Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jordan Crawford – iznenađenje sezone

Odlaskom Kevina Garnetta i Paula Piercea, velika većina navijača Bostona hvatala se za glavu, a prije početka sezone svi su se bojali kako bi najtrofejnija NBA momčad mogla prvi put, nakon dugog niza godina, biti u donjem dijelu ljestvice. Bez ozlijeđenog Rajona Ronda i pravog playmakera u ekipi bilo je teško zamisliti kako će ova momčad funkcionirati.

Trener Bostona Brad Stevens početkom sezone odlučio je kako će Rondovo mjesto razigravača popuniti Avery Bradley, a kao njegova zamjena doveden je Phil Pressey, igrač koji nije bio izabran na draftu. Sezona je na žalost svih Bostonovih navijača počela najgore moguće – četiri poraza u četiri utakmice. Stevens je znao da mora nešto promijeniti ako žele pobjeđivati, a nadu je vidio u igraču koji je sjedio na klupi i čekao svoju priliku – Jordanu Crawfordu.

Crawford je do tog trenutka ligi bio poznat kao izrazito šuterski tip igrača, koji često uzima nerezonske i teške šuteve, s minimalnom sposobnošću asistiranja. Stevens ga je, na iznenađenje gotovo svakoga tko prati košarku, stavio u početnu petorku kao playmakera. Crawford je potom izjavio kako će on imati ulogu vođe momčadi, na što su se svi nasmijali i klimali glavom. Od tog trenutka Boston se podigao napadački i trenutačno je s omjerom pobjeda i poraza 13-14 prvi u svojoj diviziji, a Crawford je glavni igrač ekipe, čak ispred Jeffa Greena. Lijep način da utiša svoje kritičare.

U trenutku pisanja ovog članka u prosjeku bilježi gotovo 14 poena, 3 skoka i preko 5 asistencija po susretu, a prošli tjedan proglašen je najboljim igračem tjedna u Istočnoj konferenciji. U tom tjednu, u tri utakmice (sve tri pobjede) imao je prosjek od 23,3 koša, 6,7 asistencija i 3 skoka po utakmici, s tim da je šutirao preko 60%. Prilično impresivno za igrača koji prvi put u karijeri igra kao razigravač.

Zanimljivo je što su se stvari tako posložile, jer da je Rondo igrao od početka sezone vjerojatno bi Crawford ostao isti tip igrača kakav je do sada i bio. No postavlja se pitanje: što će biti kada se Rondo vrati? Postoje dvije mogućnosti, a niti jedna nije nepovoljna za Crawforda. Prva solucija je da ulazi s klupe kao zamjena Rondu, što i nije tako loše jer je očito kako Bostonova klupa napadački slabo pridonosi (samo 4 koša protiv Clippersa), a Crawford bi bio ta iskra u napadu. Druga opcija je, ukoliko Stevens tako odluči, da Celticsi igraju s dva razigravača, no pitanje je kako bi to funkcioniralo. Bilo kako bilo, takve kalkulacije najbolje ostaviti za siječanj, kada se očekuje Rondov povratak.

Postoji puno igrača u ligi koji nekoliko utakmica odigraju odlično, ali nikako ne mogu biti konstantni. Jedan od takvih igrača bio je i Crawford, ali kako stvari stoje čini se kao da je napravio korak kojim je izašao iz te prosječnosti. Navijači Bostona imaju se čemu veseliti, pogotovo kada znaju da je najveće iznenađenje ove sezone baš u njihovoj momčadi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE