Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kljuè u bravi

NBA Draft je èetvrti najuzbudljiviji dogaðaj sezone, odmah nakon finala, poèetka sezone i tradicionalnog božiænog ispada Stevea Van Gundya. Vrijeme je to nade za brojne mladiæe koji su do tada veæinom živjeli u siromaštvu i neimaštini, no to je vrijeme nade i za sve one franšize siromašne talentom koje se nadaju da æe ih jedan ili dva mladiæa konaèno izvuæi iz kaljuže poraza po kojoj gacaju.

No ovogodišnji draft je bio koma. Bio je gori od govora Ivana Pernara, bio bezidejniji od RTL-ove programske sheme, bio je nerazumljiviji od Sylvestera Stallonea u Rockyu Balboi. Bio je užasan. Bio je toliko loš da me samo deset stvari impresioniralo, a kako bi podebljao dramatiku nabrojat æu ih od zadnje prema prvoj. Na žalost ovo je tekst, pa na kraju neæe biti eksplozije. Ali bit æe dobrog, staromodnog žvaljenja.

10. Bullsi biraju Jimmya Butlera

Ukoliko ste pratili ovogodišnju NCAA sezonu morali ste barem malkice navijati za Marquette, jednu od onih ekipa s malo talenta, ali s velikom dušom. Na svom putu do Sweet Sixteena ekipa u žutom je izbacila favorizirani Xavier i onda isprašila treæeg nositelja Syracuse. Do pobjeda ih je vodio Jimmy Butler, buldog od igraèa, jedan od onih likova koji nikad ne prestaje gristi. Butler nije blagoslovljen genima pa više izgleda kao kakav izbacivaè nego košarkaš, ali èovjek se tijekom godine predstavio kao prototip timskog igraèa. Glue guy, kako bi ga Ameri nazvali. Kad je trebalo, a obièno je trebalo, Butler je zabijao. Kad je trebao poèistiti u obrani hvatao je skokove kao navijen, a kad suigraèima nije išlo našao bi ih pravovremenom situacijom. Uzimao je chargeove, mlatio je suparnike, bodrio ih je s klupe, štitio ih je za vrijeme igre, istovremeno je igrao i ulogu superstara i ulogu mahaèa ruènika.

Butler je nauèio biti svestran jako rano u životu – majka ga je izbacila iz kuæe kad je imao 13 godina. „Ne želim te više gledati. Kupi se“, rekla mu je i lik se pokupio. Spavao je kod prijatelja, po ulicama, bilo gdje. Snalazio se. Kad je imao 17 pronašao je dom u obitelji Michelle Lambert, dobre žene iz Tomballa u Texasu koja mu nije pružila samo dom, pružila mu je stabilnost koju je Butler trebao. Njegove ocjene su se odmah popravile, baš kao i košarkaška igra. Upisao je mali, javni faks na koje Ameri obièno gledaju s podsmjehom, a nakon prve godine bio je toliko dobar da je dobio poziv za igranje u takvim košarkaškim mamutima poput Kentuckya i Marquettea. Ne treba vam objašnjavati zašto mi je Butler najdraži igraè na draftu i zašto mi je neobièno drago što su ga upravo Bullsi izabrali. Iako æe prilike u poèetku dobivati na kapaljku, iako nemam pojma ima li dovoljno vještine da opstane u ligi znam da je momak fajter. Takvi vam uvijek trebaju.

09. Miamijev 28. pick

Miami Heat je 28. pickom izabrao Norrisa Colea koji bi trebao poslužiti kao osiguranje za Maria Chalmersa koji je za vrijeme playoffa napravio obrat dostojan najboljih trilera Agathe Christie i pretvorio se u igraèa koji ubacuje trice, igra obranu i može startati u ovakvom Miamiju. No ovaj pick nije toliko zanimljiv zato što æe Norris Cole igrati s LeBronom i Wadeom. Nije zanimljiv ni zato što mladac iz Cleveland Statea nosi buzztop frizuru kakvu nismo vidjeli valjda od devedesettreæe. Zanimljiv je zato jer je izabran 28. pickom drafta. Pickom koji se originalno nalazio u vlasništvu Miamija.

Ekipa ga je poslala u Toronto kao utješni poklon zbog odlaska Chrisa Bosha. Raptorsi su ga poslali u Chicago kako bi ugrabili grijaèa klupe Jamesa Johnsona. Bullsi su ga trejdali u Wolvese kako bi se dokopali Nikole Mirotiæa. Wolvesi su ga na kraju predali Miamiju. Puni krug. Draft je nekad stvarno zanimljiv. Ako ste geek.

08. Sunsi nastavljaju kupiti blizance

Netko u uredima Phoenix Sunsa ima opaki fetiš na blizance. I to lošije blizance. Prije dvije godine Sunsi su birali Taylora Griffina, nesposobnog Blakeovog brata. Godinu dana ranije 15. pickom birali su Robina Lopeza, èupavijeg, dlakavijeg i 10 puta slabijeg Brookovog brata. Ove su godine na tapetu bili blizanci Morris i Sunsi su izabrali lošijeg igraèa IAKO SU U TRENUTKU PICKA MOGLI BIRATI BOLJEG. Jok. Marcus je otišao jedan pick kasnije, a Rocketsi su dobili solidnu all around èetvorku koja bi trebala pronaæi mjesto u rotaciji od 9 igraèa. Sunsi su pak dobili izratito limitiranog igraèa koji ne zna baš najbolje igrati basket, ali zna hvatati odbijene lopte i skupljati skokove. Lopez i Gortat oèito nisu dovoljni.

07. Michael Jordan povlaèi logiène poteze

Emdžej finišez in trefik! Èovjek koji je zaslužan za izbor Kwamea Browna i Adama Morrisona povukao je nekoliko logiènih poteza za vrijeme drafta! Još uvijek sam u šoku! Stvarno!

Jordan se prvo riješio izrazito sebiènog strijelca s lošim ugovorom (Captain Jack) za izrazito sebiènog strijelca s lošim ugovorom (Corey Maggette), a zauzvrat je dobio deveti pick drafta. Kakav briljantan potez! Istina, Jackson je nešto bolji igraè od Coreya, ali sumnjam da za Charlotteu ta razlika znaèi išta više od dvije do tri pobjede. I s jednim i s drugim Bobcatsi su osuðeni na dno Istoka. Na ovaj naèin su bar pokupili Bismacka Biyomba. Biyombo je možda prevelik rizik jer nema nikakvu igru u napadu, a njegova prièa previše podsjeæa na Thabeeta i Senea, ali u ovakvom draftu teško ste mogli potrošiti sedmi pick na boljeg igraèa. Charlotte je zaokružila draft jako lijepim izborom Kembe Walkera, najboljeg koledž igraèa prošle sezone. Kemba možda nema snagu i brzinu da bude elitni igraè u NBA-u, ali tip živi za košarku, roðeni je voða, ima par trikova u rukavu i košarkaški IQ mu je na visokom nivou.

Iskreno, da sam imao sedmi i deveti pick i ekipu Bobcatsa radije bi birao Brandona Knighta na sedmom i Kawhija Leonarda na devetom mjestu, ali kvragu, MJ je napravio dobar posao. Treba to proslaviti. Jel’ netko za partiju golfa?

06. Prvenstvo u donošenju ludih odluka

Bilo ih je masu, kao i obièno. Izdvojit æu meni osobno najdraže, ali bilo ih je toliko puno da ste mogli sastaviti potpuno drugaèiju listu. Enivej:

a) Cleveland Cavaliersi mogli su izabrati Valanciunasa ili Veselya èetvrtim pickom drafta, umjesto njih pokupili su Tristana Thompsona. Thompson je krasan deèko, pravi je atleta, ali ima jedan problem – ne zna igrati košarku. Osim toga igra na poziciji na kojoj Cavsi veæ imaju Hicksona i Jamisona. Auè!

b) Izbor Klaya Thompsona, Mychalovog* sina, me jako zbunjuje. Klay bi mogao postati više nego solidan bek ako prestane pušiti bale travurine koja vam baš ne pomaže u igranju košarke, tako da nije èudno što je izabran ovako visoko. Njegov izbor je èudan jer Warriorsi imaju Montu Ellisa u ekipi. Mark Jackson je izašao pred kamere i odmah poruèio kako Monta sigurno ostaje u Golden Stateu. Mislim da nam je lagao. Debelo.

* Mychal je nekoæ davno bio prvi izbor drafta, bio je nevjerojatno talentiran, u treæoj godini karijere imao je prosjek od 20 poena i 11 skokova, osvojio je dva NBA naslova i pao je kao još jedna žrtva prokletstva Portland Trail Blazersa, baš kao i Bill Walton prije te Sam Bowie i Greg Oden poslije njega.

c) Kad smo veæ kod Portlanda – njihov draft nije imao apsolutno nikakvog smisla. Prvo su škartali Rudya Fernandeza za ništa, zatim su zamijenili Andrea Millera i pick za Raymonda Feltona koji je dobar play, ali ipak ne vrijedi toliko i onda su napravili tako velik reach na draftu da su im za njega trebale ruke inspektora Gadgeta. Nolan Smith je trebao biti izabran u drugoj rundi, oni su na njega spièkali 21. pick. Da stvar bude bolja Smith je plej, baš kao i Felton. Otkad je Pritchard škartan iz Portlanda ova ekipa donosi jako èudne odluke.

d) Kawhi Leonard je komotno mogao biti izabran od petog picka pa nadalje, no ekipe su ga pustile da klizi. Na kraju su ga se dokopali Spursi koji su zauzvrat Pacersima poklonili Georgea Hilla i konaèno zaèepili ogromnu rupu koju Indiana ima na poziciji drugog beka. Jer Hill je drugi bek i teško da æe ikad postati plej. San Antonio se na jeftin naèin dokopao jako dobrog igraèa, jednog od rijetkih za kojeg sam siguran da æe biti dio NBA rotacije i za pet godina.

e) Najluði potez vjerojatno pripada New York Knicksima koji su opet izabrali defanzivnog fajtera u Imanu Shumpertu. Shumpert je okej igraè, nije meðu 17 najboljih u ovom draftu, ali je svejedno okej igraè. Problem je što Knicksi imaju apsolutno istog igraèa na svom rosteru. Tip se zove Landry Fields i lani je bio toliko dobar da su Knicksi radije poslali tri put talentiranijeg Gallinarija u Denver. Ono, WTF?! Èini se da u New Yorku još uvijek traže novog Johna Starksa, a pri tom zaboravljaju da se takav majstor raða jednom u sto godina. Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!, što bi rekli navijaèi Knicksa.

05. Sjever dominira draftom

Utah Jazz i Denver Nuggetsi odradili su najbolji posao ove godine, naroèito kad uzmemo u obzir kakve su im karte dodijeljene. Denver je ugrabio odliènog Kennetha Farrieda na kraju prve runde i tako dobio svoju verziju Varejaoa ili Noaha, dakle igraèa koji nikad ne staje. Kasnije su maznuli Jordana Hamiltona koji po talentu pripada u top 10 ovog drafta, ali je zbog problema s ponašanjem i izrazite sebiènosti potonuo nisko. Nuggetsi možda nemaju niti jednu pravu zvijezdu, ali su nakon ovog drafta postali duboki poput Marijanske brazde.

Jazz je pak ugrabio Enesa Kantera koji bi se kroz 10 godina mogao pokazati kao najbolji igraè koji je izašao iz ovog drafta. Èovjek je sjajan, ne boji se kontakta, ima šut s poludistance, zna zagraditi protivnike u skoku, a igra leðima mu nije strana. Jazz na rosteru veæ ima Memu Okura koji æe mu pružiti dobrodošlicu, tu je i Al Jefferson koji æe sad konaèno moæi igrati na èetvorki, a na klupi imaju i Paula Millsapa i jako talentiranog i sirovog Derricka Favorsa. Ostanu li na okupu, ma èak i ako se riješe Okura, Jazzeri æe kroz dvije godine imati najbolju rotaciju u ligi na visokim pozicijama. To obièno znaèi direktan plasman u playoff.

Navijaèi su možda razoèarani što Utah nije ugrabila svog heroja Jimmera, ali na kraju su se dokopali boljeg beka. Alec Burks možda nema domet s pola terena kao Jimmer, ali bar zna odigrati obranu, uæi u reket i položiti. Zna i svoju poziciju. Utah je teško mogla bolje proæi.

04. Koji je vrag Sacramentu?

Kada je Sacramento došao na red za biranje sa sedmim izborom drafta bilo je jasno što æe napraviti. Najveæa falinga njihovog rostera bila je pozicija pleja buduæi da se ispostavilo da Tyreke Evans ne može igrati na tom mjestu i da je èovjek roðeni bek šuter. Brandon Knight je i dalje bio dostupan na sedmoj poziciji iako prema talentu upada meðu pet najboljih na ovom draftu i bilo je jasno da æe ga Sacramento izabrati. Svima osim Kingsima.

Kingsi su umjesto toga trejdali svog jedinog pravog pleja Bena Udriha u Buckse za Johna Salmonsa i onda tri picka kasnije izabrali Jimmera Fredettea na užas svih fanova Utah Jazza. Ovaj potez je dvostruko glup:

a). Kingsi su propustili veliku priliku. Kroz par godina Knight bi mogao postati All Star igraè, mnogi smatraju da ima više potencijala od Kyria Irvinga i tip se dokazao igrajuæi za Kentucky i Caliparija koji je u zadnje tri godine izbacio Rosea i Walla iz svoje radionice. Jimmer je samo još jedan igraè koji ne može igrati obranu, kojem treba lopta u rukama i koji ne zna svoju poziciju, dakle igraè kakvih Kingsi imaju previše na rosteru. Jimmerov plafon je sedmi igraè rotacije, Jimmerov plafon smo ranije vidjeli u Redicku, Barrei i Steveu Kerru. Knight bi mogao biti puno, puno bolji.

b) Sam trejd za Salmonsa je sulud. Ako se dobro sjeæate Kingsi su trejdali Salmonsa i Brada Millera u Bullse za nikad prežaljenog Nocionija i istièuæi Goodenov ugovor. Godinu dana kasnije poslali su Argentinca i Spencera Hawesa u Philu za istièuæi ugovor Samuela Dalemberta koji je tad proživljavao tragediju života jer mu je rodni Haiti bio sravnjen potresom. Nakon što su iscurili i Dalembertov i Goodenov ugovor Kingsi su lovu potrošili na – Johna Salmonsa. Dvije godine strateškog namještanja i promišljanja i vi završite sa Salmonsom, bez dva solidna igraèa (Hawes, Udrih) i s Jimmerom umjesto Knighta. Pa trebalo bi vas tuæ!

03. Ludi David Kahn

Glavni manager Minnesote èini svaki draft nepredvidivim i zanimljivim. Ove godine svoju je umjetnost podigao na višu razinu i neprestanim trejdanjem toliko zakomplicirao stvari da na kraju niste znali ni tko pije ni tko plaæa. Prvo je držao navijaèe u neizvjesnosti tražeæi kupca za drugi pick drafta, a nakon što ga nije našao pokupio je Derricka Williamsa, èovjeka koji može igrati samo na pozicijama na kojima veæ igraju Martell Webster, Anthony Randolph, Wes Johnson, Michael Beasley i Kevin Love. Kasnije je u draft upleo još malo magije – trejdao je Johnnya Flynna i 23 pick ovogodišnjeg drafta u Rocketse za Brada Millera i buduæi prvi pick koji æe se vjerojatno kretati izmeðu 13-23 mjesta. Flynn je prije samo dvije godine bio šesti pick izrazito dobrog drafta, ugrabljen je prije Stepha Currya, Demara DeRozana, Psycho – T-ja, Tya Lawsona, Taja Gibsona i još mora solidnih igraèa rotacije i sad je zamijenjen za centra kojem su koljena toliko okoštala da mu treba pet sekundi da pretrèi kroz reket. Kahn je imao svoje prste i u trejdovima Motiejunasa, Bogdanoviæa i Mirotiæa, skupljajuæi pickove kao kakva vjeverica. Kako je krenuo 2018. bi mogao imati pravo na sve pickove prve runde. To je vjerojatno jedini naèin da ne zajebe stvar.

02. Poplava stranaca

U godini u kojoj je Dirk Nowitzki postao prvi strani superstar koji je vodio svoju ekipu do naslova NBA prvaka bilo je za oèekivati da æe stranci voditi glavnu rijeè na NBA draftu. Prošla su vremena u kojima su Kukoè, Petroviæ i Divac morali igrati ne samo protiv svojih suparnika nego i protiv stereotipa koje su Ameri imali prema strancima. Ove su godine stranci vodili prvu rijeè. Od 60 pickova èak 15 ih je potrošeno na igraèe koji nisu iz Kanade i SAD-a, od toga ih je sedam izabrano u prvoj rundi. Neki nikad neæe zaigrati u ligi*, neke æemo èekati par godina, a neki æe odmah postati zvijezde. Hrvatska je konaèno dobila igraèa koji može igrati u NBA rotaciji i moram priznati da jedva èekam debi Bojana Bogdanoviæa za New Jersey Netse. Bole se èini kao kul frajer i èini mi se da æe dobro proæi u najjaèoj ligi svijeta, bez obzira ode li u nju sad ili za par godina.

* Tanguy Ngombo je prvi. Èovjek je izabran 57. pickom tako da nije imao prevelike šanse, a one su potpuno nestale nakon što se otkrilo da je tip lagao o svojim godinama. Ispostavilo se da ima 26, a ne 21 godinu. Ne može svatko uspješno lagati o godinama k’o Ivan Ljubièiæ.

01. Jan Madrfakin Vesely

Kroz osamdesete, devedesete, pa èak i kroz nulte NBA draft je prije svega služio kao pozornica na kojoj se odigravala najbolja sportska komedija godine. Od Olajuwonovog friza i mašnice, preko crvenog odjela Jalena Roseai niza nespretnih zagrljaja uruèenih Davidu Sternu do cirkusa kojeg je napravio Joakim Noah NBA draft vas je uvijek znao nasmijati. Ne i zadnjih godina. Liga je napravila sve da ubije osobnost igraèa, od uvoðenja dress codea, preko drilanja PR službi do ispaljivanja tehnièkih za svaku emocionalnu reakciju. Igraèi kao da su postali emocionalno kastrirani pa èak ni na dan najveæeg veselja u životu ne rade gluposti. Kvragu, lani je i luðak poput DeMarcusa Cousinsa znao što i kako reæi za vrijeme svog post – draft intervjua.

Zato slava Janu Veseliju i njegovoj djevojci Evi Koudoskovoj. Prvo su se zvjerski zažvalili što je izazvalo ljubomoru ESPN-ovih analitièara, onda je Jan izjavio kako je Blake Griffin amerièki Jan Vesely da bi Eva zaèinila èitavu veèer priznavši kako èesto pobjeðuje Jana u igri jedan na jedan jer lik nema šut i ne može pogoditi slobodno. Komedija nad komedija. Vesely æe se sjajno uklopiti u ligu, postat æe ljubimac navijaèa, snimat æe reklame sve u šesnajst i izgledat æe sjajno trèeæi u kontru s Johnom Wallom pokraj sebe. Baš se veselim sljedeæoj sezoni.

Šteta što je neæe biti. David Stern izašao je na pozornicu Prudential Centera u New Jerseyu popraæen salvama zvižduka. Draft je iseljen iz Madison Square Gardena jer se MSG renovira, lani su u njemu našli više azbesta nego u èitavom Kaštelanskom zaljevu. Stern se na zvižduke samo cinièno osmijehnuo, zahvalio se navijaèima i u sebi sigurno pomislio kako bi bilo krasno uroniti sve te likove u metar azbestne prašine. Glavnog NBA zlikovca pravi je gušt gledati za vrijeme drafta jer oèito uživa u toj svojoj ulozi omražene glavešine te je odraðuje kako treba. Za trenutak mi se uèinio jako simpatiènim, no taj je trenutak brzo prošao. Sjetio sam se da je Stern glavni krivac što sljedeæe sezone NBA lige neæe biti.

U trenutku kad je NBA liga dosegla najveæu popularnost od Michaela Jordana naovamo, u trenutku kad se broj navijaèa poveæava i u SAD-u i u ostatku svijeta, u trenutku kad imate tako polarizirajuæe ekipe kao što je Miami Heat, u trenutku kad imate navalu talenta kakvu liga nije vidjela od 1992. godine Stern æe dopustiti da se kljuè okrene u bravi. Èovjek kojeg ste do sada mogli cijeniti samo zbog te sposobnosti da udara šakom o stol pretvorio se u lutku u rukama vlasnika. Koliko god Stern nastojao izbjeæi lockout, koliko god zagovarao dijalog izmeðu vlasnika i igraèa jasno je da ništa ne može napraviti. Izgubio je autonomiju donošenja odluka, dopustio je da ga vlasnici pritisnu i èini se da æe dopustiti kaos u ligi taman pred odlazak u penziju.

Èinjenica je da su u ligi potrebne promjene. Potreban joj je tvrdi sallary cap kako bi ekipe iz malih sredina mogle konkurirati Lakersima, Bullsima, Heatu ili Knicksima koje podižu plaæe igraèa u nebo. Potreban je novi sistem dijeljenja prometa kako bi svi ostali konkurentni i kako se ne bi dogaðala sranja kroz koja prolaze Hornetsi i Kingsi. Potrebno je ogranièenje garantiranih ugovora kako likovi poput Eddieja Currya ne bi nastavili ubijati svoje franšize. Potreban je sistem koji æe sprijeèiti vlasnike da poklanjaju 30 milijuna dolara igraèima kao što su Channing Frye, Hakim Warrick ili Josh Childress.

No ne ovaj naèin. Stern je dopustio da se stvori ogroman jaz izmeðu igraèa i vlasnika, jaz koji veæ postoji u NFL-u. No football je toliko jak i toliko popularan da æe jaz biti premošæen èim lova krene kapati na raèune vlasnika i igraèa. Stanje NBA lige je ipak puno lošije. Popularnost lige je ipak puno manja. U trenutku kad se NBA vraæa na stare staze slave lockout bi je mogao vratit pet ili deset godina unatrag. Stern to ne bi smio dopustiti, no kako sada stvari izgledaju èini se da hoæe. Svi cinièni osmjesi, sve želje prekrivene debelim slojem azbesta, sve slatke rijeèi neæe nas spasiti. NBA æe se igrati sljedeæe jeseni samo ako Stern udari šakom o stol. Mladiæi koji su izabrani na draftu izaæi æe na parket samo ako Stern skupi snagu. Prošlo ljeto gledali smo cirkus s LeBronom i Wadeom i najluðim free agencyom u povijesti, ove godine æe telefone GM-ova prekriti pauèina ako Stern opet ne pokaže muda. Nisam nikad mislio da æu navijati za njega. Nadam se da æe starkelja ipak povuæi svoj potez. Bez NBA lige sljedeæa æe godina biti turbo dosadna.

Što da vam kažem, meni košarka veæ sad nedostaje. Otkaže li se sezona mogao bi se ubiti na spektakularan naèin. Prijedloge primam na fejs i na mejl.

Latest Posts

NE PROPUSTITE