Thursday, February 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kareem Abdul-Jabbar boluje od leukemije

Jedan od najveæih košarkaša svih vremena, Kareem Abdul-Jabbar (62), odluèio je s javnošæu podijeliti tužnu vijest da boluje od leukemije.

Tijekom 20-godišnje NBA karijere Abdul-Jabbar je bio poznat po svojoj vrhunskoj spremi i izdržljivosti, a ostavio je neizbrisiv trag patentiravši popularnu “udicu”.

U karijeri je ukupno osvojio šest naslova NBA prvaka i isto toliko nagrada za najkorisnijeg igraèa lige (MVP), a jedina ozbiljna ozljeda koja ga je zadesila bio je lom zapešæa. Osim toga bio je posve zdrav. Sve dosad.

“Zamislite kako sam se ja osjeæao. Bilo je zastrašujuæe. Èujete rijeè leukemija i to je nešto što doista utjeèe na vas” rekao je Abdul-Jabbar u intervjuu za Manhattan.

Njegova bolest nije izolirani sluèaj u obitelji buduæi je djed slavnog košarkaša umro od leukemije. Slièno se skoro dogodilo i mom ocu.

Prva osoba koja mu je pala na pamet kada je saznao za bolest bio je njegov blizak prijatelj koji je umro od leukemije.

“Bio je slab, glas mu je blijedio, a njegove krvne žile su se raspadale. Bilo je užasno. Nakon što mu je bolest dijagnosticirana umro je za èetiri tjedna. Ja sam mislio da sam na istom putu. Ali nemam takav tip leukemije. Meðutim, samo kada èujete tu rijeè, morate se bojati.”

Abdul-Jabbar je u prosincu prošle godine saznao da boluje od kroniène mijeloidne leukemije, raka krvi i koštane srži u kojem tijelo proizvodi kancerogena bijela krvna zrnca.

“Prošlo je skoro godinu dana kako mi je dijagnisticirana. Moja prva reakcija je bila da se moram boriti, boriti za vlasiti život.”

Sreæa u nesreæi je da je bolest otkrivena u ranoj fazi.

“Morate slušati specijalista i slijediti njegove upute egzaktno. Morate uzimati lijekove i redovito testirati krv kako bi bili pod konstantnim nadzorom.”

Na kraju je slavni bivši košarkaš (Milwaukeeja i LA Lakersa) otkrio zašto je odluèio javno obznaniti svoju bolest.

“Mislim da netko kao ja, koji sam javno lice, može pomoæi drugima i spasiti živote. Želio bih poslati poruku da je ova bolest izljeèiva. Želim poruèiti ljudima da idu kod lijeènika i da uzimaju lijekove redovito. S bolešæu se može nositi i nastaviti živjeti smislenim životom.”

Dva desetljeæa nakon umirovljenja Abdul-Jabbar i dalje drži rekord po najveæem broju koševa postignutih u NBA ligi svih vremena (38.387). Borba protiv teške bolesti nova je bitka koja èeka ovog velikana.

“I dalje sam sposoban raditi stvari koje volim. Biti sa svojom djecom, pisati, trenirati. Nastavljam sa svojim životom, borit æu se. Nastavit æu biti ja, to ne mogu prestati biti.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE