Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Košarkašice Phoenixa prvakinje WNBA lige

Napokon smo dočekali završnicu ovosezonskog izdanja WNBA lige. Košarkašice ekipe Phoenix Mercury po treći put od početka igranja u WNBA-u osvojile su naslov prvakinja pobijedivši Chicago Sky u sve tri odigrane utakmice.

Ovaj naslov klub je čekao od 2009. godine, a prvi je osvojen 2007. Put do naslova bio je trnovit zbog mnogo teških i napetih utakmica. Pritom prvenstveno mislimo na okršaje s vječnim rivalkama i prošlogodišnjim prvakinjama iz Minnesote tijekom regularne sezone i doigravanja. No, ekipa je uigranošću i čvrstinom u obrani i napadu uspjela poraziti Minnesotu Lynx u više navrata i tako se zasluženo probiti do finala WNBA lige. A tamo su ih čekale košarkašice Chicago Skya.

Prve dvije utakmice odigravale su se u US Airways Centru u Phoenixu. Na samom početku prve utakmice, ekipa Mercuryja preuzela je kormilo i upravljala igrom. Tu se posebno isticala Brittney Griner, vlasnica prvog zakucavanja u povijesti doigravanja lige i nagrade za najbolju obrambenu igračicu ove sezone. Samo u prvoj četvrtini blokirala je pet šuteva. Na poluvrijeme su košarkašice Phoenixa otišle s 22 poena razlike. U drugom poluvremenu najbolja Chicagova igračica Elena Delle Donne nije igrala zbog bolova u leđima. To je Phoenixu dodatno olakšalo ionako izglednu pobjedu. Strijelce je predvodila Candice Dupree s 26 poena, a veteranke Diana Taurasi i Penny Taylor imale su zajedno 19 asistencija.

U drugu utakmicu Chicago je ušao nešto čvršće u obrani i napadu, no u konačnici su njihovi napori bili slomljeni. Delle Donne je igrala cijelu utakmicu i postigla 22 poena, ali nedovoljno za pobjedu. Chicago je i drugi put poražen, sada sa skoro 30 poena razlike. Značajno je spomenuti udarce koje je primila Brittney Griner, a koji su joj onemogućili nastup u sljedećoj utakmici. Naime, igračica je u prvoj četvrtini dobila posjekotinu iznad oka od udarca laktom, no nastavila je igrati. Kasnije je faulirana i drugi put, ali sada je ostala bez dijela zuba, kojeg je nonšalantno šutnula izvan igrališta i opet nastavila biti najveća prijetnja za Chicago.

Zbog liječničke zabrane, Griner nije nastupila u trećoj utakmici koja se odigravala u Chicagu. Njezino mjesto zauzela je 32-godišnja Poljakinja Ewelina Kobryn, suigračica Diane Taurasi iz ruskog UMMC Ekaterinburga. Odsustvo Griner omogućilo je iskusnoj Sylviji Fowles da bez većih poteškoća poentira za Chicago. Ova utakmica bila je druga priča u odnosu na prethodne dvije. Rezultatski je bila tijesna te ni jedan tim nije imao vodstvo veće od pet poena. Kako se to i očekuje od najboljih, utakmicu je riješila Taurasi, koja je u zadnjim sekundama postigla poene i iznudila slobodno bacanje.

Taurasi je proglašena MVP-jem ovih finala i prvi strijelac u povijesti finala WNBA lige. Dajući izjavu skromno je rekla da je “imala sreće, da ju je krenulo”. Ne treba zaboraviti ni izvrsnu Candice Dupree, koja je Phoenixovoj pobjedi pribrojila i svoja 24 poena. Suradnja ovih dviju igračica (Taurasi-Dupree) u igri pick ‘n rolla jednostavno je zadivljujuća. I to ne samo u finalima, nego tijekom cijele sezone. Dupree se našalila da bi se “pik” trebao nazvati po njoj i Diani jer baš uvijek prolazi.

Phoenixove košarkašice su ovu utakmicu posvetile svojoj suigračici Brittney Griner, koja nije igrala nego ih je ozlijeđena bodrila s klupe. Bez sumnje, ovo je bila godina za pamćenje općenito za klub, ali i za igračice, koje su redom postavljale rekorde u raznim kategorijama. Spomenimo samo neke od njih: Mercury je imao najbolji omjer pobjeda i poraza ove sezone, 19 utakmica zaredom nisu izgubili na domaćem terenu, trenerica Sandy Brondello proglašena je trenericom godine, dvije igračice Mercuryja uvrštene su u prvu WNBA petorku, Taurasi je drugi strijelac lige svih vremena, ove godine predvodi ligu u asistencijama, a Erin Phillips u šutevima za tri poena …

Sve u svemu, odlična sezona za ovu uigranu ekipu. I za kraj, citirat ćemo igračicu Mercuryja, DeWannu Bonner, koja je o ekipu s kojom igra rekla: “Te žene u svlačionici… one su obitelj.” Upravo zahvaljujući tom zajedništvu došle su na tron najjače ženske košarkaške lige na svijetu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE