Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kako æe se završiti ovo NBA ludilo?

Kako se bliži trade deadline, pojedini treneri i menadžeri kao da su postali zaglupljeni. Neki potezi su oèekivani od poèetka sezone i neki klubovi æe se možda lagano doèepati odliènih igraèa, ali neke odluke su krajnje bizarne.

Tako je vodstvo Phoenix Sunsa došlo na ideju da se riješe Amarea Stoudemirea, jedinog igraèa oko kojeg još vrijedi graditi momèad i jedine prave zvijezde u ekipi. Pomalo je ludo okrenuti novu ploèu i buduænost temelljiti na igrama penzionerskog dvojca Nash-O’Neal, ali ništa nas ne smije iznenaditi. Moguæi razlozi ovog poteza su, ili mig Amarea da neæe produžiti s njima u ljeto 2010. (što bi bilo kontradiktorno onome što izjavljuje po novinama), ili pretjerana konzumacija droga od strane vodstva kluba. Jer kako tek objasniti traè da i trener Porter dobiva otkaz? Rijeè je o genijalcu koji je stvorio ideju o obrambenoj igri, pa poslao jedine prave stopere (Diaw i Bell) u Bobcatse kako bi se doèepao natprosjeèno talentiranog divljaka (Jason Richardson), a buduænost tog obrambenog bedema namjerava graditi na obrambenoj anticikloni zvanoj Steve Nash. Za Amareom je poludjela cijela liga, pa je suludo i nabrajati tko je sve poslao ponude. Vezano uz prièu o Amareu spomenimo samo da jedan klub nije ništa nauèio na greškama iz prošlosti. Stoga ni ne èudi što su najaktivniji oko njegova angažmana upravo Chicago Bullsi, koji bi se u tom sluèaju odrekli nekoliko talentiranih igraèa. Ako uzmemo u obzir napredak koji je Tyrus Thomas pokazao u zadnjih mjesec dana, nikoga ne treba iznenaditi ako taj momak sljedeæe sezone zaigra na All-Star utakmici – u dresu Sunsa. Još jedna velika zvijezda koja æe možda promijeniti prebivalište do kraja prijelaznog roka je Vince Carter. Možda mnogi nisu to oèekivali pošto je u ljeto potpisao novi ugovor, ali ja sam to najavio u prognozi ove NBA sezone u studenom. Taj potez me nimalo ne iznenaðuje, jer Carter se nikako ne uklapa u New Jerseyevu mladež koja èeka svoga lidera LeBrona Jamesa. King se sigurno neæe buniti što æe biti okružen sjajnom i talentiranom centarskom linijom (LopezYi), te odliènom razigravaèem (Harris). Pitanje je samo još što æe dobiti za Cartera. Najaktivniji oko njegovog angažiranja su Spursi koji nude odliènog šutera Mason Jr.-a, back up playa Georgea Hilla te veteranski dvojac Bowen&Oberto, od kojeg æe jednog (možda i obojicu) Netsi otpustiti nakon èega se ovi ponovo pridružuju starom jatu u San Antoniu. Još jedna ekipa èiji su igraèi lagan plijen su Sacramento Kingsi. Kako još nemaju jasan kostur momèadi za buduænost, a sadašnjost im lièi na “Stravu u Ulici Brijestova”, njihovi starosjedioci Brad Miller i John Salmons su na meti mnogih klubova. Svatko tko ima nekog igraèa kojemu istjeèe ugovor je dobrodošao. Tu se najviše nude Lakersi sa Odomom (koji je nakon ozljede Bynuma procvjetao), te Cavsi sa Szczerbiakom. Brad Miller bi društvu iz Ohia itekako dobro došao, pogotovo ako uzmemo u obzir da na centarskim pozicijama caruje napadaèko strašilo Ben Wallace, koji je i u obrani daleko od onoga što je nekada bio. Na rasprodaji je i Oklahoma sa svojom centarskom linijom CollisonWilcox koja se ne uklapa u planove franšize za buduænost.

A jedan blockbuster trade se veæ dogodio. Matrix Marion i Marcus Banks poslani su put Kanade u zamjenu za dobro izraubanog Jermainea O’Neala i korisnog Moona. Ostaje nam tek da vidimo kako æe se to odraziti na Miami, odnosno Toronto. Miami je, po mojemu mišljenju, ovim potezom odluèio da je Beasley ipak nisko krilo, koliko god oni govorili drukèije. Sumnjam da ne bi do sada otvorili prostor za tako talentiranog igraèa. Ipak je Riley stari lisac. Toronto pak otvara prostor za mladog Talijana Bargnania koji je u zadnjih mjesec dana napokon poèeo opravdavati 1. izbor na draftu. Za sada mu nedostaje èvrstine, no Marion je idealan suigraè da nadoknadi rupu nastalu u skoku. Nadajmo se samo da taj trade neæe negativno utjecati na minutažu našeg Roka Ukiæa koji svaku sekundu povjerenja opravdava maksimalno. A i Banks ima dosta kila viška, ako sudim po onih nekoliko utakmica u kojima sam ga gledao. Prema mojoj slobodnoj procjeni, ukoliko Roko nastavi dobro raditi i napredovati, do konca iduæe sezone æe istisnuti Calderona iz petorke. Španjolac je prevelika rupa u nekim segmentima da bi Raptorsi to predugo trpjeli.

Još da spomenem nešto u vezi Sunsa što sam preskoèio na poèetku teksta. Ne bi me uopæe iznenadilo da pošalju Shaquillea O’Neala put Los Angelesa u dobro mu poznate Lakerse. Shaq se u zadnje vrijeme poèeo dobrano ulizivati Kobeu putem medija, a svi znamo koliko on èezne za publicitetom. Još ako uzmemo u obzir da se Bynum ozljedio – ništa nije nemoguæe.

Ostaje nam tek da prièekamo nekoliko dana i vidimo kojim putem æe krenuti ova tržnica jer možda upravo ona odluèi sljedeæeg prvaka. Sjetite se Pistonsa i Rasheeda 2004.

Latest Posts

NE PROPUSTITE