Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kolumna Peljušiæ: Kako izgleda jedan dan u NCAA ligi!

U svojoj uvodnoj kolumni odluèio sam vam opisati kako izgleda jedan dan u NCAA ligi. Trenutno je ova moja treæa godina u Americi i veoma sam zadovoljan sa životom i radom, ali ovdje je zbog školovanja jedan dan potpuno drugaèiji nego u Europi.

Prva bitna razlika izmeðu Europe i NCAA lige je ta, da treneri imaju svoje radno vrijeme. Imamo glavnog trenera i tri pomoænika koji su od 8 ujutro do 3 popodne uvijek u dvorani i kad nemaš predavanje možeš uvijek otiæi i dobiti struènu pomoæ te trenirati.

Prvi trening nam je odmah u osam ujutro i traje sat vremena, gdje radimo iskljuèivo na napadu. Centri šutiraju s polu-distance i  treniraju leðnu tehniku, dok bekovi i krila šutiraju iz svih pozicija. Kasnije slijedi predavanje koju obièno traju od deset ujutro do jedan popodne. Iz toga imamo vremena za ruèak i mali odmor, jer nam trening poèinje u tri. S tim da uvijek moramo biti na treningu sat vremena prije, jer do poèetka treninga moraš biti zagrijan i bandažiran. Na mom sveuèilištu se trenira svaki dan tri do èetiri sata, što znaèi od tri do šest popodne.

Trening je sastavljen iz šutiranja, tehnike i napada koji je najbitniji. Mi imamo oko 50 napada i onda se posvetimo uigravanju tih akcija. Poslije treninga se ide kod kondicijskog trenera, koji brine za naše zdravlje i našu fizièku spremu. Nekad idemo na masaže ili koristimo cold tub tj. kadu koja je popunjena ledom, gdje je temperatura èetiri stupnjeva. To je veoma bitno za mišiæe i kad izaðeš imaš dojam kao da si se ponovno rodio. Puno me ljudi pitaju da li je to moguæe, istina je da ti se krv doslovno zaledi, ali ja sam navikao.

U sedam naveèer je skupna veèera koja traje otprilike pola sata. Svi freshmani tj. igraèi prve godine kasnije moraju otiæi uèiti u knjižnicu gdje imaju tj. study hours, dok mi imamo slobodno. Kad doðem doma ili uèim ili gledam televiziju ili surfam po internetu. Zanimljivo je što smo suigraèi zajedno od kad se probudimo i sve do zajednièke veèere.

Što se tièe naših gostovanja, dan izgleda malo drukèije. Naše sveuèilište igra u Big Ten konferenciji koja je jedna od najjaèih konferencija u Americi. U sezoni imamo 15 gostovanja i uvijek idemo avionom tj. charterom. Imamo autobus koji nas doslovno dovede do chartera i kasnije kad stignemo ponovno nas autobus odvede do hotela odnosno dvorane. Putujemo uvijek dan prije utakmice poslije jutarnjeg treninga i  drugi dan poslije utakmice dolazimo doma.

Na kratko sam vam opisao možda pomalo dosadan dan u NCAA ligi, vjerojatno ste vidjeli da se i ovdje živi ”normalno” i da nema nikakvih drastiènih promjena u odnosu na Europu. Istina, škola je povezana s košarkom pa su zato odreðene promjene, ali nije ništa posebno. Ovim završavam svoju prvu kolumnu na vašem/našem portalu i èujemo se do slijedeæe kolumne.

Pozdrav iz Amerike.

Latest Posts

NE PROPUSTITE