Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kako do pobjede u finalu?

Nakon što smo juèer objavili zašto bi Miami, odnosno Dallas trebao doæi do pobjede, danas vam donosimo po pet kljuènih stvari na koje ekipe trebaju paziti na terenu. Odnosno, kljuène faktore koji bi mogli presuditi i donijeti pobjedu u finalu.

Miami Heat

Zaustaviti Dirka Nowitzkoga – mislim da bi bolje pristajalo usporiti Dirka Nowitzkoga, teško da æe ga Miami uspijeti poptuno zaustaviti, jer je jednostavno predobar strijelac da ga se potpuno iskljuèi iz utakmice. Ipak ono što Miami mora uèiniti, jest smanjiti njegovu uèinkovitost, probati ga sprijeèiti da uopæe primi loptu, ako je to moguæe. Dirk u doigravanju postiže 28.3 koša, ali to postiže uz odliènih 51.7% iz igre, ali isti postotak ima i iza linije za tri poena. Najveæi teret bi mogao preuzeti Udonis Haslem, koji ga je i u finalu 2006 uspijevao kvalitetno èuvati. Ako se on ne bude mogao nositi za Nijemcem, tu su Joel Anthony, Chris Bosh, pa i Lebron James, koji svi od reda mogu biti riješenje. Moraju natjerati Dirka da se izbori za svaku loptu, jednostavno da u svakom napadu mora dodatno raditi kako bi iti došao do pozicije za šut. Nowitzki je naravno, danas, puno bolji igraè nego prije pet godina, te puno lakše dolazi do pozicija koje mu odgovaraju. Zaustaviti Nowitzkoga, znaèi zaustaviti Dallas. Može li to obrana Heata iznijeti.

Chris Bosh na distanci – ako je vjerovati po utakmicama u regularnom dijelu sezone, Tyson Chandler æe biti zadužen za èuvanje Bosha. Što sada Heat mora raditi? Chris se mora izvlaèiti iz reketa, te raditi visoke blokove, posebice Dwyane Wadeu i Lebron Jamesu, ali naravno i ostatku momèadi. Nakon toga, Chris bi se više morao koncetrirati na šut, a posebice ako ga bude služio kao u prethodnoj seriji. Chandler izuzetno mora respektirati taj šut, te ne dozovoljavati otvorene šuteve. Što se tada dogaða? Chandler izlazi na Boshov šut, te ostavlja reket prazan, odnosno nema njegove dominacije, nema blokada, a sav teret u reketu æe pasti na Dirka, a to ipak od strane Miamija nije niti malo loša vijest. Budi sigurni da æe se Dallas puno više služiti zonom.

Wade na kraju utakmica – kod Mavericska važnu ulogu igra èovjek s klupe, Jason Terry, koji unosi odliènog strijelca, kojeg malo koja ekipa ima. Meðutim, Terry tada ostaje u igri i u završnim minutama utakmice, a to æe ga tjerati da èuva Dwyane Wadea. To je dvoboj u kojem je Wade i veæi i snažniji, te æe vrlo lako ostvariti prednost. Ono što bi Dallas mogao raditi, jest da stavi Jason Kidda da se brine za Wadea, meðutim tada je Wade puno, puno brži od veteran Kidda. U svakom sluèaju, Miami treba iskoristiti ovu situaciju u završnim minutama utakmice, i staviti loptu u ruke svoga kapetana.

Postizati što više koševa iz protunapada – sve ekipe u ligi se ovoga boje. Svaki trener je uporno upozoravao, da se ne smije lopta olako predavati u ruke Heata, jer tada ih je nemoguæe zaustaviti. Pa otvorite samo youtube i pronaðite što je Doc Rivers u gotovo svakom time–outu govorio. Lebron i Wade na otvorenom terenu. Zamišljam samo kakvo æe zakucavanje izvesti. U brzoj tranziciji ih je nemoguæe zaustaviti, i ako Dallas bude puno griješio ili promašivao, ”starci” Dallasa æe ih samo pogledom ispratiti. Miami mora postizati lagane koševe.

Dolaziti na liniju slobodnih bacanja – ovo ne da je važno, nego je od trostrukog znaèaja za Miami. Kao prvo, puno pogodaka sa linije slobodnih bacanja, za Miami je kao pogoci iz kontra napada. Ako izvode èesto bacanja, najèešæe izlaze kao pobjednici. Kao drugo, ako èesto dolazite na liniju slobodnih bacanja, automatski znaèi da protivnika opteretite sa podosta osobnih pogrešaka, a samim time je lako moguæe da pokojeg igraèa posjednete na klupu. Te kao treæe, puno pretprljenih prekršaja najèešæe znaèi da ste agresivni. Da ulazite i napadate reket. Miami mora napadati. Znali su dobivati utakmicu sa dalekometnim šutevima (npr. utakmica broj 5 protiv Chicaga ili broj 5 protiv Bostona), ali tako ne mogu igrati svaku utakmicu finala.

 

Dallas Mavericks

Iskreirati otvorene šuteve – Dallas, kao i Chicago, ima samo jednog igraèa koji sam sebi može iskreirati šut, kada kod to zaželi. Naravno Dirka Nowitzkoga (možda bih mogao reæi i Jason Terry, ali ipak nije toliko kvalitetno kao kod Dirka èiji je šut nemoguæe za blokirati). Za razliku od Chicaga, Dallas oko Dirka ima konstatne šutere, a od kojih svatko može imati svoju veèer. Osim ove dvojice, tu su Peja Stojakoviæ, Jason Kidd, JJ Barea, a i Deshawn Stevensonu nije strano pogoditi tricu. Sada je pitanje kakvu æe obranu Miami igrati. Hoæe li pokušati udvajati Dirka, ili ga prepustiti jednom igraèu. Dirk je ipak kvalitetan da procjeni situaciju. U sluèaju jedan na jedan, krenuti sam, a u sluèaju dodavanja pronaæi otvorenog suigraèa (utakmica broj 4 protiv Lakersa i kanonada trica, sve zbog udvajanja na Dirku). Takoðer tu je Kidd, koji je više nego sposoban saèuvati loptu i prièekati nekoliko križanja i blokova svojih suigraèa, dok netko ne ostane na otvorenom šutu. Ako ih šut, a posebice trica bude služila, Dallas bi mogao do lagane pobjede.

Zonska obrana – ovoga sam se veæ dotakao analizirajuæi napadaèku igru Heata, odnosno obrane Tysona Chandlera nad Chris Boshom, te bi se iz tog razloga Dallas èesto mogao odluèiti za zonu. Naravno, nije samo Chris Bosh uzrok tome. Miami Heat je najveæi izazov za obranu Dallasa, koja iskreno da kažemo nije bila na najveæoj razini, posebice u nekim utakmicama sa Oklahomom. Wade i James su se poprilièno muèili u regularnoj sezoni sa zonskom obranom Dallasa, ali ovo je sada i puno bolji Miami.

Ne raditi prekršaje, a posebice ti, Tyson Chandler – naravno, lakše reæi, nego uèiniti. Sve sam veæ gore objasnio. Miami je vrlo teško pobjediti ako izvode preko 30 slobodnih bacanja po utakmici. I protiv Oklahome je bilo problemo sa ovim pitanjem. Kevin Durant je vrlo èesto znao boraviti na liniji, te æe Dallas morati pripaziti na ovo. Chandler æe naroèito morati biti pažljiv, jer je obrana Dallasa barem za tri stepenice slabija dok je on na klupi.

Kontroliranje skokova – tijekom regularne sezone Dallas je bio poprilièito dobar u skokovima, a naroèito kod obrambenih (8 u ligi). U doigravanju je malo lošija prièa. Ovdje æe morati kontrolirati reket, ne dopuštati druge napade Heatu, a s druge strane pokušati uzesti što više napadaèkih skokova. Jer, Tyson Chandler bi i ovdje mogao biti kljuè. Osim Joel Anthonya, u momèadi Miamija mu ne može nitko parirati u skoku. S druge strane, ako je Joel u igri, znaèi jedna opcija manje u napadu kod Miamija, a to æe Dallas odmah prihvatiti i staviti Dirka na Joela. Dallas bi kod skokova trebao raditi nešto slièno što je Chicago radio u utakmici broj 1, kada su Bullsi potpuno nadskakali Miami i pobjedili.

JJ Barea faktor – pitate se zašto sam upravo njega izdvojio. Omaleni Portorikanac je postao heroj navijaèa u doigravanju, a posebice sa svojim prodorima u srce obrana Lakersa i Thundera. Barea se nije bojao visokih centara zapada, a sada æe ipak imati malo lakši zadatak, jer sada u reketu neæe stajati Andrew Bynum, Kendrick Perkins ili Pao Gasol, veæ najèešæe Lebron James kao najveæa prijetnja (ustvari, da li je to lakši zadatak). Dallas mora dobivati njegove koševe, te visoke pick-and-roll akcije sa Dirkom, koje su za sada bile ubojite. JJ može prodijeti u reket, dodati Nowitzkome na tricu, ili dodati otvorenom suigraèu u kutu terenu. Vrlo lagana akcija u kojoj je glavna karika minijaturni razigravaè Dallasa.

Naravno, ovo je samo u teoriji. Ako smo mi uspijeli razraditi kljuène faktore, što mislite kako su ih razradili treneri suparnièkih ekipa. Ipak, vjerujemo, da æe ekipa koja ostvari više ovih faktora, na kraju ipak izaæi kao pobjednik.

Ne zaboravimo, igra se na èetiri pobjede, ali svaka utakmica je maksimalno važna, i ne želite da u bilo kojoj protivnik sve svoje želje uspije pretvoriti u stvarnost.

Latest Posts

NE PROPUSTITE