Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Skidam kapu, zaslužili ste!

Èekali smo dvoboj LeBrona Jamesa i Kobe Bryanta. Jeste, znam, jer i ja sam! Koliko god cijenio Orlando, njihovu ekipu i jednog doista Supermana na košarkaškim parketima ipak je atraktivnije pogledati dva najbolja èarobnjaka na kugli zemaljskoj.

Svi koji su htjeli u finalu vidjeti Denver ili Orlando navijali su svakako iz drugih razloga (èitaj: mržnje dvojce najboljih na svijetu ili ljubav prema prije spomenutim ekipama), ali i oni moraju priznati da je trenutno dvoboj izmeðu Lakersa i Clevelanda NBA poslastica. Ok, ne možemo krenuti unazad, ne možemo napraviti da James pogodi još jednu èarobnu tricu i izvuèe 7 pobjedu. Ako smo iskreni nije ni zaslužio, ali kako god finale smo dobili, Lakers – Orlando. Kritièari su se javljali, bili su glasni, glasniji od košarkaških ljubitelja, žalosno.

Ti (ne)znalci su brzo ostali bez rijeèi, jer susret Orlanda i Lakersa donio je oèito loše samo TV kuæama, koje su i dalje mišljenja da je trebao LeBron dobiti. Sve ostalo je na strani košarke, koja nam u ovom finalu dokazuje još jednom slogan NBA – Where amazing happens. Doista su sve èetiri utakmice bile amazing (nevjerojatne), a sreæom mogu ovdje napisati da sam imao priliku tri od èetiri u miru pogledati na TV-u. Ovim putem mogu i moram vam reæi, šteta što ponovno taj HRT nije sredio prijenose, ali zato bacite oko po internetu i pogledajte, neæe vam biti žao!

Show Kobea, nesreæa Lee-a
Ajmo redom, prva utakmica bi mogla biti nazvana Where Kobe Show happens. Želja i motivacija Kobea Bryanta je tada bila na maksimumu, proslava koša je izgledao kao pobjednièki winner Rafe Nadala (sve èestitke i njemu), a na parketu kao nekada neulovljivi The Air, odnosno Michael Jordan. Nažalost to je jedina utakmica gdje sam propustio poèetnih 15 minuta (izostavivši današnju èetvrtu), ali maestralni Kobe u treæoj èetvrtini stavio je toèku na i, utakmica je bila riješena. Dwight Howard neprepoznatljiv (odlièan skauting Lakersa), dok Kobeovih 40 koševa, 8 asistencija i 8 skokova su na parketu izgledali smiješni, jer tada brojke nisu bile bitne, bitno je bilo što je Kobe pokazao. U prijevodu bi to znaèilo: “Hoæu naslov bez Shaqa, ja to mogu i ja to hoæu”. Doista je tako bilo jer je Magic bio razbijen.

No, druga utakmica je (ponovno) bilo buðenje Èarobnjaka iz Orlanda, koji su pokazali da nisu samo tako ušli u finale. Trice su ulazile (10), a velika trojka ponovno briljantna, Howard, Turkoglu i Lewis su kombinirano upisali 73 koša (Lewis 34). Novak, Courtney Lee imao je 11 sekundi prije kraja èisti prodor odnosno ako to prevedemo na nogometni jezik – zicer za +2, ali lopta nije htjela odnosno oèito nije smjela uæi. Turkoglu, odlièni Turk, koji na pogled djeluje smiješno, ali trenutno je svakako jedan od najboljih europskih igraèa na svijetu, zaustavlja Kobea, koji veæ dugo nije pretrpio takvu bananu. No, ostalo je 0,6s te lopta sa strane za Orlando (pametan potez Turkogla, koji je odmah uzeo time-out, te onda minutu kasnije kada nije pronašao igraèa za izvoðenje lopte sa strane). Poslije 2 time-outa, ponovno taj ukleti Lee skaèe na Alley-oop Turkoglua, ali lopta ponovno neæe/ne smije u koš.

Ovom prilikom moramo spomenuti da su suci uzeli pobjedu Orlandu, jer je Gasol oèigledno dirao mrežicu u vrijeme kada je lopta bila na obruèu, što je prema pravilima goldtending odnosno priznati koš, ali suci naravno to nisu vidjeli odnosno nisu smjeli vidjeti. Puno toga se nije smjelo, ali na kraju produžetka sasvim zasluženo pripada žutima, te Kobe slavi drugu pobjedu. Zasluženo drugo slavje? Procijenite sami!

Orlandu prva pobjeda u finalima
Ovih 2-0 je bilo kao brzi gol u nogometu, koji neæe dozvoljavati protivniku bunker, nego žestoki napad Magica. Cijela utakmica je bila u egalu, pa tako i završnica. Sjeæam se 7 minuta prije kraja utakmice kada je Orlando uvjerljivo vodio (7 koševa), pitao sam se zašto Phil Jackson ne stavlja Kobea, koji je u ovom finalu ponovno na MVP razini. Eno, rekli bi Jackson me poslušao i skida majicu Kobe te ulazi u igru preokrenuti rezultat. No, nije uspio, odmah se vidjelo da je Kobe bio u tih sedam minuta izgubljen, to uopæe nije bio Kobe, to je bila neka njegova sjena. Dvije minute prije kraja Alston zabija jedno slobodno bacanje za +3, dok na drugoj strani Gasol smanjuje na samo jedan koš. Semafor pokazuje 1:29 do kraja utakmice. A onda najspornija odluka, odnosno ja bi ju èak nazvao najsmješnija odluka u svih 4 utakmice (zaboravši današnji potez Van Gundya, jer to nažalost nije bilo smiješno, barem ne za ljubitelje Orlanda). Rashard Lewis pogaða tricu, ali succi priznaju samo 2 koša, jer je navodno ovaj nagazio crtu za jedan milimetar (èitaj jedan!). Neuspješno sam tražio na internetu iskljuèivo taj šut, pa obratite na donjem videu na 3.28min, što kažete?

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=8liQRV8E35k]

Na kraju Kobe promašuje šut iz polu-kontre, gubi jednu loptu, zabija samo jedno slobodno bacanje i na kraju neuspješno šutira za tri poena. Sve skupa je zakljuèio sa napadaèkim skokom, kojeg je pretvorio u brzi koš te pravi prekršaj koji je bio i službena potvrda Orlandove pobjede. Naime, to je bila prva pobjeda Orlando Magica u NBA finalima.

Greška Van Gundya pretvorila Fishera u junaka.
Evo nas veæ kod današnje utakmice, koju nisam pogledao, ali sam naravno jutros napravio svoj jutarnji ritual, pogledao kratki pregled utakmice i vidio veliku grešku Stan Van Gundya, trenera Orlando Magica, koji se u posljednjom, kobnom napadu odluèio braniti bez prekršaja. Vidio sam i ponovno tugu Magica, koji su ovo mogli i morali pobijediti, ali na kraju se pojavio stari(?) Derek Fisher i pokazao, da nije još za odbaciti. Dvije nevjerojatne trice su bila dosta za poèetak kraja!

Orlando je tako u èetiri utakmice upisao 2 poraza u veæ dobivenim utakmicama , ali isto tako potvrdile su se današnje rijeèi Phila Jacksona, koji je izjavio: “To je naš karakter”. Rekli bi sreæa za Lakerse, slažem se, ali sreæa prati hrabre, a hrabriji i iskusniji su bili Lakersi.

Ovo finale gledam objektivno, jer mi srce ne skaèe niti na stranu Magica niti Lakersa, ali nikako ne bih volio da se veliko finale zakljuèi u ponedjeljak ujutro, koji æe ponovno biti rezerviran za prijevremeno buðenje. Orlando me ove godine u regularnoj sezoni jako razoèarao, uvijek kada sam napisao kratak pregled obje konferencije spomenuo sam Orlando, koji može i mora više. Tempiranje forme je ove godine bilo savršeno. Trenutno igraju po mome mišljenju kao Barcelona u nogometu, obrana, napad, kolektivni duh, to sve krasi ovu ekipu.

Volio bi još jedan produžetak, ovog puta neka treæa sreæa bude na strani Magica te neka se za prsten ovi lavovi sudare u sedmoj utakmici i onda æu reæi: “Neka pobjedi najbolji, skinuti kapu svima, jer su to zaslužili”. Da li ste još uvijek mišljenja da smo trebali LeBrona, a ne Orlando, ja više nisam, jer Orlando je nadmašio sva moja oèekivanja, a TV marketing neka pati, … pati koga smeta jer Orlando i Los Angeles su prvaci svijeta….

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=ucG1msQaldE]

Latest Posts

NE PROPUSTITE