Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jordan: Bryant jedini zaslužuje usporedbe

Dugi niz godina, toènije od povlaèenja Michaela Jordana iz NBA lige, mnogi ljubitelji košarke traže igraèa koji je najslièniji Gospodinu Zraku. Veliki broj igraèa našao se barem jednom u situaciji kada ih se usporeðivalo s najveæim svih vremena, od Stackhousa, Cartera, Jamesa i drugih.

Ljudi koji dugi niz godina prate košarku smatraju da je Jordan najbolji igraè koji je ikad igrao ovu igru i sa apsolutnim pravom to mogu govoriti. Ali ono što je uvijek u post Jordan eri bilo pitanje je koji igraè je dovoljno dobar i koji igraè zaslužuje da ga se sa njim usporeðuje. Odgovor na to pitanje dao nam je sam Jordan. Roland Lazenby, pisac knjige o Jordanu, objavio je na twitteru kako mu je Jordan rekao da je jedini igraè dovoljno vrijedan da se usporeðuje s njim Kobe Bryant. Mnoge to neæe previše iznenaditi, neke možda hoæe ali nakon ovih rijeèi Jordana dileme više nema. Kobe je taj.

Košarka nam je kroz svoju povijest prezentirala veliki broj sjajnih košarkaša koji su sigurno u društvu najboljih. Preko Billa Russella koji ima 11 prstena NBA lige, po èemu je neprikosnoven, Wilta Chamberlaina koji je po brojkama koje je imao tijekom karijere sigurno najdominantniji igraè ikada, pa sve do Magica i Birda koji su plijenili talentom i raznovrsnosti u igri što ih diže i iznad Jordana i Kobea. Ali ipak kada prièamo o najboljim svih vremena uvijek je tu Jordan i od sada njegova najbliža sjena Kobe Bryant.

Pogleda na statistiku pokazat æe nam svu sliènost ali i razliku ova dva vrhunska košarkaša. Jordan je u karijeri osvojio 6 NBA naslova i bio u svih 6 MVP finalne serije, dok je Bryant osvojio 5 naslova i 2 puta bio MVP finala. Jordan je u svojoj karijeri bilježio prosjek od 30 poena, 6,2 skoka i 5,3 asistencije dok je Bryant na 25,3 poena, 5,3 skoka i 4,7 asistencija po utakmici.

Statistika u doigravanju možda je i bitnija, tu je Jordan u još veæoj prednosti pred Bryantom s 33,4 poena, 6,4 skokova i 5,7 asistencija nasuprot 25,4 poena, 5,1 skokova i 4,7 asistencija Bryanta. Prosjek poena u finalima najbolje pokazuje razlièitost Jordana i Bryanta. Jordan je u šest finala na prosjeku od 33 poena, 6 skokova i 6 asistencija dok je Bryant u sedam finala na prosjeku od 24,7 poena, 5,2 skoka i 5 asistencija.

Po ukupnom broju postignutih poena u povijesti NBA lige Jordan je treæi na toj listi sa 32,292 dok je Bryant šesti sa 28,330. Pred Bryantom je sigurno još tri-èetiri godine vrhunske košarke u NBA ligi što æe vjerojatno rezultirati prestizanjem Jordana na toj listi.

Zanimljivo je spomenuti i broj utakmica preko 50 poena. Jordan je tu na 39 utakmica, dok je Bryant na 24.

Usporeðivati nekoga sa Jordanom, èovjekom koji je zaludio svijet dok je igrao ovu velièanstvenu igru, dosta je nezahvalno ali nakon ovih njegovih rijeèi postalo je barem malo lakše. Prièa oko Jordana i Kobea vjerojatno nikada neæe biti završena i uvijek æe biti tema razgovora svih ljubitelja košarke zbog njihove velike sliènosti u igri koju prezentiraju. Usporedbu njih dvojice najbolje je ostaviti za vrijeme kad i Black Mamba bude van NBA lige i kada završi svoj košarkaški put.

Pred Bryantom je još nekoliko NBA sezona u kojima æe se pokušati još više približiti velikom Jordanu. Za sada je najbolje da uživamo u igri Bryanta te da èekamo i vidimo što æe u buduænosti još napraviti. Tekuæa sezona pokazala nam je da benzina kod njega još uvijek ima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE