Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kolumna Bjelogrliæ: Upoznajte sveuèilišnu košarku

Prošlo je više od 2 mjeseca poslije moje uvodne kolumne , pa bi bilo vrijeme da vam ponovno nešto pošaljem, ovog puta iz Hrvatske. Sveuèilišna košarka, odnosno NCAA liga, za veæinu ljudi izgleda možda malo komplicirana, odnosno njihov sustav i pravila. U nekoliko slijedeæih rijeèi pokušati æu svim ljubiteljima košarke objasniti sustav NCAA lige.

Regularni dio i March Madness:
NCAA je organizacija koja se brine za sve sveuèilišne sportove u Americi, pa tako i za košarku. March Madness je svakako jedan od najpoznatijih pojmova u sportu opæenito. Nastupanjem na March Madnessu momèadi potvrðuju svoju kvalitetu koju su morali graditi tijekom cijele sezone. Prije objašnjavanja zakljuène faze natjecanja moramo se dotaknuti regularnog dijela sezone, koji je podijeljen na dva dijela.

U NCAA sezona poèinje službeno polovicom listopada kada se trenerima dozvoljava neometan rad sa cijelom ekipom, dok se prije tog perioda dozvoljava iskljuèivo individualni rad i kondicija. Nedugo nakon službenog poèetka treninga dolaze i prve utakmice u kojima se èesto može primijetiti dvoboje objektivno jaèih momèadi iz jaèih konferencijama s lošijim momèadima. To je postala tradiciji da slabije rangirane momèadi dobiju priliku igrati sa najboljim sveuèilištima u Americi – North Carolina, Duke, Kentucky… Ponekad se znaju dogoditi i iznenaðenja što odmah bude velika vijest u cijeloj Americi. Taj dio, koji se smatra za prvu polovicu regularne sezone traje tokom studenog i prosinca te malo iza Nove godine. Nakon toga slijedi onaj pravi dio, konferencijski. Konferencijsko natjecanje je veoma bitno, jer pobjednici svojih konferencija idu dalje, prema završnici, dok ostali moraju èekati wild card (pozivnicu). Moram napomenuti da je i taj takozvani prvi dio sezone veoma važan jer pokazuje trenutnu kvalitetu momèadi i rang baziran na cijeloj Americi.

Što je to TOP 25?
TOP 25 pokazuje trenutnu snagu momèadi, a obnavlja se jedanput tjedno. To je neko mjerilo što i koliko se može oèekivati od odreðenih momèadi, ali ponekad su i statistike varljive pa se i porazi momèadi iz TOP 25 doèekuju sa velikim iznenaðenjem. NCAA održava i širu ljestvicu momèadi, ali je trenutno  TOP 25 najprihvatljivija.

Rang momèadi se vodi tokom cijele sezone i na poèetku March Madnessa se donekle ravnopravno podijele momèadi u razlièite regije tako da se neæe dogoditi da vidimo u istoj regiji obraèun u drugoj rundi tradicionalno dobrih momèadi poput North Caroline i Dukea. Èetiri regije (Midwest, East, South i West) daju svoje pobjednike koji ce se naæi na Final Fouru, a koji se ove godine održao u Detroitu.

Kako uæi u diviziju 1?
U amerièkoj sveuèilišnoj košarci postoje 32 konferencije. Pobjednik svake konferencije osim tek osnovane, Great West Conference, dobiva pravo na direktan ulaz na završnicu lige. Za ostala mjesta se gleda ukupni sezonski uèinak momèadi diljem Amerike, dok snažne konferencije kao ACC, Big Ten, Big East, Big 12, SEC i PAC 10 dobiju vise predstavnika na samom turniru zbog težine svojih rasporeda tijekom cijele sezone i naravno, kvalitete momèadi koje nastupaju u tim istim konferencijama.

Liga se sastoji od mnoštva konferencija, dok se  6 glavnih konferencija popularno zovu BCS. U sveuèilišnoj košarci imamo 3 divizije, a pojedine momèadi prelaze u veæu diviziju, ali je za to potrebno da steknu odreðenu kvalitetu i odobrenje NCAA, iako ima dosta primjera gdje su neke škole iz divizije 2 bolje od low major škola iz divizije 1.

Velike razlike izmeðu europske košarke i NCAA lige.
Na kraju æemo malo spomenuti razlike izmeðu europske košarke i NCAA lige, gdje su razlike oèigledne. U NCAA utakmice traje 2 puta po 20 minuta, dok je sami napad 11 sekundi duži, znaèi 35 sekundi. Sama trica se od ove godine pomaknula dalje, dok je zanimljivo pravilo u NCAA za slobodna bacanja. Svi igraèi imaju moguænost jednakog broja prekršaja kao u Europi, ali se u sveuèilišnoj košarci pojavljuje nekada staro pravilo u Europi 1+1. To znaèi da igraè na kojem je napravljen prekršaj, a suparnièka momèad je taman pred ulaskom u bonus, koji se u NCAA ligi ispuni sa 7 prekršaja, šutira jedno slobodno bacanje i ako ga zabije ima pravo na drugo slobodno bacanje.

Nadam se da ste sa ovom kolumnom donekle dobili osjeæaj za sustav u NCAA ligi i samim pravilima. Naravno je odreðene stvari malo teže prihvatiti, jer u Europi to ne postoji, ali je u Americi puno više ekipa, odnosno škola, pa se pokušava napraviti najpravedniji i najatraktivniji sustav. Bitno je da se i ovdje drži jednaka lopta, jednaki koševi i jednako možeš uživati u tom sportu u Americi ili Europi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE