Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Klayu Thompsonu važnija sigurnost od novca

Klay Thompson, ponajbolji mladi bek šuter u NBA-u, zaradit će ove sezone 4,2 milijuna dolara. Prava sića, kažete. I je s obzirom na to kakav je igrač postao. No, to je samo zato što mu i dalje vrijedi rookie ugovor, a on istječe sljedeće ljeto.

Imajući na umu istek ugovora, ali i novi sporazum koji će NBA-u donijeti basnoslovnu zaradu od televizijskih prava, Thompson se našao na raskrižju. Priču o televizijskim pravima  znaju već i ptičice na grani, ali ponavljanje je majka učenja. Novi lukrativni ugovor između NBA-a, ESPN-a i Turner Broadcastinga nastupa na snagu u sezoni 2016/2017, traje sve do sezone 2024/2025 i donijet će veću zaradu kako ligi, tako i momčadima. Shodno tome, salary cap će iznositi više od sadašnjih 63 milijuna dolara, a najranije prognoze govore o skoku na čak 90 milijuna! Drugim riječima, sadašnji maksimalni ugovor bit će dosta manji nego onaj za 2 godine.

LeBron James je zato potpisao na dvije godine u Clevelandu, a kada se salary cap poveća, King će dobiti još jedan, financijski mnogo bolji maksimalni ugovor. Thompson je u istom položaju, no izgleda da on naginje financijskoj sigurnosti koja nosi manju profitabilnosti, ali budućnost je u džepu. Ako se želi pridružiti potrazi za blagom, uvijek može potpisati jednogodišnji ugovor pa postati zaštićeni slobodni igrač sljedeće ljeto. Ali ta opcija donosi dugotrajne pregovore, a i što u slučaju ozljede?

„To je jako primamljivo“, rekao je Thompson. „Ali radije bih financijsku sigurnost, znate.“

Ovo i ne čudi, pogotovo ako znate da Thompsonov novac ne ide njemu, već njegovom ocu (Mychalu, bivšem NBA košarkašu i članu Showtime Lakersa) i majci koji se brinu o njegovoj financijskoj sigurnosti i životu poslije NBA-a. Ako se Thompson odluči za vrapca u ruci, Warriorsi će završiti s golubom u svojoj. Naime, ako sada potpišu Thompsona, čak i na maksimalni ugovor, to će se za 2 godine smatrati kao bagatela. Pošto Curryjev četverogodišnji ugovor vrijedi 44 milijuna dolara, Warriorsi bi mogli ponajbolji bekovski par lige plaćati samo 30 milijuna po godini, što bi bilo oko 30% ukupnog salary capa. Ako uzmete u obzir da tandemi Durant/Westbrook, Rose/Noah i Harden/Howard pojedu 50 ili više posto ukupnog salary capa, budućnost Warriorsa je blistava, ne?

Upravo je ovaj podatak ono što će zagolicati maštu mnogih obožavatelja Golden Statea. Ne samo da će Ratnici imati fenomenalan backcourt za „male“ novce, već će imati i ogromnu financijsku fleksibilnost, pa bi tako za dvije godine mogli pisati o novoj “Velikoj trojci”ili možda “Velikoj četvorci”u Oaklandu. Živi bili pa vidjeli.

Latest Posts

NE PROPUSTITE