Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kobe Bryant: Dugo nisam ovako dobro igrao

Početkom aktualne sezone, Los Angeles Lakersi su zasigurno bili pod posebnim povećalom, nakon dovođenja All-Star igrača poput Dwighta Howarda, Stevea Nasha, Antawna Jamisona, te mladog, solidnog igrača Jodiea Meeksa. Kada dovedete takve igrače, uz dodatak Kobea Bryanta, Paua Gasola, Metta World Peacea i ostatka ekipe iz prošle sezone, svakako da na papiru imate šampionsku momčad kojoj je samo nebo granica.

Međutim, kako stvari nisu krenule očekivano, prva žrtva slabog ulaska u sezonu bio je trener Mike Brown. Nakon Browna, klupu je nakon neistinitih nagađanja o povratku Phila Jacksona preuzeo Mike D’Antoni koji ni sam nije ostvario značajniji napredak. Lakersi ni nakon više od trećine sezone ne igraju kako roster obećava, omjer 15-16 nakon noćašnjeg poraza od 76ersa definitivno nije razlog za zadovoljstvo.

No, jedna od rijetkih svijetlih točki u toplo-hladnim igrama Lakersa je 34-godišnji Bryant.

Kao vino, što stariji – to bolji. Tim riječima mogli bismo opisati Kobea Bryanta i igru glavne uzdanice L.A. Lakersa u tekućoj sezoni, u kojoj je postao najmlađi igrač u povijesti lige s 30.000 koševa. Tomu u prilog ide činjenica da je Kobe prvi strijelac lige s 30,1 poenom u prosjeku, uz najbolji postotak šuta u karijeri od 47,8%. Uz to, bilježi i 5,3 skoka, te 4,9 asistencija po utakmici. U prosincu, bilježio je za njega rekordnih u karijeri (u jednom mjesecu) 33,8 poena, 5,6 skokova te 4,6 asistencija.

Nakon treninga u ponedjeljak izjavio je: “Ovo je vjerojatno moja najbolja igra nakon dugo vremena. I prošlih godina igra je bila dobra a ja sam se dobro osjećao, ali moja minutaža je bila niža pa su i brojke bile niže, ali ove godine se osjećam stvarno dobro. U tome je stvar. Igram više, i iznimno sam zdrav. Imao sam cijelo ljeto za pripremu, jačanje, i smatram da je to ključ. Također, i dijeta ima utjecaj, pazim na prehranu.”

Nakon što je u posljednoj Jacksonovoj sezoni, 2010/11 zbog ozljede noge igrao 33,9 minuta po utakmici, pojavile su se prve kritike, uz komentare kako to označava pad u Kobeovoj igri. “Igrao sam dobro budući da sam igrao s ozlijeđenom nogom, ali minutaža je bila slabija a time i brojke. To me je frustriralo, jer su svi govorili da sam ostario i da igram slabije ali je stvarnost bila takva da sam igrao prilično manje. Uzeo sam to k srcu i htio sam ove sezone dokazati da su bili u krivu”, dodao je osvajač olimpijskog zlata u Londonu ove godine.

Trener D’Antoni se nadovezao s odlukom da će Kobeu smanjivati minute u utakmicama u kojima imaju uvjerljivo vodstvo, kada im Bryant ne treba cijelu utakmicu, kao u pobjedi protiv Trailblazersa 104:87 u petak.

“Volio bih kada on ne bi morao igrati u zadnjoj četvrtini. Kada igramo utakmice u kojima može odmoriti, i uzeti koji dan pauze, smanjujemo teret s Kobea. Zato što je on najbolji igrač na svijetu za velike utakmice, i teško mi je vaditi ga iz igre u takvoj situaciji”, dodao je bivši trener Sunsa i Knicksa.

Dotakao se D’Antoni i svog nekadašnjeg igrača iz Phoenixa, Stevea Nasha nakon božićnog derbija i pobjede nad Knicksima, izjavivši kako vjeruje da on može produžiti Bryantovu karijeru za 5 ili 6 godina, ali da je sve na Kobeu i njegovoj sposobnosti da se motivira i mentalno pripremi za svaku utakmicu. Tako je rekao i kako je bilo drukčije dok je bio trener Kobeu protivničke ekipe te da sada kao njegov trener puno više cijeni što klupska legenda radi da bi ostao u formi.

Nadalje, još je jedan bitan faktor koji ima utjecaja u Kobeovoj odličnoj igri, a to su poboljšanja u sportskoj znanosti i medicini. Bryant je u Njemačkoj u posebnoj klinici operirao koljeno i gležanj.

Za kraj, novinarima je zvijezda Lakersa pojasnila i plan svoje stroge dijete i zdrave prehrane. Rekao je kako ne uzima nikakve dodatke prehrani, nego da samo pazi na dijetu i kvalitetno trenira. Smatra kako mnogi igrači i dalje jedu nezdravo iz navike kao kada su bili mlađi, a da nisu svjesni koliko to ima loš utjecaj. Dodao je kako je prestao s nezdravom  hranom poput kolača, pizze i gaziranih sokova i počeo jesti nemasno meso, ribu i povrće. Iako nije ukusno kao “brza” hrana, bolje je za profesionalne igrače.

Nadamo se da će to ovom fantastičnom igraču omogućiti da ga još dugo vrijeme gledamo u ovakvoj top formi i uživamo u potezima jedne istinske košarkaške veličine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE