Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kapetane, sretan ti 48. rođendan!

Danas, 22. listopada 2012. godine, najbolji hrvatski košarkaš svih vremena, Dražen Petrović slavi svoj 48. rođendan. Točnije, slavio bi ga da nije bilo tragične automobilske nesreće u kojoj je hrvatska košarka zaustavljena i od tada polako, ali sigurno, nazaduje. Danas ćemo se ipak prisjetiti sjajnih trenutaka koje nam je Dražen priuštio i još jednom se uvjeriti u njegovu igračku veličinu koju je dokazao na svim parketima, hrvatskim, europskim i američkim.

O Draženu je mnogo toga napisano, još će mnogo toga ponovno biti napisano, u pripremi su nove knjige (množina!) o Draženu, ali za ovu prigodu nećemo čitati, nego gledati i uživati. Zahvaljujući sjajnim ljudima koji redovito objavljuju video isječke iz “Draženova vremena”, možemo se kroz nekoliko kraćih videa prisjetiti njegove veličanstvene i iznimno uspješne karijere.

Prije nego započnemo s pregledom, treba pohvaliti i repera Shortyja, koji je danas, u suradnji s klapom Maslina, objavio svoju novu pjesmu, naziva “Draženu”, posvećenu najvećem hrvatskom sportašu koji je i danas uzor svim mladim košarkašima.

Dražen je karijeru započeo u Šibenki, gdje je postigao svoj prvi “povijesni” uspjeh, pogodivši dva slobodna bacanja u završnim sekundama utakmice protiv Bosne, čime je Šibenka trebala osvojiti naslov državnog prvaka, ali dva dana nakon utakmice prvenstvo je Šibenki oduzeto zbog “lošeg suđenja”. Prvi video donosi isječke iz Draženovih dana u svom rodnom gradu:

Dražen nije preskakao stepenice te je korak po korak dolazio do vrha. Sljedeća stanica bila je Cibona, gdje se zadržao 4 godine (1984-1988) i u popis osobnih uspjeha i uspjeha Cibone dodao sljedeće stavke: Dvostruki europski prvaci, europski kup prvaci, nacionalni prvaci, nacionalni kup prvaci i prvaci kupa Koraća. Problem je što odabrati i koji video prikazati, jer Draženovih fantastičnih utakmica bilo je pregršt. Nije loše krenuti s 51 poenom ubačenim Limogesu:

… te nastaviti s 49 poena i 10 asistencija protiv Real Madrida:

…i na kraju pokazati najbolje isječke iz 4 godine provedene u Ciboni:

Već je tada bio najbolji europski igrač, svaka momčad htjela ga je u svojim redovima, a to je uspjelo čelnicima Real Madrida. Ondje se zadržao jednu godinu (sezona 1988/89), što je bilo dovoljno za osvajanje nova dva trofeja, europskog kupa i španjolskog kupa. Nezaboravno je bilo Europsko Kup finale, protiv Caserte, kojoj je Dražen ubacio čak 62 poena:

Pravo lice Dražena moglo se vidjeti u utakmici Reala i Cibone, gdje je Petrović bez milosti “uništio” svoj bivši klub s 47 poena i tako još jednom pokazao da protiv svih igra sa sto posto i da nema popuštanja ni za svoju bivšu ekipu, u kojoj mu je tada igrao brat Aleksandar.

Portland više nije mogao čekati i doveo je Dražena u svoje redove 1989. godine, čime je počela njegova NBA karijera. Prva NBA godina nije prošla kako se očekivalo, nije dobio pravu priliku, iako je pokazao da može ubacivati i preko 20 poena u najjačoj ligi svijeta. Iz njegovih igračkih dana u Portlandu nema mnogo video isječaka, stoga ćemo ostaviti zanimljiv intervju u kojem sam Dražen govori o svojim počecima u Portlandu.

Sredinom sljedeće sezone Dražen je mijenjan iz Portlanda u New Jersey Netse, gdje konačno dobiva pravu priliku i pokazuje svoju kvalitetu i među NBA igračima. Odigrao je 195 utakmica za Netse, tijekom kojih je prosječno bilježio 18,5 poena, a posljednje godine, sezone 1992/93, prosječno je postizao 22,3 poena i 3,5 asistencije po utakmici. U to nije ubrojano 9 utakmica doigravanja za Netse, tijekom kojih je Košarkaški Mozart bilježio 19,4 poena po utakmici. Ponovno dolazimo do problema odabira video isječaka, jer pamtljivih trenutaka bilo je mnogo. Krenimo s 44 poena (rekord karijere u NBA ligi) protiv Houston Rocketsa:

… te nastavimo s izravnim dvobojem protiv najboljeg košarkaša svih vremena, Michaela Jordana (Petrović je na ovoj utakmici ubacio 23 poena, a Jordan 34):

… i dodamo još 34 poena protiv Miami Heata:

Osim klupskih uspjeha, Dražen je pomogao i reprezentacijama Jugoslavije i Hrvatske da postignu velike uspjehe. S Jugoslavijom osvojio je zlatnu svjetsku i europsku medalju, a s Hrvatskom je ostvario najveći uspjeh reprezentacije od sada, osvajanje srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Barceloni. I ovdje postoji velik broj sjajnih utakmica koje je odigrao, a najbolje se prisjetiti najboljih poteza u jednom video isječku:

Ako ste pogledali sve isječke do sada, prisjetili ste se fantastičnih trenutaka najboljeg hrvatskog košarkaša svih vremena, i trenutaka kada je hrvatska košarka bila na svome vrhuncu. Naravno, veliku riječ u tome imao je Dražen, kojega ćemo se uvijek sjećati po imenu, ili pak nadimku, Kapetan, koji je ovjekovječen pjesmom “Život leti, Kapetane”.

Za kraj ne preostaje ništa drugo nego ostaviti još jedan video, koji najbolje pokazuje Draženovu strast prema košarci i neustrašivost pred bilo kojim protivnikom koji mu se našao na putu. Video koji najbolje pokazuje zašto će Dražen uvijek biti u našim srcima i zašto nikada neće biti zaboravljen.

Naravno, svi sjajni potezi Dražena nisu stali u jedan video pa moramo ostaviti i drugi dio ovog sjajnog mixa:

A moramo staviti i video kojeg je sjajni YouTube korisnik i naš forumaš CroPETROforever napravio prije dvije godine za NBACro.com:

Kapetane, sretan ti 48. rođendan.

Latest Posts

NE PROPUSTITE