Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Koja ekipa je bila dominantnija: Bullsi iz 1996. Ili Warriorsi iz 2016.?

Točno 20 godina dijeli dvije najuspješnije ekipe u povijesti NBA-a, gledajući njihov skor na kraju regularnog dijela sezone. Radi se o ekipama Chicago Bullsa predvođenim Michaelom Jordanom, koji je ponovno izuzetno popularna tema diljem svijeta zbog dokumentarca The Last Dance i Golden State Warriorsa s Curryjem i Durantom. Podsjetimo, Chicago je na kraju svoje sezone imao skor od 72 pobjede i 10 poraza, a Golden State upisao je 73 pobjede i 9 poraza.

Iako Golden State ima bolji omjer za jednu pobjedu, mnogi bi mogli argumentirati, i sasvim opravdano, da je Chicagov podvig impresivniji jer je Chicago osvojio i naslov, nešto što Golden Stateu tada nije uspjelo. Činjenica jest da su obje ekipe obilovale talentom i imale fantastične rostere, no koja od njih je zapravo svojedobno bila veći favorit?

Kada pokušavamo doći do tog zaključka, najbolje se referirati po tome kako je sve predviđala sportska kladionica. Prije početka sezone, upravo je sportska kladionica predviđala da će Warriorsi upisati približno 59 pobjeda, dok se za Bullse smatrali da će završiti s oko 62 pobjede. U prosjeku je po utakmici bilo očekivano da će Warriorsi pobjeđivati s 10.2 poena razlike, a Bullsi s ravno 10. Uzmemo li u obzir da se 1996. Godine postizalo znatno manje poena po utakmici, možemo reći da im i ova statistika ide u prilog.

Ne možemo reći da se na Golden State gledalo kao na nepobjedivu ekipu koja će otići do samog kraja jer svi smo znali da kada dođe do doigravanja, tamo ih čeka već znani protivnik – Cleveland Cavaliers predvođen goropadnim LeBronom. S druge strane, 1996. godine, teško je tko imao hrabrosti reći da će netko zaustaviti Jordana i Bullse u doigravanju nakon što su već tijekom prvog dijela sezone vidjeli o kakvoj se monstruoznoj ekipi radi.

Čini se kako se u posljednje vrijeme ogroman broj ljudi uključio u ovu debatu, ponajviše zbog spomenutog dokumentarca. Trenutnom treneru Golden Statea, Steveu Kerru, ovo je vjerojatno najslađa razbibriga budući da je bio član obje ekipe. Čak je i on, iako trenutno svoj kruh zarađuje u Warriorsima, izjavio kako su Bullsi 1996. bili najbolja franšiza u kojoj je ikad radio.

Budući da u Sjedinjenim Američkim Državama izuzetno cijene statistiku i ona se vodi za stotine različitih kategorija, televizijska kuća Fox Sports simulirala je 1001 međusobnu utakmicu ove dvije ekipe na sličan način na koji bi i sportska kladionica predviđala kvote kada bi se susrele ove dvije ekipe. Zaključak do kojeg su došli je da bi Chicago bio uspješniji i to poprilično velikom marginom. Chicago bi slavio u 54.4% utakmica, a Golden State u 45.6%. Iako je margina pobjeda poprilično u korist Chicaga, navodni prosječni broj poena koje bi postizale ekipe razlikovao bi se za samo 0.1. Čak su ponudili i svojim gledateljima i čitateljima link putem kojeg sami mogu simulirati utakmicu.

Nažalost, osim na raznim igricama, simulacijama i načinima predviđanja kakve ima sportska kladionica, ne možemo uistinu znati kako bi završio međusobni susret ove dvije ekipe ili čak jedna cijela serija u doigravanju. No, jedno bi bilo kristalno jasno, ovo bi bile vrlo vjerojatno neke od najatraktivnijih utakmica koje bi ikad imali priliku gledati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE