz prošle sezone, a nisu imali niti izrazitu zvijezdu u momèadi.

Wooden je u ukupno 40 trenerskih godina ostvario omjer 885-203, što je fantastiènih 81,3 posto pobjeda. Najveæi dio tih pobjeda bio je na UCLA-u. U 27 godina kao trener UCLA Bruinsa ostvario je omjer 620-147 (80,8%). Na NCAA turniru ostvario je omjer 47-10, ukljuèujuæi 20-2 na Final Fouru. U finalu ima omjer 10-0.

Osvojio je deset NCAA naslova, od toga sedam zaredom, i sve su to fantastièni pothvati, ali možda je najfascinantniji sljedeæi podatak: Woodenovi Bruinsi postavili su rekord koji neæe biti nikada srušen, 88 utakmica bez poraza, niz se protegnuo preko èetiri sezone, a ukljuèivao je dvije sezone s omjerom 30-0 (1971/72. i 1972/73). Wooden je ukupno imao èetiri sezone bez poraza (svaki put su imali 30-0), a njegovi Bruinsi su osvojili 19 konferencijskih naslova (na taj rekord je Wooden najviše ponosan).

1932. John je oženio Nell. Upoznao ju je u srednjoj školi. Bili su u sretnom braku 53 godine, a Nell je umrla u Los Angelesu 21. ožujka 1985. Imali su dvoje djece, sina Jamesa Hugha i kæer Nancy Anne. John ima sedam unuka i 11 praunuka.

Osim svoje obitelji, John Wooden je smatrao svoje igraèe najvažnijim ljudima u svom životu. “Oni su moja djeca,” rekao je. “Obuzet sam njima, njihovim životima i njihovim problemima.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE