Wednesday, September 27, 2023

ZADNJE OBJAVE

Kareem Abdul-Jabbar: “Jedan od najvećih košarkaša u povijesti”

Kareem Abdul-Jabbar rodio se 16. travnja 1947. Većinu svoje karijere proveo je igrajući za Los Angeles Lakerse. Karijeru je završio 1989. sa 42 godine. Nijedan NBA igrač nije zabio toliko poena, osvojio toliko nagrada za najkorisnijeg igrača, nitko nije igrao u toliko All-Star utakmica kao on. Ima zavidnu listu trofeja koje je osvojio: Rookie sezone, šest puta je bio MVP, dva puta MVP finala, 19 puta sudjelovao na All-Staru, i još puno trofeja. Također je vlasnik osam playoff rekorda i sedam All-Star rekorda. Nitko nije uspio osvojiti toliko individualnih i timskih trofeja i bio tako uspješan kao Kareem Abdul-Jabbar.

RANE GODINE

Njegovo djetinjstvo je bilo jako teško. Bio jedino dijete u obitelji. Bila su to teška vremena. Rodio se dvije godine nakon II. Svjetskog rata. Njegov otac bio je jako strog. Odgojen je u strogom okruženju i nije mu bilo lako. U osnovnoj školi u Harlemu, bio je daleko najviši od svih. Nakon što je završio srednju školu u New Yorku, odlučio je otići na koledž i otišao na UCLA. Ubrzo je počela sveučilišna sezona. Prvu sezonu je propustio, jer tada nisu bili previše naklonjeni brucošima. Već slijedeće godine izabran je za igrača sezone(1967) i 1969. UCLA je uz njegovu veliku pomoć osvojila tri naslova prvaka države.

PUT U NBA

Nakon fantastičnih sezona na koledžu, odlučio je otići na NBA draft. Njegov potencijal prepoznali su Milwaukee Bucksi. Kasnije im se on višestruko isplatio jer je bio zaista srčan igrač kojem je svaka utakmica bila kao finale. Bilo je to razdoblje kada je došlo vrijeme za neke nove zvijezde. Bill Russell je završio karijeru u Boston Celticsima, a Wilt Chamberlain je imao već 35 godina i nije mogao više pružati partije kakve je prije znao. Bucksi su u sezoni 1969-70 osvojili drugo mjesto u Istočnoj Diviziji s omjerom 56-26. Kareem je bio zaista prava zvijezda, bio je drugi strijelac lige s prosjekom od 28.8 poena po utakmici, i treći po skokovima (14.5). Već te sezone osvojio je nagradu NBA Rookie sezone. Sezone 1970-71 Bucksi su došli do najboljeg omjera sezone s čak 66 pobjeda, a imali su i 20 pobjeda u nizu. Abdul-Jabbar je tada osvojio NBA nagradu za najkorisnijeg igrača sezone. Imao je najbolji prosjek poena (31.7) i bio je četvrti po prosjeku skokova (16). Te sezone Bucksi su otišli do drugog NBA finala u svojoj povijesti. Abdul-Jabbar je tada osvojio nagradu za MVP finala. Uskoro je postao nezadovoljan u Bucksima zbog vjerskih i kulturnih problema, želio je otići. Prvi su se javili LA Lakersi. Tijekom svoje karijere puno im je pomogao. Imao je prosjek od 27.7 poena i 16.9 skokova i opet je osvojio NBA nagradu za najkorisnijeg igrača. Tijekom karijere osvojio je pet prstenova prvaka, najviše zbog pomoći koju je dobio u Earvinu Johnsonu kojeg su Lakersi draftirali iz Michigan Statea. S Johnsonom i Jabbarom Lakersi su izgledali zaista neuništivo. Sljedeće sezone su odmah ostvarili 60 pobjeda i otišli do finala te osvojili naslov prvaka. Jabbar je izjavio da mu naslov prvaka iz 1985. daleko najdraži od svih šest koje je osvojio.

UMIROVLJENJE

Sezona 1988-89 bila mu je zadnja u njegovoj uspješnoj i bogatoj karijeri. Otišao je kao veliki pobjednik. Osvojio je sve moguće nagrade i postavio rekorde. Zabio je sveukupno 38,387 poena (24.6 prosječno), imao 17,440 skokova (11.2), te 3,189 blokada. U karijeri je proveo 20 sezona u NBA i odigrao 1560 utakmica. 1995. godine je primljen u košarkašku Kuću Slavnih.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE