Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Konačni oproštaj od Kobeja noćas, Mamba za povijest

Noćas će se u 4.30 Lakersi u Staples Centru konačno oprostiti od velikog Kobeja Bryanta, kad će umiroviti oba dresa koja je kroz svoju 20-godišnju karijeru Mamba nosio, dres s brojem osam i dres s brojem 24. Bit će to prizor koji će izmamiti suze Los Angelesu i navijačima Lakersa diljem svijeta. No ne samo njima već i mnogima obožavateljima NBA-a i onima koji su bili sretnici da svjedoče njegovim najplodnijim godinama karijere.

“Rekord odanosti” za jedan klub oborio je u svojoj posljednjoj, 20. sezoni; nitko nikad nije više sezona nastupao za jedan klub. Vlasnik je nebrojivih nagrada. U prvom desetljeću ovog stoljeća uzeo je svih svojih pet naslova. Poznat po svom šutu, post-igri i nevjerojatnim radom noga, Bryant je nedvojbeno jedan od najboljih koji su zaigrali sport pod obručima. Pored svega tog, sjajan obrambeni igrač.

Da bi čuo za Black Mambu, nisi morao pratiti NBA. Nisi morao pratiti košarku uopće. Za njega su čuli i mladi i stari; štreberi, penzioneri, arhitekti, likovni umjetnici, pjevači, hipsteri, rokeri… Pitaj sestre koja ne zna ni što je trica tko je on i reć će ti, “Je li to onaj košarkaš?”. A izgradio je svoje ime fanatičnim radoholizmom i skromnošću.

Ima tako catchy ime, a njega je dobio kad su mu roditelji jeli u japanskom restoranu i vidjeli teletinu nazvanu po japanskom gradu Kobe. To je bilo to. Odlučili su da će tako nazvati sina. Malo je bilo potrebno da Kobe igra nastavi s  nogometom, da se obitelj iz Italije nije vratila u SAD. Mladi Kobe navijao je za Milan i za par godina života u Italiji bio je svladao talijanski.

Imao je u svojoj karijeri prilike odmjeriti snage i s Jordanom i s LeBronom. S nepunih je 20 godina parirao velikom MJ-u.

A i da se sjetimo još jedanput njegovog 81 koša te 2006. protiv Toronta. Teško je vjerovati da će u bližoj budućnosti netko ovaj broj koševa oboriti, koji je na drugom mjestu najviše postignutih koševa ikada, nakon Chamberlainovih 100 koševa 1962.

Iako je uvijek htio ostaviti veliki trag na košarku, nikad se nije doimao nadobudnim.

“Za mene je teško shvatiti koncept da je netko nervozan dok priča sa mnom”, izjavio je jednom.

Kobe nikad nije bio lovac na statistiku. O svojoj nesebičnosti i želji za pobjedom sam je rekao:

“Radit ću što god je potrebno za pobjede, bilo to sjedenje na klupi mašući ručnikom, predavanje boce vode suigraču ili zabijanje pobjedonosnog koša.”

Za kraj vam donosimo deset najboljih akcija jednog od najboljih igrača ikad:

Latest Posts

NE PROPUSTITE