Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Može li Chicago bolje, odnosno Miami lošije?

Prvu finalnu utakmicu Istoène konferencije izmeðu Miami Heata i Chicago Bullsa je prema statistici TV kuæe TNT gledalo nešto više od 11 milijuna ljudi. Taj se rekordan broj gledatelja nakon utakmice zasigurno mogao zapitati – je li ovo bio maksimum najbolje momèadi Istoka, odnosno može li Miami Heat još jednom nasjesti na taktièke varke najboljeg trenera ove sezone?

Naravno oba pitanja mogu imati pozitivan odgovor, ali to nam sigurno ne bi donijelo ono što bi istinski ljubili NBA košarke voljeli vidjeti. A to je utakmicu koja æe opravdavati naziv konferencijskog finala, gledanost, ali i sve ostalo što spada u taj krug.

Juèer se moglo mnogo toga èitati o obrani Bullsa i novom posteru Dwyanea Wadea. No, neke stvari su se pogubile, namjerno ili nenamjerno teško je reæi, stvari na koje se moramo osloniti i poèeti graditi temelj za veæ drugi dolazeæi susret.

Dwyane je juèer sve osim uvodnog zakucavanja prespavao, kao da nije bio u utakmici i bio je veliki teret svojoj momèadi sa forsiranim i neizraðenim akcijama. Još da nije u samom uvodu promašio dva ‘zicera’, možda bi mu se mogla i dati pozitivna ocjena. Meðutim teško se nadati od strane Bullsa da Wade može ponoviti još jednom toliku pogubnu igru koja æe u velikoj mjeri ponovno ovisiti u Keithu Bogansu, a i o Ronnieju Breweru te Kyleu Korveru. Hoæe, u velikoj mjeri, no kod igraèa kalibra Wade nikada nije najvažniji dan obrambenog igraèa, veæ njegovog dnevnog raspoloženja. Igraèi poput Wadea, Jamesa, Bryanta, Rosea svaku su noæ spremni ubaciti više od 30 poena. Pa neka ih pokrivao i Bruce Bowen u najboljim danima. No, ono što bode u oèi je užasna igra Wadea u obrani koji je oèito dobio obaveze od nadreðenih neka se ne troši previše u obrani. Pametno? Sigurno nije, jer vidjelo se u utakmicama protiv Bostona kako on doista može puno trèati u obrani, gdje je potpuno zaustavio Raya Allena, da li bi mogao i Rosea, ne znamo, no dok Erik ne proba i tu moguænost nikada neæemo ni znati. Èinjenica je kako ni Mike Bibby ni Mario Chalmers ne mogu zaustaviti najboljeg igraèa današnjice.

Ni LeBron nije imao utakmicu za pamæenje, no njegova igra je bila puno bolja nego što to pokazuje pusta statistika. Veæina Boshevih poena je išla kroz njegovu kreaciju i odlièan pregled igre. No, ono što ubija svakog njegovog fana u dušu je ta njegova nezainteresiranost u odreðenim dijelovima susreta kada se oèekuje da voðe poput njega traže loptu i ako treba u zadnjem redu tribina. Talent koji posjeduje se rijetko viða i sigurno može i mora bolje od toga. Daleko od toga da je to bila utakmica od koje se ne može lošije, ali James ako želi opravdati naziv Kralja, i momèadi koja želi ove godine osvojiti naslov, morat æe se nešto više trgnuti i vrijeme koje bude proveo na parketu potrošiti da troši svoje tijelu puno više i u obrani. Zatvaranje protivnika i borba za prostor æe mu sigurno pomoæi kod kojeg obrambenog skoka i možda æe pokušati smanjiti razliku u poenima iz drugog pokušaja.

Bosh je odigrao svoje, zabio je koliko je mogao, ali Thibodeau se nije previše živcirao oko toga. Plan je bio jasan, agresivno okomito iskakanje na pick-and-rollu, otvoriti prostor Boshu koji je dobio kvalitetne lopte u reket te braniti tu vanjsku liniju Miamija. Pametno i mudro. No, sad se èeka i pametna te mudra odluka Erika Spoelstre. To pokušavanje igre sa èetiri mala bio je dobar pokušaj, ali samo u teoriji. U praksi je stvar izgledala veoma loše. Potrebno æe biti aktivirati po kojeg igraèa s klupe, teško je suditi koliko može pridonijeti Udonis Haslem u ovom trenutku, ali osim napadaèki beskorisnog Joela Anthonyja Spoelstra nema nekakvog kvalitetnog rješenja. Èinjenica je kako Litavac Zydrunas Ilgauskas tu sa svojim nepokretnim nogama i 60 godina ne može puno pomoæi, Juwan Howard je u sliènom rangu, dok Jamaal Magloire osim manjka inteligencije za sada nije pokazao ništa s èime bi opravdali njegovih 10 minuta na parketu. Da li je taktika sa èetiri mala onda jedina preostala pametna taktika? Možda da, ali sigurno sa puno aktivnijim LeBronom pod svojim obruèom.

No stoji i dalje èinjenica kako su se Bullsi uz svu tu famoznu obranu odvajali zahvaljujuæi odliènom šuterskom danu, odnosno veèeri. Pogodili su 10 trica, od toga ih je èetiri strpao Luol Deng koji se uz to enormno trošio u obrani na LeBronu. Watsonovu neæemo ni spominjati. Rose je zabio tri, dok je primjerice u prvoj rundi protiv Indiane bio na tek 22%, protiv Atlante nešto ispod 30%. Sada je pucao 3-7. Igrali su fantastiènu, pokretljivu obranu, ali neutralni gledatelj i dalje dobije dojam da je Miami mogao (da nije bezglavo gubio lopte) držati utakmicu u egalu sve dok ta èelièna obrana ne popusti.

Bullsi su odigrali u napadu odlièno, Rose je odigrao odliènu, makar ako pitate navijaèe Bullsa, on može još i bolje, ali nitko ne govori da može i puno lošije. A sigurno može lošije ako Erik bude dovoljno pametan i bude spreman riskirati Wadea da se troši trèeæi za njim. A drugo je, odlièno su odigrali u obrani. Gibson, Deng, Bogans za èistu peticu, fenomenalan je bio i Asik, svoje su u obrani napravili i Boozer, Brewer i Korver isto bez greške. Noah nikada nije bio ni sporan, Rose i Watson se baš i ne trebaju previše trgat za Bibbyjem ili Chalmersom. I lako je zakljuèiti kako su Bullsi odigrali odliènu pariju na obje strane parketa.

S druge strane, Miami nije odigrao ništa dobro. Puno je to ovisilo i o obrani Bullsa, no èinjenica je kako su igraèi Heata izgubili nekolicinu nepotrebnih lopti i promašili odreðene šuteve koje su trebali pogoditi. A vrlo je malo bilo takvih ubaèaja, da bi se èovjek uhvatio za glavu. Prostora u napadaèkom dijelu ima taman toliko da stavimo cijeli Piranski zaljev. A o obrani smo sve rekli, Wade i James moraju se ubiti i na drugoj polovici parketa, mora se bolje zatvoriti reket i otvoriti veæi rizik ubaèaja sa daljine. Mogu li Bullsi ponovno pucati skoro 50%, mogu, ali æe zato puno manje zabijati iz drugih i treæih pokušaja.

Miami ima talent i kvalitetu prelomiti tu seriju u svoju korist, no bude li Chicago uspio odigrati na toj razini i u sljedeæim susretima morat æe drastièno promijeniti svoju volju i htijenje. I možda se po koji put baciti za koju loptu poput Noaha. Utakmica je izgledala kao neka predsezonska utakmica, a ne finale konferencije, da li su se floridske zvjezdice spremne potuæi sa èikaškim Bikovima vidjet æemo prekosutra ujutro, a za nas ljubitelje košarke bi dobro bilo da se potuku – pa tko živ, a tko mrtav.

Latest Posts

NE PROPUSTITE