Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Knicksi i Celticsi otvaraju doigravanje, Clippersi dočekuju Grizzliese

Nakon dva dana odmora i skupljanja snage, najbolji košarkaši svijeta započinju s “glavnim” dijelom NBA sezone, doigravanjem. Večeras će se odigrati četiri utakmice, a dvije kreću prije ponoći, tako da će i gledatelji iz Europe moći uživati u izravnom prijenosu prvih utakmica.

New York Knicks (54-28) – Boston Celtics (41-40)   21.00

Otvaranje ovogodišnjeg doigravanja nije moglo biti bolje. Najpoznatija dvorana na svijetu, Madison Square Garden, danas će ugostiti Boston Celticse u prvoj utakmici serije između, možemo slobodno reći, ljutih rivala Boston Celticsa i New York Knicksa. Celticsi zbog svima znane tragedija na maratonu nisu igrali pretposljednju utakmicu regularne sezone protiv Indiana Pacersa, tako da će im današnji susret biti prva odigrana utakmica nakon teškog poraza (114:90) protiv Toronto Raptorsa u srijedu. U tom susretu je Paul Pierce igrao samo 14 minuta, Jeff Green 17 minuta, dok Kevin Garnett uopće nije igrao, tako da su glavnu ulogu imali igrači s klupe. New York Knicksi u ovu seriju ulaze puni samopouzdanja u nadi da će uspješno otvoriti doigravanje. Carmelo Anthony, najbolji strijelac NBA lige, je momčad predvodio do prvog naslova divizije Atlantic od davne 1994. godine i dana kada su ligom harali Patrick Ewing i John Starks (Celticsi su nakon 5 godina napokon diviziju prepustili nekom drugom). Knicksi su zadnje dvije utakmice regularne sezone odmarali većinu glavnih igrača, ali su svejedno uspjeli svladati Atlanta Hawkse u zadnjoj utakmici regularne sezone. Kao najbolji igrač se pokazao 29-godišnji rookie Chris Copeland koji je zabio 33 poena šutirajući 14/29. Trena naglasiti da su Knicksi seriju regularne sezone pobijedili rezultatom 3-1.

Večeras prednost dajemo Knicksima zbog domaćeg terena i općenito bolje forme momčadi.

Denver Nuggets (57-25) – Golden State Warriors (47-35)  23.30

Kao da nam dvoboj Knicksa i Celticsa nije bio dovoljan, već iduća utakmica nam donosi napadački najatraktivniju seriju prve runde. U saveznoj državi Colorado domaćini Denver Nuggetsi će u svojoj dvorani, ili bolje rečeno nepobjedivoj utvrdi, ugostiti neugodne Golden State Warriorse. Obe ekipe su iznenađenja sezone, tako da nas zasigurno čeka odlična prva utakmica i još bolja serija. Denver Nuggetsi, treća ekipa cijele NBA lige, su kraj sezone odigrali nevjerojatno, izgubili su samo tri utakmice od zadnjih 26 odigranih, a kod kuće nisu izgubili od dalekog 18. siječnja, više od tri mjeseca. Sezonu su zatvorili kod kuće laganom pobjedom protiv Phoenix Sunsa i zagrijavanjem za današnju utakmicu. Ponovno je sedam igrača zabilo 10 i više poena, a kao najbolji se pokazao Andre Iguodala s 20 poena i 5 dodavanja, dok je Wilson Chandler zabio 21 poen, uz 6 skokova i 4 dodavanja. Warriorsima su s druge strane sezonu zatvorili  pobjedom na gostovanju u Portlandu, a priča večeri je bio Stephen Curry koji je s 4 ubačene trice prestigao rekord Raya Allena po broju ubačenih trica u jednoj sezoni. Momčad koju vodi Mark Jackson je kraj sezone odigrala u formi toplo-hladno, kao uostalom i cijelu godinu. U doigravanje ulaze sa 6. mjesta teške konferencije Zapad te im je takav ishod zasigurno uspjeh i nada za još bolju budućnost. Denver Nuggetsi su seriju regularne sezonu dobili rezultatom 3-1.

Prednost moramo dati Denver Nuggetsima zbog toga što igraju kod kuće, ali očekujemo izvrsnu, napetu utakmicu koja će obilovati atraktivnim potezima.

Brooklyn Nets (49-33) – Chicago Bulls (45-37) 02.00

Brooklyn Netsi su zasluženo osvojili četvrtu poziciju Istočne konferencije i tako osigurali prednost domaćeg parketa u playoff dvoboju protiv Chicago Bullsa. Odlična forma krasila je Netse u zadnjih 10 utakmica, u kojima su odnijeli 7 pobjeda, svih 7 u travnju, a među te pobjede se ubrajaju i one nad playoff ekipama kao što su Boston i Indiana. Posljednju utakmicu regularnog dijela sezone Netsi su odigrali protiv Detroita i slavili 103:99. Glavne zvijezde Netsa nisu dobile punu minutažu ali to nije spriječilo jednu od njih, Brooka Lopeza da postigne 20 poena uz 9 skokova, za 20 minuta igre. Andray Blatche postigao je 15, Kris Humphries 11, a Joe Johnson 10. Chicago Bullsi su uspjeli doći na petu poziciju Istočne konferencije, ali više zahvaljujući odluci, možemo reći, Atlante, koja se odlučila u prvom krugu obračunati s Indianom i tako izbjeći Miami ukoliko iz tog dvoboja izađu kao pobjednici. Bikovi su u posljednjoj utakmici svladali Washington kod kuće, u tijesnoj utakmici bilo je 95:92. Uspio je trener Chicaga Tom Thibodeau odmoriti Luola Denga koji je odigrao najviše minuta u ligi, a Bullse su po poenima predvodili Carlos Boozer s 19, i 15 skokova, veteran Kirk Hinrich je postigao 18, a Nazr Mohamed 17. Spomenimo da su u četiri ovosezonske utakmice između ovih ekipa tri puta slavili Bullsi, a u večerašnjem okršaju Chicago ne može računati na Joakima Noaha.

Prednost u ovom dvoboju zbog domaćeg parketa i izostanka ozljeda dajemo Netsima.

Los Angeles Clippers (56-26) – Memphis Grizzlies (56-26) 04.30

Baš kao i u slučaju Netsa i Bullsa, i ovo je okršaj između 4. i 5. u Zapadnoj konferenciji. Clippersi i Grizzliesi imaju isti omjer pobjeda ili poraza ali su Clippersi slavili u tri od četiri odigrana susreta ove sezone. Clippersi su imali fantastičan završetak sezone u kojemu su ostvarili sedam uzastopnih pobjeda, a posljednji je stradao Sacramento u svojoj dvorani, bilo je 112:108 za Clipperse. Trener Clippersa Vinny Del Negro nije imao tu privilegiju da odmara igrače jer je Clippersima trebala pobjeda za osiguranje četvrte pozicije pa su svi odigrali punu minutažu. Najbolji su bili Chris Paul s 25 poena i 11 asistencija, i Jamal Crawford s 24 poena. Chauncey Billups je ubacio 17 poena, a Matt Barnes je dodao 12. Memphis je također imao snažan završetak sezone, u 11 utakmica pobijedili su u njih 9, a izgubili su od momčadi iz Los Angelesa, od Lakersa i Clippersa. Posebno je bolan ovaj poraz od Clippersa na vlastitom parketu jer ih je vrlo vjerojatno koštao gubitka četvrte pozicije i prednosti domaćeg parketa u prvoj rundi doigravanja.  Memphis je pobijedio u svojoj posljednjoj utakmici Utah Jazz, bilo je 86:70, u klasičnoj demonstraciji obrambene sile Grizlija koji su Jazzerima dopustili tek 32% uspješnosti ubačaja iz igre.  Izvrstan je bio krilni centar Memphisa Zach Randolph s 25 poena i 19 skokova, Mike Conley je ubacio 14, a Darrell Arthur 11.

I u ovoj utakmici ćemo prednost dati domaćinima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE