Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kovaèiæ: Bostonu naslov, Shaq dobitak

Iza nas je ljeto puno promjena koja nam donosi jednu od najuzbudljivijih NBA sezona u posljednjih nekoliko godina. Favorita za naslov nikada nije bilo više, a loših ekipa nikada manje.

U Cleveland je stigao najdominantniji centar u ovom desetljeæu, Shaquille O’Neal koji je postao specijalac za NBA naslove uz pomoæ superzvijezdica. Tri puta mu je uspjelo slaviti sa Kobeom Bryantom, slijedeæe godine kada je potjeran u Miami to je napravio sa Dwyaneom Wadeom, a sada se èeka još peti naslov, s još jednom èarobnjakom, Kingom Jamesom.

U mojim oèima nekako najveæi favorit je San Antonio Spurs, sa pomlaðenom ekipom gdje se velikoj trojici pridružio svestrani Richard Jefferson, no nikako ne bih izbjegao Boston Celticse koji bi i protekle godine sa zdravim Kevinom Garnettom konkurirao za obranu naslova. Nekako ponovno imam osjeæaj da se podcjenjuje Orlando Magic koji je ovu predsezonu odigrao maestralno, bez poraza u osam utakkmica.

Prije poèetka sezone razgovarali smo i s našim novim struènim suradnikom, Emilijem Kovaèiæem koji je trenutno generalni menadžer u svjetskoj poznatoj agenciji Synergy koja priprema skauting NBA ekipama. “Ako ostanu zdravi ja ove godine tipujem na Boston” bile su rijeèi bivšeg košarkaša Zadra.

Puno je bilo govora o Shaqu koji je svakako najveæa zvijezda ovoljetnog mnogobrojnog seljakanja. Neki su rekli da je upravo on zadnja potrebna stvar u mozaiku Clevelanda, dok su drugi bili mišljenja da se veæ istrošio. “O’Neal nije promašaj, nego ogroman dobitak. Njegov najveæi kapital je iskustvo osvajanja naslova, što može LeBronu i ekipi u playoffu pomoæi da preskoèe odreðene prepreke koje ranije nisu mogli”, prokomentirao je dolazak O’Neala Emilio Kovaèiæ.

U tom mnogobrojnom seljakanju svoj klub napustio je i jedini hrvatski reprezentativac Roko Leni Ukiæ. Emilio je na upit o moguæem preuzimanju pozicije drugog playa uz Brandona Jenningsa rekao: “Pored Jenningsa æe to biti jako teško, iako je sezona duga, a Jennings neiskusan.”

Za svoj NBA angažman nije se izborio Goran Suton. “Sutonov manager je ovog ljeta bio 100% siguran da æe on igrati u NBA i nikakav europski angažman ga nije interesirao, iako su mnoge ekipe ovdje bile zagrijane za njega. Biti æe interesantno vidjeti kamo æe krenuti sada.” izjavio je naš sugovornik.

Emilio Kovaèiæ ovog je ljeta bio prisutan i na ljetnoj ligi u Las Vegasu gdje je imao priliku gledati mnoštvo novaka koji æe ove godine trèati NBA parketima. Blake Griffin ako ne bude imao ozljeda sigurno æe biti novak godine. Fizièki je prava životinja i možemo veæ u startu oèekivati velike stvari od njega. Drugi izbor, Hasheem Thabeet je potencijalna ogromna vrijednost ali je još uvijek potencijal prije nego što je igraè. Trebat æe mu vremena da proigra. Ovogodišnja klasa playmakera je fenomenalna, a meðu njima najviše mi se svidio Tyreke Evans iako ce nažalost ove godine izgubiti veliku veæinu utakmicu. Od ostalih novaka koji nisu organizatori najviše mi se svidio Austin Daye.

Za kraj smo iskusnog, sada veæ bivšeg, košarkaškog centra upitali o trenutnoj situaciji pravih centara u ligi, gdje je trenutno prema mnogima najdominantniji Magicov centar, Dwight Howard. Yao Ming je ozljedjen, (Shaquille) O’Neal veæ star dok Greg Oden ima potencijal za velike stvari. Inaèe me interesiraju Blazersi kao super mlada i potentna ekipa koja bi ove godine mogla puno napraviti. Spursi imaju Duncana koji igra puno leðima i može ga se prodati i kao centra.“

Prema rijeèima našeg sugovornika Boston bi na krilima svoje veæ jako dobro poznate Velike trojke i dolaskom Rasheeda Wallacea, ugodinu iskusnijeg Rajona Ronda i uvijek jaèeg, boljeg Kendricka Perkinsa mogao donijeti novi naslov najuspješnijoj franšizi u povijesti NBA lige. No, ipak æe biti zanimljivo vidjeti odgovor aktualnih prvaka na èelu sa Kobeom Bryantom, te sve gladnijim LeBronom Jamesom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE