Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Koji će rookie imati najbolju sezonu?

Borba za rookieja godine uvijek je jedna od najzanimljivijih stvari u NBA ligi. Za titulu najboljeg novaka lige često se bitka, osim one na terenu, vodi i u medijima kroz velike klupske kampanje. Prošle sezone imali smo priliku vidjeti kako Joel Embiid dominira, no ozljeda ga je spriječila da uzme nagradu koja je na kraju pripala Malcolmu Brogdonu iz Milwaukee Bucksa. Iako su mnogi analitičari davali prednost našem Dariju Šariću, Brogdon je na kraju uzeo nagradu s neočekivano velikom prednosti nad našim košarkašem.

I ove sezone Philadelphia ima jake adute za novaka godine. I drugu godinu zaredom momčad iz Pennsylvanije imala je pravo prvog izbora na draftu. Ovaj put odabrali su Markellea Fultza sa sveučilišta Washingtona. Talentirani 19-godišnjak ostao je na sveučilištu samo godinu dana te se odlučio okušati s najboljima u NBA ligi. Fultz će u mladoj momčadi Philadelphije imati sve ovlasti na mjestu organizatora igre, te bi se trebao dobro razvijati ako ne bude ozljeda.

Godinu dana prije, na draftu 2016. ista je momčad imala pravo prvog izbora. Tada je izabran Australac Ben Simmons, koji još uvijek nije odigrao niti jednu NBA ozljedu zbog teške ozljede prije početka sezone. Polivalentni košarkaš može igrati na više pozicija, te ga ne bi bilo iznenađujuće na poziciji playa kada Fultz ne bude u igri. Simmons bi trebao biti spreman za početak sezone, te se nadamo da su ozljede sada njegova prošlost.

Na ovogodišnjem draftu nakon Fultza izabran je Lonzo Ball. Oduvijek se znalo da su Lonzova želja samo Lakersi, te će ih on pokušati odlijepiti s dna Zapadne konferencije. Oko 19-godišnjeg playmakera već se stvorilo velika medijsko zanimanje, ponajviše zbog njegovog oca LaVara Balla. Tako Lonzo već ima svoju marku tenisica, a o cijeloj obitelji se snima i serija. Lonzo je pokazao svoje znanje na Ljetnoj ligi, kada je i uvršten u najbolju petorku natjecanja.

Kao treći pick Boston Celticsi su izabrali Jaysona Tatuma. Možda za mlado krilo Boston i nije bila najbolja sredina za razvoj zbog velikog broja igrača koji dijele istu poziciju, no u Bradu Stevensu imat će fantastičnog trenera za svoj razvoj. Ipak, i problem s velikim brojem krilnih igrača donekle je riješen odlaskom Jaea Crowdera u Cleveland. Tatum je na Ljetnoj ligi pokazao veliki potencijal kada je zajedno s trećim izborom drafta 2016. Jaylenom Brownom pokazao kakav tandem za budućnost imaju Celticsi.

Nakon Bostona birali su Phoenix Sunsi koji su odlučili u svoje redove dovesti Josha Jacksona sa sveučilišta Kansas. Jackson će u momčadi Phoenixa također imati veliku ulogu odmah od početka, te će momčad iz Arizone konačno željeti pomak s dna Zapada.

Svaki draft ima jednog igrača koji iskoči iz sjene te postane konkurentan najboljim mladim igračima te godine. Od nekih igrača koji bi mogli napraviti taj iskorak ističe se Dennis Smith kojeg je Dallas odabrao kao deveti pick ovogodišnjeg drafta. Dennis bi, ako ga ozljede poštede, mogao prerasti u najboljeg playmakera svoje draft klase. Svojim igrama oduševio je i Kyle Kuzma o čijem smo talentu već pisali.

Nikad se sa sigurnošću ne može predvidjeti kakav će dojam neki igrač ostaviti u NBA ligi, ali sudeći po dosad prikazanom čeka nas velika borba za rookieja godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE