Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jusuf Nurkić- Od prvog dodira s loptom do NBA lige

Donosimo vam kratki intervju novinara službene NBA stranice, Jonathana Huanga s Jusufom Nurkićem.

Teško je ne biti fan igrača poput Jusufa Nurkića. Juka, kako je popularno nazvan na našem brdovitom Balkanu, je poprilično rezervirana ličnost ali i puna povjerenja prema bližnjim. Poprilično čudna kombinacija, ako nas pitate. Jusuf također preferira držati svoj život daleko od bliceva fotoreportera, što je glavni razlog manjka informacija o njemu na internetu. Kada je upitan da komentira isto, uz osmijeh je odgovorio – to je dobra stvar.

Jednim dijelom to prethodi pisanju ove priče o njegovom dolasku u SAD i samu NBA ligu. Razvoj događaja je nesvakidašnji i ovo definitivno nije priča o još jednom dječaku koji je šutirao na koš od malih nogu u siromašnom kvartu svoga grada.

Nurkić je prvi dodir s košarkom imao mnogo kasnije nego većina osoba u Americi, vjerojatno i u ostatku svijeta. Na pitanje o svom početku, nasmijao se i odgovorio: „To pitanje sam čuo već nekoliko puta, previše.“

Počeo sam s četrnaest godina u Sloveniji, kada me je prvi puta primijetio jedan agent iz Europe. Moj otac je policajac, koji je visok 210 centimetara i težak 180 kilograma“, počeo je Nurkić. „Taj agent je pročitao u novinama da je moj otac sudjelovao u tuči s 14 osoba, zaprepastio se njegovom visinom i težinom. Upitao je da li taj čovjek ima sina. Priča je istinita, ma koliko ludo ona zvučala. Nije mi jasno kako takve stvari padaju na pamet ljudima koji se bave tim poslom, ali dešava se.“

Unatoč kasnom početku, Jusuf je igrao profesionalnu košarku kao tinejdžer nekoliko sezona, od 2012. do 2014. godine u Euroligi i domaćim takmičenjima. U najboljoj sezoni u ABA Jadranskoj ligi za Cedevitu Zagreb je bilježio 11.7 poena, 5.7 skokova za samo 16.6 minuta u prosjeku po utakmici.

U to vrijeme, Jusuf je i sam shvatio da posjeduje određeni potencijal za igru.

Nikada ni u najluđim fantazijama nisam zamišljao da ću igrati u NBA jednog dana. Već tijekom posljednje godine u Cedeviti, takve misli su se pojavljivale s vremena na vrijeme. To je inače jako dugačak put, a ja sam za pet godina od prvog šuta došao u najjaču ligu svijeta.“

Nurkić nije uvijek bio fan NBA, ali samo zbog toga što je vremenska razlika pravila problem u praćenju utakmica u normalno vrijeme.  Mnogi naši čitatelji će progunđati na ovo – nema problema momci, mi znamo kako je biti zombie svakog jutra.

Kada sam počeo igrati, sve više sam pratio i NBA utakmice. U Bosni, nisam imao toliko vremena jer počinju rano ujutro, sredinom noći, pa kada imate školu ili druge obaveze onda je zaista teško. Pratio sam koliko sam mogao, ali ne mnogo.“

Obično nove mogućnosti dolaze u paketu s novim preprekama koje je potrebno preći. Juka je draftiran kao izbor Chicago Bullsa, 16. u poretku na draftu 2014. Iste večeri je proslijeđen Denver Nuggetsima kao dio tradea 11. izbora Nuggetsa za 16. i 19. Izbor Bullsa. Prilagodba na život preko Atlantika bi bila teška za svakog tinejdžera, što je razumno, pogotovo za nekoga ko će živjeti tako daleko od kuće. Ali Jusuf je vidio priliku za igranje košarke na najvišoj mogućoj razini i to je želio iskoristiti.

Sjedinjene Američke Države su velika stvar, prije svega jer su mnogo veće od moje domovine. Postoji mnogo više stvari za raditi. Govorim o poslu, ali i o slobodnom vremenu. Imate mnogo više mogućnosti za odabrati svoju put. NBA je najbolja liga na svijetu i samim time sjajna prilika za raditi nešto novo svakoga dana“, dodao je Nurkić za Nuggets.com. „Ovdje je potpuno drugačiji stil života, dijelom zbog vremenskih zona. Za mene, prva godina je bila godina upoznavanja. Želio sam upoznati grad, ligu, na koji način se stvari odvijaju. Druga godina je zapravo bila dosta bolja. Morate paziti i na ozljede, što me nije poslužilo. Ali stvari na i van terena su bile dosta lakše.“

Tijekom njegove rookie sezone, Nurkić je bilježio 6.9 poena i 6.2 skoka za 17.8 minuta po utakmici. Posljedica tih rezultata jeste izbor u All-Rookie Second Team. Međutim, imao je još toga za pokazati.

U njegovoj drugoj sezoni, Juka je pokazao mnogo više bljeskova briljantnosti. Početkom siječnja, protiv Minnesota Timberwolvesa i dobitnika nagrade Rookie of the Year Karl-Anthony Townsa, Nurkić je pružio double-double partiju s 15 poena, 10 skokova, izjednačivši lični rekord s pet blokada. Jusuf je također odigrao odlično protiv Tima Duncana i San Antonio Spursa u travnju, ubilježivši 21 poen i 10 skokova. U posljednjoj utakmici sezone, protiv Portland Trail Blazersa, Nurk je pokazao nešto all-around sposobnosti s 11 poena, 14 skokova, 4 asistencije, 5 ukradenih lopti i 3 blokade. Nimalo loše brojke.

Kako se sezona bližila kraju, trenera Nuggetsa Michael Malone je eksperimentirao s različitim postavama, pokušavajući upariti Nurkića i suigrača Nikolu Jokića koji je također na poziciji centra. Jusuf je pokazao mogućnosti za igru pored Jokića u verziji twin towers postave, koja je u današnjoj NBA moderna kao i mobilni telefon na preklop.

Moderno ili ne, upalilo je. Nurkić i Jokić su kombinirali 29 poena, 25 skokova, 5 asistencija, tri ukradene lopte i tri blokade u prvom zajedničkom nastupu.

Jusuf je uživao u prilici.

Sretan sam s ovako visokom postavom. Košarka se na neki način promijenila. Postave su dosta niže, vjerojatno zbog trenda koji je pokrenuo Golden State. Ali ne mislim da je visoka petorka potpuno izgubljena. Pogledajte samo Oklahoma City Thunder, gdje možemo na parketu vidjeti Stevena Adamsa, Enesa Kantera i Sergea Ibaku zajedno. Nikola i ja imamo sjajnu komunikaciju jer smo prethodno igrali u istoj ligi, ali jedan protiv drugog.“

Unatoč iskoraku ove sezone, Nurkić se borio s nekoliko povreda koljena i skočnog zloga, koje su ga mučile i ranije u sezoni. Ovog ljeta snažno radi na svom povratku, te da bude bolji nego ikada.

Dosta radim na svojoj spremi, čak i dok se oporavljam od povrede. Želim biti 100% spreman i činim sve što je u mojoj moći da dovedem tijelo u optimum. To je moj cilj.“

Ovo ljeto će biti dosta popunjeno za Jusufa. Pored postizanja ličnog maksimuma, vrijeme je za vraćanje svojoj zajednici. U lipnju, Nurkić će biti domaćin svog prvog košarkaškog kampa u BiH.

Ovo je prvi puta da organiziram košarkaški kamp u svojoj zemlji. Očekujemo oko 300 mladih polaznika u jednom danu. Dosta stvari smo pripremili za njih, s obzirom na to da će raditi s NBA trenerima. Jako sam uzbuđen zbog toga.“

Pored Jusufovog kampa, u lipnju će se održati i NBA draft na kojem će Nuggetsi imati čak pet pickova, što znači veća mogućnost za utjecaj mladih igrača u rosteru.

Dobra stvar za Juku jeste da je spreman istupiti i preuzeti jedan dio liderske uloge, uzevši u obzir da će ovo biti njegova treća sezona.

Sjajan je osjećaj biti igrač s par godina iskustva iza sebe, a ne rookie. Ako ne pobjeđujete u ovoj ligi, nitko vas neće poštivati. Na kraju dana, sve što želim jesu pobjede. To je jedini razlog zbog kojeg igram košarku. Želim se uvjeriti da mogu biti lider ove ekipe i učinit ću sve od sebe da to i postignem.“

Za mladu momčad Nuggetsa, dug je put u izgradnji bitnije uloge u Zapadnoj konferenciji. Taj pothvat zahtijeva lidera koji je posvećen, strastven i iskren.

Čini se kao pravi posao za Jusufa Nurkića.

Latest Posts

NE PROPUSTITE