Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kojim putem idu Celticsi?

Prijelazni rok je završio i mnogi struènjaci polako analiziraju pojedine tradeove, zbrajaju se plusevi i minusi. Meðutim, svjesni smo da nije tako lako iz prve proèitati što je svaka ekipa željela dobiti, u svakom tradeu se krije ono nešto. Da li je to planiranje buduænosti, odnosno pomlaðivanje ekipe ili dobivanje salary capa, ali u svakom sluèaju za nas obiène smrtnike je teško shvatiti što je svaki GM htio dobiti. Možda se najviše upitnika postavlja GM Boston Celticsa Danny Aingeu, koji je dosta toga mijenjao.

Što je tome razlog? Meðu zelenima je vladala odlièna atmosfera, te unatoè brojnim ozljedama igraju odlièno cijelu sezonu. Zbog toga nikome nije jasno zašto su sada mijenjali trenutno jedinog zdravog centra Kendricka Perkinsa, u Oklahomu za Nenada Krstiæa i Jeffa Greena (uz Nate Robinsona). Kada se tome pridoda odlazak Marquisa Danielsa, Semih Erdena i Luke Harangodya u zamjenu za ništa (par izbora drafta i malo zelenèiæa), nije ni èudo što se novi potezi oèekuju vrlo brzo, odnosno potpisivanje nekih slobodnih igraèa. Jer s Jeff Greenom su dobili solidnog backup igraèa na krilu, ali ostali veoma, veoma tanki na centru. Jer sad su praktièki ostali na dvojici O’Neala koji su za sada više vremena proveli u odijelima gledajuæi utakmice nego na terenu, Glen Davisu i Kevin Garnettu koji su ipak prvenstveno èetvorke, te Nenad Krstiæu (a za njega jednostavno ne znam što misliti, uvijek mi je bio nekako pritajen, u svakom sluèaju ne centar za naslov).

U Bostonu veæ dugo godina vlada obiteljska atmosfera, ekipa se odlièno poznaje, svi se meðusobno poštuju. Poslije treninga ne odlazi svako svojim putem, ostaje se poprièati, popiti piæe. Stvorila se èvrsta veza i zato je njihova odluka mnoge zaèudila. Kevin Garnett je nakon sinoænje utakmice u Denveru, u kojoj su Celtici igrali samo sa osam igraèa izjavio: ”Vrlo težak dan za igranje utakmice, bilo se vrlo teško koncentrirati, osjeæao sam se kao da sam izgubio nekoliko braæe”.

Perkins: Bilo je grljenja i plakanja

Odluka je pogodila i samog Perkinsa : ”Bilo je mnogo grljenja i plakanja, a veliki dio je bio sa moje strane”. Upravo se oko Perka podiglo najviše prašine, jer su sa njime Kelti dobivali puno prljavih poslova. On je tu da vodi teške borbe, da daje i prima udarce. Da je njega bilo u sedmoj utakmici prošlogodišnjeg finala, zeleni bi možda sada imali jedan naslov više. On se nosio sa Bynumom, Gasolom, Howardom, Duncanom, pitanje je tko æe tu ulogu sada preuzeti. Da li starac Shaquille, ozljeda Jermaine ili Krstiæ.

Meðutim, malo razmotrimo druge èinjenice oko Perkinsa. Ovo ljeto postaje slobodan igraè, a mnogi klubovi su veæ bacili oko da ga potpišu ovoga ljeta. Celticsi mu nude novi ugovor, na 4 godine i 22 milijuna dolara (najveæi koji su mu zbog salary capa mogli ponuditi), ali on to odbiva. On se htio naplatiti, a Danny Ainge nije htio riskirati. I upravo zbog toga se nešto moralo napraviti.

Ostatak odbaèenog društva vjerojatno æe poslužiti za oslobaðanje toliko spominjanog salary capa. Meðutim, sada su Celticsi ostali bez igraèa. Radi ozlijeðenih igraèa vjerojatno neæe imati za napuniti klupu. Zbog toga se krenilo u novu kupnju, odnosno potpisivanje slobodnih igraèa. Prije utakmice u Denveru veè su potpisali desetodnevni ugovor sa Chris Johsonom, igraèem koji je igrao u D – League.

Cavaliersi otpustili Powea, dolazi u Boston?

Novi igraè bi trebao biti i Leon Powe, igraè koji je do sada igrao za Cavalierse, ali je juèer od istih otpušten, te bi po novi ugovor trebao potpisati sa Celticsima

Još jedan igraè koji se èesto spominje je Rasheed Wallace, igraè koji se povukao nakon finala prošle godine, ali nije nikada otišao iz samog grada, te bi upravo on trebao biti jedan od poteza Aingea. Meðutim, pitanje je što on može još ponuditi i koliko je uopæe u formi da za dva mjeseca igra playoff košarku.

Dolaze Rip Hamilton i(ili) Troy Murphy?

Dva igraèa koja se spominju kao moguæi novi igraèi su Richard Hamilton i Troy Murphy èije bi ugovore njihovi klubovi trebali otkupiti, èime bi postali slobodni igraèi, a upravo su Celticsi glavni kandidati da ih doveu. Sa Murphyem je gotovo riješena stvar iako su igri još Miami i Orlando, ali je Boston za sada prvi izbor.

U igri je još i Anthony Parker, ali za sada Cavsi ne žele otkupiti njegov ugovor, te bi možda ipak mogao ostat u Clevelandu.

Puno je novih odluka, puno pitanja, a malo odgovora. Nisu Celticsi napravili neki katastrofalan potez, tu su i dalje Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen, Rajon Rondo i Glen Davis, u playoff æe sigurno uæi kao prvi ili drugi, ali što æe se tamo dogaðati vjerojatno nitko ne može odgovoriti. Ovakve velike promjene unutar ekipe na polovici sezone su odvažan potez, i ako sa nekoliko novih igraèa, iz ovoga izaðu sa novim pobjedama, Ainge æe ispasti genije, a istovremeno æe zapoèeti sa tranzicijom ekipe u buduænost.

Ali, ako se dogodi ono suprotno i Celticsi na primjer ispadnu od Orlanda u playoffu, moglo bi se loše pisati GM Celticsa, ali i opæenito cjelokupnoj organizaciji Celticsa, a slijedeæe godine naslov æe možda biti miljama daleko.

Latest Posts

NE PROPUSTITE