Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Karijera Dirka Nowitzkog bila je stvarna bajka

Utakmica protiv San Antonija nije ni počela, a Dirk nije mogao zaustaviti suze. Već na zagrijavanju prije svojeg posljednjeg izlaska na NBA teren teško se nosio s emocijama, svjestan da dolazi kraj nečemu u čemu je tako dugo uživao.

‘Kad su mi pustili video s najljepšim trenucima karijere, to me dirnulo’, priznao je 40-godišnji velikan koji je čak 21 sezonu proveo među profesionalnim američkim košarkašima, uvijek u istom dresu. Oproštaj mu je bio sa stilom. Zabio je 30 koševa u zadnjoj utakmici pred svojom publikom u American Airlines centru protiv Phoenixa, a nekoliko dana kasnije protiv Spursa još 20 u gostima i tako rekao zbogom košarci.

‘Dirk je Dallas, Dallas je Dirk. On je ovdje sve’, zaključio je na oproštaju Mark Cuban, vlasnik Mavericksa, kluba koji je Nowitzki doveo na vrh NBA lige, tamo gdje nikad prije nije bio.

Rođen u Würzburgu u sjevernoj Bavarskoj 19. lipnja 1978. godine, Dirk Nowitzki imao je genetske predispozicije uspjeti kao sportaš. Naime, otac Jörg-Werner bivši je vrsni profesionalni rukometaš, dok je majka Helga igrala košarku, kao i sestra Silke.

Ključan trenutak u životu mladog Bavarca dogodio se kad je navršio 15 godina. Uočio ga je tada bivši njemački košarkaški reprezentativac Holger Geschwindner teje bio oduševljen njegovim potencijalom. Ponudio mu je treninge triput tjedno, rad na šutu, dodavanjima i taktičkim aspektima igre.

Godine 1998. borio se Würzburg za ulazak u prvu ligu, bio blizu tog ostvarenja, no upravo za vrijeme doigravanja Geschwindner je odveo Nowitzkog u Sjedinjene Američke Države, točnije u San Antonio, u kojem je igrana utakmica mladih nada u sklopu Nike Hoop Summita, koju su skauti NBA momčadi željno iščekivali. Suigrači u njemačkom klubu bili su bijesni zbog toga, no takav potez bio je nužan da napravi iskorak u karijeri.

‘Riskirali smo. On je bio glavni igrač Würzburga, ali Nike Hoop Summit nam je bila jedina prilika da vidimo kakav je na međunarodnoj sceni’, pravda se danas Geschwindner.

U utakmici koju su igrale mlade momčadi SAD-a i svijeta Nowitzki je bio najugodnije iznenađenje. Nisu Amerikanci uopće znali kako ga čuvati, utrpao je 33 koša uz 14 skokova i odveo svoju ekipu do pobjede.

‘Bio je najtalentiraniji mladi košarkaš kojeg sam ikad vidio, a još je bio i tako visok. Jednostavno je bio nevjerojatan igrač’, oduševljeno je zaključio tadašnji trener Dallas Mavericksa Don Nelson, odlučivši da ga želi imati u svojoj momčadi pod svaku cijenu.

Sve ostalo bilo je povijest.

Cijeli članak pročitajte na: https://www.tportal.hr/sport/clanak/od-ljubavnog-trilera-do-besmrtnosti-u-nba-svijetu-zivot-dirka-nowitzkog-je-neponovljiv-foto-20190502

Latest Posts

NE PROPUSTITE