Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kina zabranjuje dolazak NBA igraèa?

Nakon mjesec dana lockouta još uvijek nema veæih pomaka prema dogovoru izmeðu vlasnika i igraèa pa tako svaki dan saznajemo o novim igraèima koji bi htjeli igrati košarku ako se NBA sezona odgodi.

Osim Europe, interes NBA igraèa privukla je i Kina kao ogromno tržište velikih potencijala. Sve èešæe se spominju igraèi koji bi mogli zaigrati u Kini, no ipak bi se moglo dogoditi suprotno jer Kina planira ogranièiti dolazak NBA igraèa u svoju košarkašku ligu.

Novinari s bloga niubball.com došli su do informacija koje ne pogoduju NBA igraèima. Anonimni izvor povezan s kineskom košarkaškom ligom tvrdi da æe se uvesti dva nova pravila vezana uz tu ligu za sljedeæu sezonu. Prvo je da ekipe neæe smjeti ponuditi igraèima ugovor s opcijom vraæanja u NBA ligu nakon završetka lockouta, dakle svi koji potpišu za neku kinesku ekipu morali bi ondje odigrati cijelu sezonu. Drugo pravilo bi bilo da svaka ekipa može potpisati najviše jednog NBA igraèa.

Ukoliko bi se ova pravila zaista uvela, to bi znaèilo da niti jedan NBA igraè koji ima važeæi ugovor sa svojom NBA ekipom ne može igrati u Kini jer je FIBA donijela odluku da svaki igraè koji ima potpisan ugovor sa NBA ekipom može prijeæi u neku drugu ekipu pod uvjetom da se vrati natrag u NBA kada lockout završi. Buduæi da se povratak u NBA želi zabraniti igraèima koji doðu u Kinu, to onemoguæuje dolazak NBA igraèa s potpisanim ugovorom.

No ipak Kina može primiti neke NBA igraèe, a to su oni kojima je istekao ugovor sa NBA ekipama te su sada slobodni igraèi. Oni mogu potpisati za koga god hoæe, ali ako se odluèe za Kinu tada æe ondje morati odigrati cijelu sezonu.

Ova bi odluka mogla razoèarati milijune košarkaških obožavatelja u Kini jer su posljednjih nekoliko dana svoju želju za igranje u Kini izrazili Carmelo Anthony i Chris Paul, a sve se glasnije spominje i dolazak Kobea Bryanta koji je bliži dolasku u Kinu nego Tursku, o èemu se pisalo posljednjih tjedana. Osim njih, s Kinom se se povezivali i Tyreke Evans, Amare Stoudemire, Aaron Brooks, Enes Kanter te još brojni igraèi.

Navedena æe se pravila uvesti, prema anonimnom izvoru, kako bi se zaštitila domaæa košarkaška liga, za koju èelnici ne smatraju da treba biti “igralište” NBA igraèa te smatraju da æe nakon završetka lockouta sve ekipe s NBA igraèima imate velike probleme ako ih napuste svi igraèi iz NBA lige. Kina na taj naèin želi zaštiti svoje igraèe i svoju ligu, što se može razumjeti jer je tamošnja košarkaška liga pod upravljanjem kineske vlade èiji ciljevi nisu ostvarivanje profita nego stvaranje snažne lige i razvoja igraèa koji bi se mogli nositi s najboljim igraèima svijeta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE