Junaci nove sezone

Svaka nova sezona rađa neke nove junake. U našoj današnjoj priči to su igrači koji su napravili najveći iskorak u odnosu na konkurenciju, igrači koji su se uzdigli iz prosječnosti i lagano zakoračili u “all star” odaje. Obojica su kandidati za “the most improved player” nagradu ove godine.

Jedan dolazi iz Europe i u svojoj trećoj sezoni opravdava visoku poziciju na draftu. Riječ je naravno o Kristapsu Porzingisu. Dakle, dječak iz Latvije, visine 221 cm, zabija sa svakog dijela terena, te tako postaje neriješiv slučaj za svaku obranu. U napadu prvenstveno koristi šut, koji je gotovo nemoguće braniti. Nevjerojatno je da je točka izbačaja njegovog šuta gotovo u visini obruča, tako da suparnici mogu samo gledati Latvijca na djelu. A Kristaps može pogoditi gotovo sve, posprema lopte iz driblinga ali i catch and shoot situacija.

Dobar je tricaš, a s poludistance ubija šutom iz okreta. Opasan je u pick igri, a i dosta je pokretljiv za jednog diva pa može trčati u kontre i završavati akcije ulaskom pod koš, odnosno zakucavanjem. Također je i elitni bloker, što ne čudi jer lakoćom može blokirati svakog igrača u ligi. Odlaskom legende Carmela Anthonyja, New York Knicksi su tako dobili novog vođu, diva iz Europe kojeg najbolje godine tek čekaju, a možda i titule i MVP nagrade, tko zna!?

A novog vođu i novog superstara dobili su i Indiana Pacersi. Victor Oladipo, drugi junak iz današnje priče, igra nevjerojatnu debitantsku sezonu u Indiani i navijačima daje nadu u doigravanje odlaskom Paula Georgea u Oklahoma City Thunder. Oladipo je kombinacija nevjerojatnog atlete i pouzdanog šutera. Atleticizam mu omogućuje olakšane prodore u kojima je nezaustavljiv bez prekršaja, ali i zakucavanja u raznim varijacijama i tipovima akcija. Posjeduje i fin osjećaj za dodavanje, a najbolji je u kreiranju vlastitog šuta, kojim dominira s poludistance, ali i s linije za tri poena.

Postao je i pakleni “clutch” igrač, pretežak za čuvanje u završnicama utakmica u koje ulazi hladne glave i mirne ruke. U obrani ga krasi velika želja i energičnost što se očituje i po broju ukradenih lopti gdje je pri samom vrhu lige. Pogled na njegovu statistiku i postotke ubačaja, te usporedba sa prijašnjim sezonama nikoga ne ostavlja ravnodušnim i svima je već jasno da imamo novog “all star” igrača, a za sada i glavnog kandidata za “the most improved player” nagradu.

Ostaje nam za vidjeti hoće li naši junaci izboriti doigravanje na Istoku ove godine, koji se za sada pokazuje itekako izazovan.